Merkel ve Brown'dan doğalgaz çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown yaptıkları görüşmenin ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi ve küresel krize ilişkin açıklamalarda bulundular. Doğalgaz sevkıyatındaki kesintilerin siyasi nedenlerden kaynaklandığına inandıklarını belirten Merkel, Rusya ve Ukrayna'ya sorunlarını çözmeleri çağrısında bulurken, küresel krizin ise uluslararası çabalarla çözülebileceğini savundu.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 10:44
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün başkent Berlin'de başbakanlıkta İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile yaklaşık 1,5 saat görüştü. Merkel, daha sonra Brown ile düzenlediği basın toplantısında, ağırlıklı olarak 2 Nisan'da Londra'da yapılacak G-20 zirvesinin hazırlıklarıyla ilgili görüştüklerini, uluslararası alanda ise Orta Doğu'daki gelişmeleri ve doğalgaz kesintilerini ele aldıklarını söyledi.

Avrupa'ya yönelik doğalgaz sevkıyatlarının aksamaması için gerekli şartların sağlanması gerektiğini kaydeden Merkel, "Gaz kesintisinin siyasi nedeni olduğuna inanıyoruz. Rusya ve Ukrayna sorunlarını çözmeli" diye konuştu.

Almanya'nın Rusya'ya olan bağımlılığını ortadan kaldırması için başka bir seçeneği olup olmadığı şeklindeki soruya karşılık da Merkel, Rusya'yla 30 yıllık doğalgaz sevkıyat sözleşmesinin bulunduğunu hatırlatarak, Rusya seçeneğinden tümüyle vazgeçemeyeceklerini, ancak farklı enerji kaynakları aradıklarını kaydetti.

Sorunların çözümü için Rusya'yla Ukrayna'nın görüşme masasına oturtulmaları gerektiğini, kendisinin bugün Ukrayna Başbakanı'yla telefonda, yarın da Berlin'de Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüşeceğini belirten Merkel, Rusya'nın güven kaybetmeye başlasa da yine de güvenilir bir ortak olduğunu ve sözleşmelere bağlı kalacağına inandıklarını ifade etti.

 

Küresel kriz

Küresel krizin de ancak uluslararası çabalarla çözülebileceğini, bu nedenle ABD ile de yakın bir işbirliği yapılması gerektiğini belirten Merkel, Londra'da yapılacak G-20 zirvesinin başarılı olabilmesi için daha önce şubat ayı ortalarında ya da sonunda bu gruba üye ülkelerin temsilcilerini Berlin'e davet ettiğini yineledi.

Alman hükümetinin hazırladığı ekonomik yardım paketini de memnuniyetle karşıladığını ve diğer ülkelerin de bu örneği izlemelerini istediğini ifade eden Brown, bankalara yeniden güven duyulmasının ve global kuruluşların da gelecekte daha iyi bir şekilde kontrol edilebilmelerinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Brown, finans piyasalarına da daha fazla saydamlık getirilmesi ve geleceğinden endişe duyan şirketlere yardım edilmesi gerektiğini belirterek, dünya ülkelerinin birbirlerine tahminlerinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını, G-20 zirvesinde de bu konuları ele alacaklarını söyledi.

"Bankalara ve ekonomik sistemlerimize yardım etmek zorundayız" diyen Brown, Atlantik ötesi ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini, küresel krizin küresel çözümler gerektirdiğini ifade etti.

Rusya ve Ukrayna'ya da sorunlarını çözmede yardımcı olunması gerektiğini belirten Brown, kaynakların nerelerden geldiğinin iyi bir şekilde düşünülmesi ve çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarının da aranması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler