Gazze ateş altında

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını 20. gününde şiddetini görülmemiş bir düzeye çıkardı. İsrail ordusu, 500 kişinin bulunduğu bir hastaneyi ve 700 kişinin sığındığı BM binasını vurdu. Vurulan yerler arasında medya kuruluşlarının bulunduğu bir bina da bulunuyor. Gelişmeler üzerine çalışmalarını askıya alan BM, Gazze'nin doğusunda çalışmalarına tekrar başladı.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 06:44
Abone Ol google-news

İsrail askerleri Gazze kentinin batısındaki Tel El Hava mahallesinin hemen tamamına yakınını ele geçirdi.Bölgeden gelen son haberler İsrail'in ateşkes kararı almayacağını bir kez daha gösterdi. İsrail bugünkü saldırılarında, BM Mülteciler Yardım Örgütü binasını, ve Filistin Kızılayına ait Kudüs hastanesini vurdu. İçinde 500 dolayında hasta ve yaralının bulunduğu hastanenin ön cephesinin bir füzeyle vurularak tamamen tahrip edildiği öğrenildi. Burada 3 kişi yaralanmıştı.

İsrail'deki "İnsan Hakları için Doktorlar" örgütü, İsrail ordusundan derhal Gazze'de kuşatılan Kudüs hastanesinden çekilmesini istedi. Gazze kentinin güneybatı kesimindeki Tel El Hava hastanesinden Dr. Beşir El-Murad, hastaneye en az 3 füzenin isabet ettiğini, hastanenin idari binası ile ecza bölümlerinin yandığını kaydetti.

İnsan Hakları için Doktorlar örgütü de hastanede bulunan 40 doktor ve sağlık görevlisinin hasta ve yaralıları tahliye etmeye çalışırken içeride mahsur kaldığını ifade etti. İçerideki 15 hastanın ambulans olmaksızın çıkabilecek durumda olmadığını vurgulayan örgüt, İsrail ordusuna derhal hastaneden çekilmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Dayanışma Örgütü'nün daha önce hastanede çalışan görevlisi Sharon Locke da hastane etrafının askerlerce çevrili olduğunu söyledi. Locke, kendisinin hastane dışında bulunduğunu belirtirken, hastaneye kimsenin girip çıkmasına izin verilmediğini aktardı.

 

"Kabul edilemez"

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de İsrail ordusunun vurduğu Gazze Hastanesi'nde yüz kadar hastayla personelin tehlikede olduğunu açıkladı. Komiteden yapılan yazılı açıklamada, bir hastanede tedavi gören yaralıların hayatlarının tehlikeye atılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Öte yandan Filistin Kızılayı acil servis müdürü Başar Murad da hastanenin bu sabah en az bir doğrudan atışa hedef olduğunu ve yangının ikinci katta başladığını belirtti.
 

 

Ging: Vurulan binamızda Hamas militanı yoktu

Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'deki en üst düzey yetkilisi John Ging, dün gece vurulan BM merkez binasında Hamaslı militanlar olmadığını söyledi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu'nun (UNRWA) Gazze Başkanı John Ging, video konferans aracılığıyla BM'de gazetecilere Gazze'deki durumla ilgili bilgi verdi, ancak internet bağlantısında aksamalar olduğu için brifinge pek çok kez ara verildi.
John Ging, BM binasının vurulmasının kabul edilemez olduğunu ve BM binasına sığınan pek çok Filistinli bulunduğunu belirtirken, bu saldırıyla ilgili bağımsız soruşturma açılmasını istediklerini vurguladı.

Bombalama sonucu BM binasında çıkan yangını kontrol altına almak için 6 saat uğraştıklarını, sonunda başardıklarını ifade eden Ging, BM binasının çevresinin de sürekli bombalandığını kaydetti. BM Genel Sekreteri'nin insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes da yaptığı açıklamada, BM binasının yerinin herkes tarafından bilindiğini, saldırının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Holmes, BM binasında fosfor bombası kullanılmasıyla ilgili bir soru üzerineyse, uluslararası hukukta fosfor bombalarının kullanılmasının yasaklanmadığını, ancak BM'nin bu tür bombalarının kullanılmasını kınadığını dile getirdi.

 

İsrail Gazze'ye itfaiye aracı gönderiyor

Gazze'nin Tel El Hava mahallesinde, İsrail ordusunun bombardımanı nedeniyle yanan BM Mültecilere Yardım Ofisinin binası ile yine aynı bölgede vurulan Kudüs hastanesinde çıkan yangının söndürülmesinde çalışan Filistinliler için 5 itfaiye aracı gönderiliyor.
İtfaiye araçlarının Gazze'ye girişinin, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınır bölgesi Erez'deki Koordinasyon ve İrtibat Ofisince sağlandığı belirtildi.

 

Gazeteciler de hedef oldu

Yabancı gazetecilerin girmesine izin verilmeyen Gazze'de uluslararası medya kuruluşlarının bulunduğu Eşşuruk binası da bugünkü saldırılarda isabet aldı.
Bu saldırıda ilk belirlemelere göre, Abu Dabi televizyon kanalı için çalışan bir muhabirin yaralandığı haber verildi.

Yabancı Basın Birliği (Foreign Press Association), İsrail'den, yabancı medya kuruluşlarının bulunduğu bölgedeki ateşi kesmesini istedi. Birlik açıklamasında, bölgede uluslararası haber ajansları için çalışan gazetecilerin bulunduğu binalar olduğu ve hedef alınmamaları gerektiği kaydedildi. Açıklamada, bu binaların Gazze'de çok iyi bilinen noktalar olduğu hatırlatıldı ve İsrail ordusuna birçok kez bu binaların yerlerinin bildirilmiş olduğu ifade edildi.

 

BM, Gazze'deki çalışmalarına kısmi olarak başladı

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNWRA) sözcüsü, Gazze'deki merkezlerinin vurulduğunu ve binanın alevler içinde olduğunu açıkladı. Sözcü Chris Gunness, İsrail saldırılarından kaçan yüzlerce kişi için barınak olarak kullanıldığını belirttiği BM binasına, kesin olmamakla beraber, 3 beyaz fosfor bombasının atıldığını kaydetti. Saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Saldırılar üzerine Gazze'deki faaliyetlerini askıya aldığını açıklayan BM, çalışmalarını yeniden başlattı. Ancak ajans görevlilerinin muhasara altındaki bölgede değil, Gazze'nin doğusundaki mahallelerde çalışabildiği belirtiliyor.
 

Yardım malzemeleri yandı

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda, Filistinliler için gelen yardımlar bulunuyordu.  Depoda büyük bir çıktığı belirtilirken, depodaki un, yağ gibi yiyecek maddeleri ile diğer yardımların yandığı öğrenildi. Büyük bir alana yayılan BM merkezinde yanan binanın, merkez depo olduğu da bildirildi. Merkez deponun hemen yakınlarında BM yardım ofisinin akaryakıt depolarının da bulunduğu ifade edilirken, buradaki görevliler, yangının bu depolara ulaşmasını engellemeye çalışıyor.

İsrail ordusunun saat 11.00'den 15.00'e kadar çatışmalara ara verildiğini ilan etmesine rağmen, bu süre içinde çok sık aralarla bombardımanın devam ettiği kaydediliyor.
Vurulan Kudüs hastanesine ve burada bulunan görevlilerin telefonlarına ulaşılamıyor.
Gazze'deki teknisyenlerinin hatları tamire çalıştığı, dün akşamdan bu yana birçok mahallede elektriklerin kesik olduğu da öğrenildi.

 

İsrail gece boyunca 70 hedef vurdu

İsrail, Gazze saldırıları 20. güne girerken gece boyunca 70 Hamas hedefini vurduğunu açıkladı. Gece boyunca süren ve sabah saatlerinde de devam eden, havadan ve karadan düzenlenen saldırılarda 11 Filistinlinin öldüğü, 15'inin cesedinin de daha önce vurulan yerlerdeki enkazlardan çıkarıldığı haberleriyle, Gazze'de 27 Aralık'tan bu yana ölen Filistinlilerin sayısı 1066'ya yükseldi. Saldırıların başlamasından bu yana ölen İsraillileri sayısının ise 13 olduğu bildiriliyor.

Hamas, Siyam'ın öldüğünü doğruladı

Hamas, İsrail saldırısında örgütün önde gelen liderlerinden, İçişleri Bakanı Said Siyam'ın öldürüldüğünü doğruladı Hamas'ın El Aksa Televizyonu, Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesinde, Said Siyam'ın kardeşinin evine düzenlenen füze saldırısında Siyam'ın, kardeşi İyad ile oğlu Muhammed Siyam'ın öldürüldüklerini açıkladı. Siyad'ın ölüm haberi, daha önce İsrail savunma yetkililerince açıklanmış, Hamas tarafından bir doğrulama ya da yalanlama yapılmamıştı.

 

Siyam'ın intikamı alınacak

Hamas örgütü, bugün Gazze'de suikast sonucu öldürülen Hamas'ın önde gelen liderlerinden ve İçişleri Bakanı Said Siyam'ın intikamının alınacağını açıkladı.
Hamas yetkililerinden Muhammed Nazal, ''Said Siyam'ın kanı, Siyonist varlık üzerine bir bela gibi çökecektir'' dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları da aynı içerikte bir açıklama yaptı.
Gazze'deki yerel kaynaklar, Siyam'ın kardeşinin evine düzenlenen hava saldırısında ölenlerin toplam sayısının 10 olarak belirlendiğini söylediler. Saldırıda, Siyam'ın oğlu ve kardeşi yanısıra, ailesinden 5 kişinin öldüğü belirtiliyor. Ölenler arasında, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın önde gelen liderlerinden Mahmud Watfa ile İslami Cihad'ın askeri kanadının bir liderinin de bulunduğu bildirildi. Hamas, Siyam'ın öldürülmesinin ardından Gazze'de yas ilan etti.

Said Siyam (69), Gazze'de Hamas örgütü içinde en önde gelen iki radikal liderden biri olarak biliniyor. Örgüt içinde, Siyam ve Mahmud Zahar'ın ilk 2 sırayı paylaştıkları, hatta Başbakan İsmail Haniye'nin bile örgütte her ikisinin daha gerisinde geldiği ifade ediliyor.
Siyam, Hamas'ın iktidara geldiği 2006 yılı başından sonra, örgütün kendi polis güçlerinin kurulması sırasında ağırlıkla gündeme gelmiş ve o dönemde Filistin yönetimiyle bu nedenle ters düşmüştü.

Siyam suikastı için, iç güvenlik servisi Şabak tarafından verilen istihbarat doğrultusunda, İsrail Güney Kuvvetleri Komutanlığı'nın hava saldırısı talimatını verdiğini belirtildi.
Gazze'deki kaynaklara göre, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın önde gelen liderlerinden Mahmud Watfa da hava saldırısında ölenler arasında bulunuyor.
2 hafta kadar önce İsrail ordusu, 1 tonluk bir bombayla, Hamas'ın bir diğer lideri Nizar Rayan'ı da evinde vurmuştu. Rayan ile birlikte, evdeki 3 eşi ve çocukları dahil 18 kişi ölmüştü.
 

İsrail direnişi kıramaz

Öte yandan Hamas'ın, Şam'da sürgündeki siyasal lideri Halid Meşal, ''Gazze'nin, tarihinde yeni bir sayfa yazdığını'' belirterek, geleceğin geçmişten daha farklı olacağını söyledi. Meşal, İsrail'in, operasyonlarında 20. güne gelmesine karşın Gazze'de hedeflerine ulaşamadığını öne sürdü ve, ''İsrail (Gazze'de) direnişi kıramadı, kendi koşullarını uygulamaya koyamadı'' derken, İsrail'in kayıplarının kendilerinden daha fazla olduğunu da savundu.

 

Ateşkes görüşmeleri

Öte yandan İsrail hükümet sözcüsü, Gazze'de ateşkes sağlanması için Mısır'ın girişimiyle yapılan görüşmelere katılacak temsilcilerinin Kahire'ye gittiğini açıkladı. Sözcü, bugün özel bir uçakla Kahire'ye giden Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilad'ın, Mısırlılarla, planın nihai aşamasının ele alacağını belirtti. Hükümet sözcüsü, İsrail'in, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarına tamamen son vermesini ve Gazze'deki militanlara silah ambargosu uygulanmasını istediğini yineledi.

Hamas tarafından dün gece yapılan açıklamada da örgütün Mısır'a, ateşkes planıyla ilgili görüşlerini ilettiğini bildirilmişti. Hamas yetkilisi Salah El Berdavil, Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, örgütün detaylı görüşlerini Mısır yönetimine verdiklerini belirtmiş, ancak görüşlerine ilişkin ayrıntı vermemişti.

Gazze'nin kontrolünü elinde tutan Hamas, sağlanacak herhangi bir ateşkesin İsrail saldırılarının durdurulmasını, İsrail güçlerinin çekilmesinin tamamlanmasını, sınır geçişlerinin açılması ve Gazze ablukasının sona erdirilmesini içermesini istiyor.

 

'Ateşkes planıyla ilgili bir karar yok''

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, İsrail'in şu anda Mısır'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes planıyla ilgili alınan bir karar olmadığını açıkladı. Regev, ''Mısır ile Mısır planı temelinde görüşüyoruz. Bu gece İsrailli başmüzakereci Amos Gilad raporunu bize verecek ve ancak bundan sonra bir karar alınabilir'' dedi. Mısırlı üst düzey bir diplomat, İsrail'in Gazze'de savaşa son vermek amacıyla ortaya atılan Mısır planına yeşil ışık yaktığını açıklamış, adının açıklanmasını istemeyen bu yetkili, ''İsrail, önce Gazze Şeridi'nde bir ateşkesi öngören Mısır planına yeşil ışık yaktı'' demişti.
Mısır devlet televizyonu da İsrail'in Mısır'ın Gazze'de savaşa son vermek amacıyla ortaya attığı plana "tamamen olumlu yanıt verdiğini" duyurmuştu.

 

Hamas'tan ateşkes koşulları

Hamas'ın, İsrail'in 1 hafta içinde çekilmesi dahil, ateşkes için kimi koşullar belirttiği öne sürüldü. Reuters Ajansı'nın Hamas ve diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, ateşkes görüşmelerinin yapıldığı Mısır'da Hamas, ''İsrail'in 1 hafta içinde tamamıyla askerlerini çekmesi, acilen sınır geçiş kapılarını açması durumunda 1 yıllık yenilenebilir bir ateşkesi kabul edebileceğini'' bildirdi.

İsrail'in 27 Aralık'ta başlattığı Gazze saldırılarında, şu ana dek yaklaşık 1100 Filistinli öldü.

Ban: İsrail ateşkes konusundaki kararını bugün verecek 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde ateşkes için bugün karara varmasını beklediğini söyledi. Ban, Kudüs'te, İsrailli liderlerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ''Öyle anlıyorum ki İsrail hükümeti, bugün ateşkesle ilgili önemli bir karara varacak. Umut ederim, bu doğru bir karar olur'' dedi. İsrailli liderler de Hamas'ın ateşkes koşullarını değerlendiriyorlar.

Mısır Televizyonu, İsrail'in, Gazze'deki ateşkes planını ilke olarak benimsediğini bildirmişti.
Kahire'deki ateşkes görüşmelerine katılan İsrail Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilisi Amos Gilad da İsrail'e dönerek, Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman ile yapılan görüşmelerle ilgili olarak İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'yi bilgilendirdi.

 
Sarkozy, Mübarek'i kutladı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gazze'de ateşkes sağlanması için sarfettiği çabalardan dolayı Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i kutladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nicolas Sarkozy'nin, Hüsnü Mübarek ile telefon görüşmesi yaptığı ve Fransa ile Mısır'ın ortak girişimi temelinde Gazze'de ateşkes sağlanması için çabalarından dolayı Mübarek'i kutladığı belirtildi. Açıklamada, iki liderin Gazze'deki krizden çıkış yolları doğrultusunda istişarelerini sürdürecekleri kaydedildi. Sarkozy, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması olanaklarını ele almak amacıyla 5 ve 6 Ocak'ta Ortadoğu'yu ziyaret etmişti. Bu ziyarette ortaya bir krizden çıkış planı biçimlenmeye başlamış, Mısır da Fransa ile sıkı işbirliği yaparak bu planı masaya koymuşlardı.

 

AB Komisyonu şok içinde

AB Komisyonu, İsrail'in Gazze'deki BM yardım binasına topçu saldırısında bulunmasının kendilerinde ''bütünüyle şok ve kaygı yarattığını'' duyurdu. AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Louis Michel, İsrail saldırısının ardından can güvenliği olmadığı ortaya çıkan BM'nin Gazze'deki faaliyetlerini askıya alma kararını desteklediklerini bildirdi.

Gazze'deki çatışmaların başlangıcından itibaren taraflara uluslararası insani yardımlar hukukuna saygı göstermesi çağrısında bulunduklarını hatırlatan Michel, İsrail'in BM binasına saldırmasının ''kabul edilemeyeceğini'' vurgulayarak, ''çok ciddi'' olayın bütünüyle ve bağımsız şekilde soruşturulması çağrısında bulundu.
 

ABD Hamas'a karşı İsrail'le anlaşma imzalıyor

ABD'nin, Hamas'ın ateşkesten sonra silahlanmasını önlemek için İsrail ile anlaşma imzalamaya hazır olduğu bildirildi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in makamından yapılan açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Olmert'e, Washington'un Hamas'ın ateşkesten sonra yeniden silahlanmasını engellemeye yönelik önlemler konusunda anlaşma imzalayacağını söyledi.

Rice, silah kaçakçılığının önlenmesine yardımcı olmaya ve bu konuyla ilgili İsrail ile mutabakat zaptı imzalamaya hazır olduklarını kaydetti.


Steinmeier: BM'ye saldırı kabul edilemez

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Gazze'deki BM biriminin bulunduğu binanın vurulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Alman Bakan, ''Bu saldırı ve bu askeri operasyon kabul edilemez. BM tesislerine ve elbette hastanelere yönelik saldırılar üzücüdür'' dedi. ''Bugün olanlar durumun tehlikeli biçimde tırmanışa geçtiğini göstermektedir'' diyen Steinmeier, bu şiddet döngüsüne bir çıkış yolu bulunması gerektiğini kaydetti.


Livni ateşkes için Washington'a gidiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin, ateşkesin İsrail koşulu olan Hamas'ın yeniden silahsızlandırılmasını öngören anlaşmayı sonuca ulaştırmak için Washington'a gideceği açıklandı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in makamından yapılan açıklamada, Tzipi Livni'nin bu gece, Mısır'ın arabuluculuğundaki ateşkes görüşmeleri için ABD'ye gideceği bildirildi. Açıklamada Livni'nin, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve diğer kimi yetkililerle görüşeceği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler