Yine vicdani red kazandı

AİHM, üç defa hapis cezasına mahkum edilen vicdani redçi Halil Savda'nın, küçük düşürücü muameleye tabi tutulduğu, vicdan ve din özgürlüğü ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi 14 bin Avro ödenmeye mahkum etti.

Yayınlanma: 12.06.2012 - 10:59
Abone Ol google-news

Vicdani redçiler, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yine mahkum ettirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), üç defa hapis cezasına mahkum edilen vicdani redçi Halil Savda'nın, küçük düşürücü muameleye tabi tutulduğu, vicdan ve din özgürlüğü ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi 14 bin Avro ödemesine hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, Türkiye'de "Uluslararası Savaş Karşıtları" için bir site kuran ve antimilitaristlerin lider bir figürü olan Halil Savda'nın başvurusuna ilişkin davada Türkiye'yi haksız bularak mahkum etti.

Mahkeme, vicdani red durumunu reddetmenin demokratik toplumlarda bir gereklilik olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de zorunlu askerlik olduğuna ancak vicdani redçilere sivil bir alternatif sunulmadığına ve bu nedenle hayatları boyunca sürekli yargılama olasılığıyla karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.

AİHM, Savda'nın küçük düşürücü muameleye tabi tutulduğu, vicdan ve din özgürlüğünü ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vererek Türkiye'nin manevi olarak 12 bin, mahkeme masrafları için bin 975 Avro ödemesine hükmetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler