Ban, Cumhurbaşkanı Süleyman ile görüştü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'deki temaslarının ardından Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gitti. Ban'ın, Süleyman ile görüşmesinde Gazze Şeridi'nde ateşkes için sarf edilen çabaların sonuçları hakkında bilgi verdiği de belirtiliyor.

Yayınlanma: 17.01.2009 - 14:20
Abone Ol google-news

Orta Doğu ülkeleri ziyareti kapsamında Beyrut'a gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, önce Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, sonra Başbakan Fuad Sinyora ile görüştü.

Parlamento Başkanı Nebih Berri ile de bir araya gelen Ban, daha sonra parlamentoda yaptığı konuşmada, ''İsrail ile Hamas, çatışmaları şimdi durdurmalıdır. Bir anlaşmanın ayrıntılarını ve mekanizmalarını, sivillerin travma geçirmelerini, öldürülmelerini ya da yaralanmalarını bekleyemeyiz. Acilen ateşkes istiyoruz'' dedi.

Hamas'ı İsrail'e roket atmaya son vermeye çağıran Ban, İsrail'i de askeri operasyonunu sonlandırmaya ve birliklerini Filistin topraklarından çekmeye çağırdı. Ban, ''İsrail'in Hamas hedeflerine hava saldırıları ve kara operasyonu fazla sayıda sivilin ölümüne, önemli yıkımlara sebep veriyor ve halkın tamamı için korkunç acı kaynağı oluyor'' dedi.

Gazze'deki saldırıların son yıllarda eşine rastlanmayan bir seviyeye ulaştığını belirten Ban, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine atılan roketlerden de endişe duyduğunu ifade etti. Ban'ın Lübnan'ın güneyine de gitmesi ve burada BM'nin genişletilmiş geçici barış gücü UNIFIL'in üyeleriyle görüşmesi bekleniyor.

Ban'ın, Süleyman ile görüşmesinde Gazze Şeridi'nde ateşkes için sarf edilen çabaların sonuçları hakkında bilgi verdiği de belirtiliyor. Ban, Lübnan'dan önce Mısır, Ürdün, İsrail, Batı Şeria ve Türkiye'de temaslarda bulunmuştu.


Ban yarın Mısır'a gidyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yarın Mısır'da Gazze konusunda düzenlenecek bir toplantıya katılmayı düşündüğünü söyledi.

Ban, Güney Lübnan'da BM Barış Gücü Karargahı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı (Hüsnü) Mübarek'in ev sahipliğini yapacağı toplantıya katılmayı düşünüyorum" dedi. Toplantının Şarm el Şeyh'de yapılacağı belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, İsrail'in Gazze'ye saldırısının nasıl durdurulabileceğini görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı yarın görüşmek üzere Kahire'ye davet etmiş, batılı diplomatlar da yarın Mısır'da Gazze konusunda aralarında BM Genel Sekreteri Ban ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun da bulunduğu dünya liderlerinin katılacağı bir toplantı yapılmasının beklendiğini söylemişlerdi.

Mısırlı bir yetkili, Gazez krizini ele almak için yarın uluslararası bir zirve toplamaya çalıştıklarını açıkladı. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen yetkili, Şarm El Şeyh'de yapılacak zirveye Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı davet ettiklerini söyledi. Ancak bu davetlerle ilgili Mısır'dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler