Şevval Sam'a faşizan baskı

Şevval Sam'ın Karamürsel ve Düzce konserlerinin iptal edilmesine tepkiler sürüyor. "Başörtüsü benim için bir tekstil ürünüdür" dediği iddiasıyla hedef haline getirilen Sam'a sanatçılar destek verdi.

Yayınlanma: 01.07.2012 - 07:29
Abone Ol google-news

Grup Munzur, Grup Yorum, Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar (Sağ) gibi sanatçılara açılan davalar, medya ve mahalle baskıları son günlerde gündemde. Van 100. Yıl Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada başörtüsü için “Benim için tekstil ürünü” dediği gerekçesiyle Karamürsel ve Düzce konserleri belediyeler tarafından iptal edilen Şevval Sam ise bu zincirin “şimdilik” son halkası.

Sam’ın bağlı olduğu Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık, sanatçının arkasında olduğunu vurgularken tüm sanatçıların ortak bir eylem yapmaları gerektiğini söyledi. Saltık, “Korkmaya devam ederlerse bu baskılar da devam edecektir” dedi.

Halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar da muhalif sanatçılara yıldırma politikası uygulandığını belirterek bunun faşizan bir baskı olduğunu vurguladı.

Sam yaptığı açıklamada konuşma sırasında şu cümleleri kullandığını söylemişti: “Ben düşünce ve inanç özgürlüğüne inanıyorum. Örtünmeye karşı değilim. Eğer 20 sene önce başörtüsü serbest bırakılsaydı bugün bu problemler yaşanmayacaktı, başörtüsü bir ideoloji haline gelmeyecekti. İnancınıza saygı duyuyorum. Dünyada 7 milyar insan, 7 milyar farklı parmak izi varsa, bir o kadar da farklı düşünce olabilir. Farklılıklar, bu dünyayı renklendiren ve yaşanabilir kılan unsurlardır.”

Sam konuyla ilgili, “Bu meselenin çok dallanıp budaklanmasını istemiyorum. Türkiye ciddi bir savaşın eşiğindeyken bu şekilde gündemi meşgul ettiğim için çok üzgünüm” derken telefonla ulaştığımız Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ise bu sözler karşısında toplumun “rencide” olduğunu söyleyerek kendisinin de “derinden yaralandığını” belirtti. Yıldırım, “Sanatçılarımız yaptıkları işin en iyisini yapmakla uğraşsınlar. Diğer konularda tabii ki fikir beyan etme arzuları olabilir ama bu fikri beyan ettikleri zaman da toplum tarafından bir karşılığını bulacağını da bilsinler” dedi.

Hasan Saltık (Kalan Müzik) - Açıklamasıyla ilgili şirket olarak Şevval’in sözlerinin arkasındayız. O sözleri “derin duyguları rencide edici” bulmuyorum. Biz sanatçımızın arkasındayız. O sözleri kaşıyıp, böyle bir şeyden nasıl haber çıkarırız diye uğraşıldı. Zamanında Başbakan da “tek devlet tek din” demişti. Sonra “dilim sürçtü” dedi. Bizim sanatçımızın dili de sürçmedi. Dine karşı bir saldırı yok ortada. Konser iptalleri ilgili de, Şevval konserlerle hayatını kazanan bir sanatçı değil. Önünde albüm projeleri var. Biz biletli konserler vermeye devam ederiz. Kendi partilerinden korkup da bu konserleri iptal edenlerin kendi ayıpları bu. Asıl önemli olan, sanatçıların ortak bir eylem düzenlemeleri, Şevval’in sözlerine katılsınlar ya da katılmasınlar. Korkmaya devam ederlerse bu tür baskılar da devam edecektir.

Pınar Aydınlar - Bugün muhalif olan sanatçılara çok büyük bir yıldırma politkası var. AKP samimiyetsizliğiyle karşı karşıyayız. Şevval Sam kişisel bir fikrini beyan etmiş. İnsanların kişisel fikirleri üzerine bu şekilde saldırılması ve konserlerinin yasaklanması gibi bir yaptırım uygulanması gerçekten çok faşizan bir baskıdır. O fikirlerde ne bir hakaret var ne bir saldırı var. Fikir zenginliği bu ülkede insanları olumsuz değil olumlu şekilde yönlendirecektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler