BM toplantısı bugünde devam etti

BM Genel Kurulu'nun Gazze'deki krizi ele aldığı olağanüstü toplantısı bugün de devam etti. Toplantıda bugün de çok sayıda ülke temsilcisinin konuşma yapması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, tüm konuşmaların ardından toplantıda bir karar tasarısının kabul edilmesi öngörülüyor.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 21:08
Abone Ol google-news

Genel Kurul'un karar tasarısı metninde, BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı Gazze'de taraflara ''derhal ve kalıcı'' ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail birliklerinin tamamen Gazze'den çıkmalarını öngören kararına hemen uyulması çağrısında bulunacağı öğrenildi.
192 üyeli Genel Kurul'un kararları, bağlayıcı nitelikten çok tavsiye niteliği taşıyor.
Genel Kurul Başkanı Nikaragualı 75 yaşındaki rahip Miguel D'Escoto, BM Genel Kurulu'nda temsil edilen Bağlantısızlar Hareketi ülkelerinin isteği üzerine 9 ocakta yapılması öngörülen, ancak daha sonra ertelenen toplantıyı dün düzenlemeye karar vermişti.

 

Halilzad Konsey'e veda etti

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, bugün BM Güvenlik Konseyi'nde son kez toplantıya katıldı ve üyelere veda etti. Somali konulu toplantıya katılan Halilzad'a, Güvenlik Konsey'inde temsil edilen tüm ülkelerin temsilcileri teşekkür etti.

Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Fazlı Çorman, Halilzad'la Irak'ta ABD Büyükelçisi olduğu zorlu dönemde birlikte çalıştıklarını ve Konsey'de de kısa süreli de olsa çalışma şansına sahip olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Çorman, Halilzad'ın ''Doğu ile Batı'nın bilgeliğini birleştiren bir insan'' olduğunu kaydetti. Konseyin dönem başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de Halilzad'ın, son derece yetenekli, sorumluluk sahibi ve zorlu bir müzakereci olduğunu belirtti.

Halilzad, yaptığı konuşmada tüm Konsey üyelerine teşekkür ederek, ABD'nin BM'ye, BM'nin de ABD'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Halilzad gazetecilere yaptığı açıklamada ise Washington'a taşınacağını, Irak ve Afganistan'da kurulmasında rol aldığı Amerikan üniversiteleriyle bundan böyle daha fazla temasta olacağını belirtti. Halilzad, merkezi Washington'da olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde(CSIS) danışmanlık yapacağını da ifade etti.

58 yaşındaki Zalmay Halilzad'ın yerini alacak 45 yaşındaki Susan Rice'ın, ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi olarak yakında göreve başlaması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler