Arap yetkililer toplanıyor

Gazze konusunda aralarında derin ayrılıklar olan Arap yetkilileri bugün Kuveyt ve Katar'da ayrı ayrı toplandı. Katar'daki toplantının ana gündem maddesinin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarından sonra ortaya çıkan durum olacağı belirtiliyor. Toplantıya, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Haman lideri Halid Meşal'in katılımı damgasını vurudu.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 11:02
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının ele alınacağı toplantı Katar'ın başkenti Doha'da başladı. "Olağanüstü Gazze Zirvesi" adıyla düzenlenen toplantıya, Hamas lideri Halid Meşal ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın katılımı damgasını vurdu.

Toplantıda, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) dönem başkanlığını yapan Senegal'in Devlet Başkanı Abdulaye Wade'nin yanı sıra Türkiye adına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Endonezya temsilcileri gözlemciler arasında yer alıyor.

Katar'ın başkenti Doha'daki büyük bir oteldeki toplantıya, Arap Birliği üyesi ülkelerden lider ya da temsilciler katılırken, salonda, bazı Arap ülkelerinin boş sandalyeleri dikkatleri çekiyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın da katıldığı toplantıya, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise katılmadı.

İslami Cihad liderlerinden Ramazan Şallah da toplantıya gözlemci olarak davet edilenlerden biri.

 

İsrailli Baş müzakereci resmi anlaşmaya varmadan Kahire'den ayrıldı

İsrailli baş müzakereci Amos Gilad, Gazze'de ateşkesi öngören Mısır planı hakkındaki istişarelerden sonra, resmi bir anlaşma sağlanamadan Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrıldı.

Müzakerelere yakın kaynaklar, Gilad'ın Kahire'den ateşkesle ilgili resmi bir anlaşma yapılmadan ayrıldığını belirtti ve cumartesi akşamı ya da pazara kadar resmi bir anlaşmadan söz etmenin mümkün olmadığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın danışmanlığını yapan Amos Gilad, son 48 saatte iki kez Mısır istihbarat şefi General Ömer Süleyman ile görüşmüştü. Süleyman, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı temasların kilit adamı olma özelliğini taşıyor.

 

Hamas ve İslami Cihad liderleri Katar'da

Filistinli Hamas ve İslami Cihad örgütlerinin liderlerinin, Gazze'deki durumla ilgili olarak Arap Birliği'nin yapacağı istişare toplantısına katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya geldikleri bildirildi.

Hamas'ın bir yetkilisi, Suriye'nin başkenti Şam'da Reuters'a yaptığı açıklamada, Katar Emiri'nin gönderdiği özel uçağın, bu sabah Hamas ve İslami Cihad liderlerini Şam'dan aldığını ve Doha'ya götürdüğünü söyledi.

Siyasi kaynaklar da Doha'daki toplantıya katılacak Filistinli heyette, Hamas'ın politbüro şefi Halit Meşal, İslami Cihad lideri Ramazan Şallah ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık (FHKC/GK) lideri Ahmed Cibril'in yer aldığını belirtti.

 

Ahmedinejad Katar'a gitti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Arap Birliği zirvesine katılmak üzere Katar'a gitti.

Ahmedinejad, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani'nin daveti üzerine bugün Doha'da yapılacak Arap Birliği zirvesine katılacak.

Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki'nin de eşlik ettiği Ahmedinejad'ın, zirvede İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistin halkına insani yardım ulaştırılması konularında görüşmelerde bulunacağı belirtildi.

Katar Emiri Şeyh El Tani'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanacak Arap Birliği zirvesinde gündem maddesinin Gazze'deki insanlık trajedisini sona erdirmek olduğu açıklandı.

 

Kudus ve Batı Şeria'da protesto

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 3 haftadır sürdürdüğü, 1000'den fazla kişinin ölümüne, 5000'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan saldırılar Kudüs ve Batı Şeria'da protesto edildi.
Cuma namazından sonraki gösteriler sırasında Kudüs'te Eksi Kent'in kapılarına ve Doğu Kudüs mahallelerinin girişlerine yüzlerce atlı polis ve sınır polisi konuşlandırıldı.
Namazdan sonra 150 kişilik bir grup, Eski Kent'in Vadi El Coz sokağının girişinde ellerinde Hamas flamalarıyla yürüyüş yaptı.

Göstericiler, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları lehine slogan attı.
İsrail polisi, sokağın başına zırhlı araç ve atlı polislerle barikat kurarak, gençlerin ana caddeye çıkışlarına engel oldu.

Sokaktan geçen bir İsrail polis aracı ise gençlerin taş ve tekmelerine hedef oldu.
Eski Kent'in Şam kapısının önünde ise Filistinli kadınlar İsrail'i protesto etti. Yaklaşık bir saat süren gösteride, kadınların etrafını saran yüzlerce polisle zaman zaman tartışmalar çıktı. Kudüs'ün Arap mahallelerinden Şuhapat'ta da Arap gençleriyle İsrail polisi arasında çatışmalar meydana geldi. Göstericiler polise taşlarla saldırdı. Batı Şeria'da Ramallah'tan başlayarak birçok kent, kasaba ve köyde de gösteriler düzenlendi.

Ramallah'ın girişinde, Kalendiye sınır kapısında yine Filistinli gençler polise taşlarla saldırdı. Polis de göz yaşartıcı bombalarla müdahale ederek, gençleri dağıttı.
El Halil'de ise yine taşlarla polise saldıran gençlere polis göz yaşartıcı bomba ve ateş açarak karşılık verdi. El Halil'in Ebu Sineyne mahallesindeki olaylarda 15 yaşındaki Filistinli bir gencin polis tarafından vurulduğu, gencin kaldırıldığı hastanede can verdiği öğrenildi. El Halil'deki olaylarda 15 Filistinli de yaralandı.

El Halil'in hemen yakınındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba'da da 3 İsrailli askerin açılan ateşte yaralandığı bildirildi. İsrail askerlerine saldırıyı El Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayı üstlendi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler