"Performansı neye göre belirleyeceksiniz?"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yeniden gündeme taşıdığı performansa dayalı ücret sisteminin Türkiye'de şu anda uygulanabilir olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 11.06.2012 - 09:18
Abone Ol google-news

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Çelik'in Bursa'daki temasları sırasında yaptığı açıklamalarla yeniden gündeme taşıdığı performansa dayalı ücret sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çelik'in, yaptığı açıklamada 46 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle 3 milyon memurdan daha fazla verim almaya çalışacaklarını söylediğini ifade eden Koncuk, verimli kamu çalışanlarından oluşan bir yapı kuracaklarını söyleyen Çelik'in, verimli personel ile verimsiz personel arasında bir fark getireceklerini açıkladığını anımsattı.


"Türkiye'de siyasi bölünmüşlük var"

Günümüzde uygulanan performans kriterlerinin adil olmadığına dikkat çeken Koncuk, performansa dayalı ücret sisteminin mantık olarak çok yanlış olmadığını ama Türkiye'de şu anda uygulanabilir olmadığını düşündüklerini söyledi. Koncuk, "Türkiye'de siyasi bir bölünmüşlük var. Kurum amirlerinin hangi kriterlerle kurum amiri yapıldığını bilmeyen kalmadı. Performans değerlendirmesi derken bunu yapan kişilerin önyargılardan uzak kişiler olması lazım. Bunları sağlayamadan performans değerlendirmeyle ücret belirleme gibi bir sisteme girersek adil olmayan uygulama ile karşı karşıya kalırız. Mantık olarak çok yanlış olmadığını ama Türkiye'de şu anda uygulanabilir olmadığını düşünüyoruz" dedi.

"Performansı kamu sektöründe neye göre belirleyeceksiniz?" diye soran Koncuk, "Örneğin 60, 70 kişilik 100 kişilik birleştirilmiş sınıflarda eğitim hizmeti vermeye çalışan bir öğretmenin performansını neye göre ölçeceksiniz? Özellikle performans değerlendirmesini yapacak olan amirlerin tarafsızlığını nasıl sağlayacaksınız? Bugün bir çok yönetim kademesi vekalete dayalı olarak yürütülmektedir. Üstelik vekaleten idareci kadrolarına atanmış olan pek çok yönetici o kadroların gerektirdiği niteliklere ve iş tecrübesine sahip değildir. Bu durumda iş bilmez yöneticilerin verdiği performans notunun adil olacağını bizlere nasıl inandıracaksınız. İl özel idareleri ve yerel yönetimlerde çalışan geniş kesimler için başarı değerlendirmesi yapılmasında subjektif unsurların, siyasi ve kişisel kayırmacılığın olmayacağını nasıl garanti edeceksiniz?" diye konuştu.

Rotasyon konusunun da kamu çalışanlarının üstünde "Demokles'in kılıcı gibi siyasi bir baskı unsuru" olacağı endişesini taşıdığını söyleyen Koncuk, "Rotasyon yıllardır aynı yerde çalışan memurların motivasyonunu, huzurunu, buna bağlı olarak da iş verimini olumsuz etkileyecektir. Bilhassa iller arası rotasyon asla kabul edilemez. Ancak tüm memurların rotasyonundan bahsedenlerin iller arası rotasyon yapmak istedikleri açıktır. 3 kuruş maaşla herhangi bir ilde belli bir düzen kurmuş, zorda olsa yaşamaya çalışan bir devlet memurunun bir başka ile atanacak, tüm düzeni bozulacak, memur ailelerinin geçim sıkıntısını daha artıracaktır. Böyle bir uygulamadan kamu yararı bekleyenlerin hiçbir şey bilmediği, geleceği öngöremediği açıktır. Bu bir maceradır, bu maceradan yol yakınken dönülmelidir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler