'O yumurtayı tüm kadınlar adına attım'

Melih Gökçek'i protesto eden 3 kadın, korumalar tarafından tehdit edildiklerini söyledi.

Yayınlanma: 04.06.2012 - 09:00
Abone Ol google-news

Kürtaj konusunda “Anası kendisini öldürsün” diyen Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yumurta attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan üç kadın, geceyi Emniyet’te geçirdikten sonra dün savcılık tarafından serbest bırakıldı. Kolunda büyük morluklar olduğu görülen üniversite öğrencisi Nebiye Merttürk, eylemden sonra Gökçek’in “bunları alın, polise verin” dediğini ve ardından korumalar tarafından tekme, yumruk ve tokatlarla zorla mağazaya sokulduklarını anlattı. Merttürk, Gökçek’in korumasının kendilerini “ölümle” tehdit ettiğini belirtti.

Olay, öncesi gün Gökçek’in İzmir Caddesi’nde esnafı ziyaret ederken yaşandı. O sırada caddeden geçmekte olan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi Nebiye Merttürk ve Neslihan Uyanık, marketten yumurta alarak kürtajla ilgili sözlerini protesto etmek için Gökçek’e attı. Yumurtalardan biri Gökçek’e isabet ederken, korumalar iki kız öğrenciye sert müdahale ederek mağazaya soktu. Bu duruma tepki gösteren CHP Ankara il yöneticisi Elif Doğan da korumalar tarafından mağazaya alındı. İki öğrenci ile Elif Doğan, yaklaşık 2 saat mağazanın içinde “esir kaldı”. Olay yerine gelen polis, üç kadını gözaltına alarak Emniyet’e götürdü. Geceyi Emniyet’te geçiren ve dün sabah saatlerinde adliyeye çıkarılan üç kadın, 20 saat gözaltıdan sonra nöbetçi savcı tarafından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Merttürk’ün sağ kolunda büyük morlukların olması dikkat çekti.

‘Ölümle tehdit edildim’

Merttürk, savcılık ifadesinde olayı anlatırken, “Mağazanın önünde olan Melih Gökçek’e ‘Dikmen Vadisi halkının başına evini yıkmak mıdır cinayet, yoksa kürtaj mıdır?’ diye bağırdım. Korumaları hemen bize müdahale etti. Beni konuşturmadıkları için, beni tuttukları için bir tane yumurta attım. Daha sonra bir koruma grubu geldi. Tekme, yumruk ve tokatlarla beni içeri soktular dedi. Mağazanın önünde de korumaların kendisini darp etmeye devam ettiğini belirten Merttürk, şunları kaydetti: Ağzımı ve burnumu nefes alamayacak şekilde kapattılar. Bizi zorla bir odaya götürdüler, orada tehditler devam etti. Ağzımı sıkan koruma bana ve diğer arkadaşlarıma ‘Melih Gökçek benim babam yerindedir, ona bir zarar vereni öldürürüm’ diye bizi tehdit ediyordu, ‘biz adam öldürmeyi severiz’ şeklinde tehdit ediyorlardı.” Olay sırasında Gökçek’in kendisini kolundan tutup fırlattığını belirten Neslihan Uyanık ise, “Beni tutan koruma kafama vurdu, boğazımı sıktı, nefes almamı engelledi” ifadesini kullandı.

‘Hesap sorduk’

Serbest bırakıldıktan sonra Cumhuriyet’e konuşan Nebiye Merttürk, Kendimi çok iyi hissediyorum. Gökçek kendisini dokunulmaz sanıyordu. Biz onun dokunulmaz olmadığını gösterdik. Birinin buna hesap sorması gerekiyordu, hesap sorduk. Ama hesabımız bitmedi onunla, onu her gördüğümüz yerde demokratik olarak hesabımızı soracağız. O yumurtayı tüm kadınlar adına attım. Kadınların kürtaj hakkına sahip çıkmak için attımdedi. Neslihan Uyanık ise Gökçek’in kadın bedeni üzerinden siyaset yapmaya hakkı olmadığını belirterek, “Pişman değilim, bir daha görsem yine atarım. Hiçbir şekilde Gökçek’ten ve korumalarından korkum yok. Bu konuda haklıyım” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler