ŞİÖ Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) ortak bildirisinde, "Bağımsız bir ülkeye dış müdahalede bulunulmasına ya da rejim değişikliği dayatılmasına karşıyız. Suriye halkının bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız" denildi.

Yayınlanma: 07.06.2012 - 12:30
Abone Ol google-news

ŞİÖ'nün Pekin'de gerçekleşen zirvesinde; Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan devlet başkanlarının imza attığı bir bildiri yayımlandı. Bildiride, "Bölgesel ve uluslararası sorunlarda çözümün diyalog ve müzakere aracılığıyla barışçıl yollardan sağlanması gerektiği" ifade edildi.

"Suriye'de şiddetin bir an evvel dinmesi gerektiği" vurgusu yapılan bildirgede, "Bağımsız bir ülkeye dış müdahalede bulunulmasına ya da rejim değişikliği dayatılmasına karşıyız. Tek taraflı yaptırımlar, sorunun çözülmesi adına yapıcı değil yıkıcı olur. Suriye halkının bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız" ifadeleri yer aldı.

"BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de sorunun çözümü adına gerekli siyasi çabayı göstermeye devam etmesinin ümit edildiği" bildiride, "Suriye meselesinin, tüm tarafların katılımıyla sağlanacak bir diyalog ortamında yapıcı ve barışçıl yollardan çözülmesinin, tüm ülkelerin yararına olacağına inanıyoruz" denildi.

Zirveye gözlemci ülke sıfatıyla katılan İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak ise, "İran'ın nükleer meselesine ilişkin olarak sürdürülen müzakerelerin devam etmesinin en sağlıklı yol olduğuna" vurgu yapılarak, "Meselenin çözümü adına şiddet içeren hiçbir eylem ve tavır kabul edilemez" denildi.

Zirveye katılan üye ülkeler, ŞİÖ'nün orta vadede güçlendirilmesine ilişkin stratejik plan ile bölgesel barışı tehlikeye sokacak olaylara müdahale mekanizması hakkında da bir dizi anlaşma yaptı. ŞİÖ zirvesinin gelecek yıl Kırgızistan'da yapılması kararlaştırıldı.

Öte yandan Türkiye'nin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) nezdinde Diyalog Ortağı Statüsü için yaptığı başvuru, ŞİÖ Devlet Başkanlığı Zirvesi'nde oy birliğiyle onaylandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler