Almanya tarihinin en büyük yardım paketi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan 50 milyar Avro'luk ikinci ekonomik yardım paketini açıkladı. Merkel düzenlediği basın toplantısında, 'Federal Almanya Cumhuriyeti tarihindeki en büyük yardım paketini hazırladık. Bu da krizin aşılmasındaki kararlılığımızı gösteriyor'' dedi.

Yayınlanma: 13.01.2009 - 09:36
Abone Ol google-news

Almanya'da, Angela Merkel hükümetindeki önemli isimlerin, 50 milyar Avro'luk paket üzerinde anlaştıkları belirtildi. 2010 yılına kadar sürecek paket, toplam 50 milyar Avro (67 milyar dolar) olacak.

 

Merkel ikinci ekonomik yardım paketini açıkladı

Almanya Başbakanı Angela Merkell, Berlin'de koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Hristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''Federal Almanya Cumhuriyeti tarihindeki en büyük yardım paketini hazırladık. Bu da krizin aşılmasındaki kararlılığımızı gösteriyor'' dedi.

Ekonomik yardım paketi çerçevesinde aldıkları önlemleri 5 kısma ayırabileceklerini belirten Merkel, ''Bunlardan birincisi yerel bir yatırım programı. Ek yatırımlar için 18 milyar Avro öngörüldü. Federal hükümet yerel yönetimler için bunun 10 milyarını karşılayacak. Eyalet yönetimleriyle ağırlıklı olarak eğitim konusunda yatırım yapılmasını kararlaştırdık. Eyaletlerle birlikte varılan anlaşma çerçevesinde yatırımların yüzde 65'i eğitim alanında yapılacak. İhale kurallarını da basitleştireceğiz. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin araştırma planlarını bu tür büyük krizlerde arka plana attıklarını bildiğimiz için bu şirketlerin araştırma programlarını teşvik edeceğiz. Bu da çok önemli'' diye konuştu.

İkinci olarak şirketler için 15 milyar Avro'luk bir güvence ve kredi programı sunacaklarını ifade eden Merkel, bankalara da güvence ve kredi verme vaadinde bulunduklarını, bu sayede bankaların kredi verebileceklerini ve böylece iş yerlerinin de korunmasının sağlanacağını kaydetti.

Merkel üçüncü konu olarak, kriz döneminde istihdam piyasasıyla köprüler kuracaklarını, bu amaçla kısa çalışma uygulamasını ilk aşamada 1,5 yıl uzattıklarını belirterek, bu konuda Federal Çalışma Ajansı'nın da çeşitli güvence ve önlemlerle yardımcı olacağını ifade etti.

Otomotiv sanayi için aldıkları özel önlemlerle de 1 Temmuz'dan itibaren araç vergisini çevrenin korunması şartlarına göre yeniden düzenleyeceklerini kaydeden Merkel, ''Dördüncü olarak vatandaşlar için vergi indirimleri öngördük. Bunun için de 18 milyar Avro ayırdık'' diye konuştu.

Merkel, yardım paketinin beşinci maddesi olarak da, önlemler nedeniyle alınan borçların geri ödenebilmesi için birlikte bir ödeme planı hazırlanacağını sözlerine ekledi.

Mevcut krizin Almanya'nın ekonomik yapılarından kaynaklanmadığına, uluslararası alanda ortaya çıktığına dikkat çeken Merkel, bu krizin olumsuz etkilerini sınırlandırmaya çalıştıklarını, böylece serbest pazar ekonomisini korumaya çalıştıklarını kaydetti.

Frank-Walter Steinmeier de ekonomik yardım paketinin hazırlanması konularında siyasetin büyük bir sorumluluk sergilediğini belirterek, aldıkları önlemlerin Avrupa çapında büyük memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Ekonomik yardım paketiyle ekonominin güçleneceğini, iş yerlerinin güvence altına alınacağını ve siyasete duyulan güvenin de yeniden sağlanacağını ifade eden Steinmeier, bu krizi siyasetin tek başına aşamayacağını, ancak diğer şirket ve kuruluşlara örnek teşkil edebileceğini sözlerine ekledi.

Horst Seehofer de ekonomik yardım paketinin otomotiv sanayinin desteklenmesiyle vatandaşlara getirilen vergi indirimlerinin karışımından oluştuğunu belirterek, bu paketi tümüyle desteklediklerini söyledi.

Seehofer ayrıca, dün gece üzerinde konuşulan ekonomik yardım paketinin çok profesyonel bir şekilde hazırlandığını ve genel seçimlerin yapılacağı bu yılda bu konuda hiç bir şekilde parti politikası yapılmamasının çok sevindirici olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler