Doğalgaz zehirlenmesine karşı önleminizi alın

Son zamanlarda doğalgaz zehirlenmeleri artıyor. Can kayıplarına da neden olan zehirlenmelere karşı siz önleminizi aldınız mı? Eğer hâlâ ne gibi önlemler alınması gerektiğini bilmiyorsanız işte size zehirlenmeden kurtulmanın yolları.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 15:53
Abone Ol google-news

Ankara Tabip Odası (ATO) Halk Sağlığı, İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Komisyonları tarafından ''doğalgaz kullanımı ve sağlık arasındaki ilişkiye'' ilişkin bir açıklama yapıldı.

Doğalgazın uygun bir şekilde kullanıldığında güvenli olduğu vurgulanan açıklamada, ancak baca ile bağlantılı ekipmanların delinmesi, bozulması, sızdırmazlık özelliğini kaybetmesi durumunda ve cihazların bakımlarının yapılmaması, kullanım kurallarına uyulmaması, önlemlerin alınmaması ve emniyet donanımının işlevini yerine getirememesi halinde doğalgazın tehlikeli olabileceği belirtildi.

Bacalı kombilerde veya şofbenlerde, mutfak penceresinde bulunması zorunlu olan havalandırma deliğinin hiçbir koşulda kapatılmaması gerektiği ifade edilen açıklamada, ''Unutmayınız, havalandırma deliğinin açık olması, kombinin yanması için gerekli ve olası bir sızıntı durumunda yaşam kurtarıcıdır'' denildi.

Açıklamada, doğalgaz dedektörünün gaz ile çalışan cihazın yanına takarak gaz sızıntısının tehlikeli patlama seviyesine gelmeden önce kullanıcıyı uyarmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Doğalgazın, kokusuz, renksiz olduğunu ve işlenirken, sızma halinde fark edilsin diye içine koku maddesi katıldığı belirtilen açıklamada, doğalgaz kokusu alınması halinde yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
-Kapı ve pencereleri açarak kapalı ortamın yeterli havalandırılmasını sağlayınız.

-Gaz kaçağı çok şiddetli ise patlama tehlikesine karşı, derhal bulunduğunuz yerden daha güvenli bir yere kaçınız. Komşularınızı da uyarınız.

-Eğer o anda açıkta ateş varsa ise söndürünüz. (fırın, soba, su ısıtıcısı)

-Elektrik düğmeleri dahil kesinlikle elektrikli cihazlarınızı kullanmayınız. Küçük bir kıvılcım bombanın tetiği gibi işlem görebilir.

-Gazı cihazınızın ya da sayacınızın giriş vanalarından kesiniz.

-Gerekli ihbarları yapmak için doğalgaz acil (187), itfaiye (110), Hızır Acil (112), Polis (155), Jandarma (156) telefonlarını komşularınızdan arayınız. Kendi evinizden asla telefon etmeyiniz.


Zehirlenmelerden korunmak için yapılması gerekenler

Yatıların yeterli oksijenle yanmamaları sonucu açığa çıkan, renksiz ve kokusuz olan karbonmonoksit gazının zehirlenmelere yol açtığı ifade edilen açıklamada, böylesi bir durumda, baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü, kaslarda güçsüzlük hissi ve hareket edememe gibi belirtilerin görüldüğü belirtildi.

Zehirlenme halinde, kişinin açık havaya taşınması, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, doğalgaza bağlı karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için şu önerilerde bulunuldu:

-Her yıl kış aylarına girmeden önce kombilerin bakımı yaptırılmalı. Bacalar da yılda en az bir kez temizletilmelidir. Baca ve cihazların esnek bağlantı elemanları düzenli aralıklarla kontrol edilmeli.

-Doğalgaz bacalarına kesinlikle aspiratör gibi bir cihaz bağlanmamalıdır. Her cihazın baca bağlantısı bağımsız olmalıdır.

-Bacalı kombilerde mutfak penceresinde bulunması zorunlu olan havalandırma deliğinin hiçbir şekilde kapatılmaması gereklidir.

-Elektrik tesisatı mutlaka topraklı olmalıdır.

-Tesisatla ilgili onarımlar ve kombi değişimlerinde, doğalgaz dağıtım şirketinden onay alınmalıdır.

-Evlere doğalgaz dedektörü taktırılmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler