İstanbul'u ürküten tahmin

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı dahil, 14 kurumun imar planı yapma yetkisinin kargaşa yarattığını belirterek, Marmara’da inceleme yapan Japon uzmanın olası bir depremde binaların yüzde 65’nin yıkılacağını söylediğini kaydetti.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 19:16
Abone Ol google-news

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Yapı Denetiminde 5 Şubat Yönetmeliği Sonrası Yaşananlar, Yeni Uygulama Sorunları ve Mevzuatta Yapılması Gereken Değişiklikler” konulu toplantıya katılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, imar planlama yetkisi, yapı denetim sistemi eksiklikleri ve çözüm yolları, büyük kentlerdeki depreme karşı hazırlıklarıyla ilgili ilginç açıklamalar yaptı.

Türkiye’de imarla ilgili planlama kargaşası olduğuna dikkat çeken Erbakan, “Bugün Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı dahil olmak üzere 14 kurum plan yapıyor. Böyle şey olmaz. Bakanlık, kurum veya kuruluş tek otorite olmalı. Yurtdışındaki kentlerde tek otorite var” dedi.

Deprem ülkesi Türkiye’de yapı denetiminin çok önemli olduğunu belirterek yasa ve uygulamadaki aksaklıkları düzeltmek için çalıştıklarını söyleyen Erbakan, İstanbul’daki binaların yüzde 85’inin ruhsatsız olduğunu, bu oranın İzmir’de yüzde 65, Ankara’da ise yüzde 45 olarak tespit edildiğini, yurtdışında kaçak yapı, üstelik de 2- 3 katlısı gibi bir rezaletin olmadığını kaydetti. Erbakan, İstanbul’da yeni bitmiş binaların bile güçlendirilmesi gerektiği raporlarının elinde olduğunu belirterek, “Marmara Denizi’nde inceleme yapan Japon uzman bana İstanbul depreminin ne zaman olacağını bilmediğini, ancak 1 saniye, 1 yıl veya 10 yıl sonra da olsa mutlaka 7 veya üzerinde büyüklükte olan bir depremin gerçekleşeceğini söyledi. Japon uzman böyle bir depremde binaların yüzde 65’nin yıkılacağını da söyledi. Bu nedenle köprüler ve kamu binalarında güçlendirme çalışmaları başlattık” diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler