İsrail'e tepkiler dinmiyor

İsrail'in Gazze'deki saldırıları yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi. İzmir, Kocaeli ve Adana'nın yanı sıra İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda da protesto gösterisi vardı. İzmir'de protesto gösterisinde ise Cumhuriyet Gazetesi Okurları Sözcüsü Demet Güloğlu'da bir açıklama yaptı.

Yayınlanma: 17.01.2009 - 15:10
Abone Ol google-news

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi üyesi bir gurup, Galatasaray Meydanı'na, üzerinde ''Yaralılara yardım ederken öldürüldü'', ''İlaç bulamadığından öldü'', ''Bisikletini sürerken öldürüldü'' yazılı temsili mezar taşları koyarak, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. Bazı grup üyeleri de kefen giyip, mezarların arasına yatarak, Gazze'de hayatını kaybeden insanları canlandırdı.

Burada grup adına yapılan açıklamada, İsrail'in kara operasyonunun, dünyanın en yoğun nüfuslu yeri sayılan Gazze'de devam ettiği, tüm giriş ve çıkışların kapalı olduğu bölgede, ölüm kalım savaşının sürdüğü belirtildi.

Sivillerin yaşadığı binalar ve bir üniversite de dahil kamu binalarının İsrail tarafından hedef alındığına işaret edilen açıklamada, ''Bu politikalar, güvenlik ya da başka herhangi bir gerekçeyle açıklanamaz. Bu uygulamalara derhal son verilmelidir'' denildi.
Kendilerini ''Savaş Karşıtları'' olarak adlandıran grup adına yapılan açıklamada da savaşın bir seçenek, şiddetin bir strateji, öldürmenin bir alternatif olmaması gerektiği vurgulandı.

Farklılıkların; savaşın, düşmanlığın, acının ve ayrılığın değil, barışın, zenginliğin ve özgürlüğün hamuru yapılabileceği dile getirilen açıklamada, acı ve yas ortaklaştırıldığında, düşmanlık ve savaşın son bulacağı, barışın sağlanacağı belirtildi.

 

Yurttan tepkiler

İzmir'de sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, 1. Kordon'da toplanarak, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına son vermesini istedi. Grup adına açıklama yapan İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu ve Cumhuriyet Gazetesi Okurları Sözcüsü Demet Güloğlu, İsrail ile tüm anlaşmaların askıya alınması gerektiğini savundu.
Mustafa Kemal Atatürk'ü örnek aldıklarını ve ülke bayrağı yakılmasına karşı olduklarını belirten grup, oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

 

Kocaeli

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Kocaeli Şubesi üyesi bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kefen giyerek protesto etti. Sabri Yalım Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı'nın önünde toplanan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu grup, İsrail aleyhine slogan attı. Meşale yakan grup, iki dakika siren ve düdük çaldı. Üzerlerinde ''Gazze'de ölen biziz'' yazılı, kefeni simgeleyen beyaz çarşaf bulunan ve çeneleri beyaz bez parçalarıyla bağlanan 6 genç protestoda bulundu.

MAZLUMDER Kocaeli Şubesi üyesi Canan Osman Aran, Orta Doğu'da Hazreti Hüseyin'in şehit edilişinden bu yana en kanlı günlerin yaşandığını söyledi. Aran, ''Zamanın yezitleri füze, bomba olup masum Gazzelilerin üzerine yağıyor. Artık herkes biliyor ki Gazze'de aslında İstanbul, İzmit savunuluyor. Gazze'de şehit olanlar İzmit için ölüyor. Filistin'de, Gazze'de adres sormayan İsrail füzelerinin etrafa saçtığı bebek, çocuk ve yaşlı insan bedenleri aslında senin bedenin. İsrail senin mahalleni vuruyor, kapı komşunu öldürüyor'' dedi. Açıklamanın ardından dua okuyan topluluk, parktan ayrıldı.

 

Adana

Adana'da bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, 5 Ocak Meydanı'nda toplanıp İsrail aleyhinde slogan atarak İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan Adana Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, saldırılarda yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, bu duruma son verilmesini istedi.

Gazze'de uluslararası hukukun ihlal edildiğini ifade eden Küçükosmanoğlu, şunları söyledi: ''İsrail'in hukuksuz, ölçüsüz ve ahlak dışı saldırılarını kınıyoruz. Artık hastaneler bile bombalanır hale geldi. Uluslararası hukuk ihlal ediliyor. Gazze havadan, karadan ve denizden bombalanıyor. Saldırı sona ermeli ve Filistin'e uygulanan engeller yaralıların tedavisi için süresiz kaldırılmalı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler