Akaryakıtta indirim

Motorin fiyatları 10 kuruş düşürüldü. Benzinde de indirim yapılması bekleniyor.

Yayınlanma: 05.06.2012 - 07:33
Abone Ol google-news

Motorinde yapılan indirimle birlikte litre fiyatı 3.85 liradan 3.75 liraya geriledi. İndirimin oransal karşılığı da yüzde 2.6 olarak belirlendi.

Petroldeki düşüş nedeniyle motorinin ardından benzin fiyatlarının da düşmesi bekleniyor. Benzinin litresi ortalama 4.34 liradan satılıyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada “benzinde de motorini izleyen bir fiyat düşüşü tabii ki bunun arkasından  gelecektir” dedi.

Akaryakıtların otomatik fiyatlama mekanizmasına sahip olduğunu ve Akdeniz  havzasında oluşan CIF fiyatın dolar paritesiyle çarpılmasıyla referans fiyatın  oluştuğunu kaydeden Yıldız, şunları anlattı:

"Bu referans fiyatın son 5 günlük ortalaması itibariyle  Türkiye'deki mevcut fiyatlardan artı veya eksi yüzde 3'lük bir değişim göstermesi  halinde mutlaka fiyatlara yansıyor. Dün 8-10 kuruş civarında motorinde fiyat düşüşü yaşandı. Ben inanıyorum  ki yarın bir gün, kısa süre içerisinde benzin fiyatlarına da aynı şekilde  yansıyacaktır. Çünkü otomatik fiyatlama mekanizması bunu öngörüyor. Yalnızca ham  petrol fiyatlarının düşmesi değil, aynı zamanda motorinin fiyat düşüşüyle  benzinin fiyat düşüşü hızları da birbirine yaklaşması lazım ve dolar paritesinin  de bir önceki rakamlardan daha yüksek olduğunu görüyoruz. Yani biz kur sepetiyle  beraber, ham petrol fiyatları bizi direkt ilgilendiriyor. Bir Avrupa ülkesi  değiliz. Dolarla alıp TL ile satıyoruz. Oradaki açık pozisyonun doğuracağı eksiği  ham petrol fiyatlarındaki düşüşle balans ediyoruz."

Petrol 8 ayın dibine indi

Petrol fiyatları, dün son 8 ayın en düşük  seviyesi olan 82 doların altını gördükten sonra bugün 85 dolara doğru yükseldi.

ABD ham petrolünün temmuz ayı teslimi varil fiyatı bugün 84,74 dolar ve  Londra Brent tipi ham petrolün temmuz ayı teslim fiyatı 99,29 dolar seviyelerinde  işlem görüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler