'Tarih İsral'i hayırla yad etmeyecek'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gazze'de çocukların ve sivil halkın katledilmesinin savunulamayacağını belirterek, "Tarih, İsrail'in yaptıklarını hayırla yad etmeyecek" dedi.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 07:53
Abone Ol google-news

Belçika'daki Türk sivil toplum örgütü temsilcilerine hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gurbetçilerin Türkiye'de mülk edinmelerini kolaylaştırmak için TOKİ'nin devreye girebileceğini ve gerekirse Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) da devreye sokabileceklerini anlatarak, 15 yıl vadeye kadar uzayabilecek konutlarda sadece enflasyon farkını yansıtarak faiz uygulamayacaklarını söyledi.

Geçen yıl Almanya'da yaptığı bir konuşmada kullandığı "asimilasyona hayır, entegrasyona evet" ifadesinin Alman basını tarafından başka yönlere çekildiğini belirten Erdoğan, "Ben ülkemdeki insana asimilasyon hakkını kendimde bulmuyorum ki, yurt dışında bulayım. Benim ülkemde yaşayan azınlıklar da inançlarını, kültürlerini aynen koruma hakkına sahip olacak. Ona müdahale hakkını ve yetkisini kendimde bulamıyorum. Ben açık söylüyorum, bu insanlık suçudur. Bunu kabul edemem" dedi.

Erdoğan, "zaman zaman entegrasyon adı altında asimilasyon çalışması yapıldığına" işaret ederek ev sahibi ülkelerin Türklerden kültürlerini ve dinlerini değiştirmelerini istemeleri durumunda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak buna karşı çıkacağını da kaydetti. Geçmişte bu tür uygulamaların Afrika'da yapıldığını belirterek Ruanda'yı örnek gösteren Erdoğan, "Bizim ecdadımız bu hataya düşmedi. Biz de düşmeyeceğiz" şeklinde konuştu.


AB ve Gazze

AB'de bir süredir her dönem başkanının 2 fasılda müzakereleri başlattığını ve bu uygulamanın adeta "rutine bağlanmasından" duyduğu rahatsızlığa değinen Başbakan Erdoğan, bu yılın ilk yarısındaki Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığında 3 ya da 4 faslın açılmasını sağlayarak bu döngüyü kırmak istediklerini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, İspanya ile birlikte üstlendiği Medeniyetler İttifakı girişimi amacının medeniyetler çatışmasını engellemek olduğunu vurguladı. "Şu anda Gazze'de yaşananlar da bu" diyerek medeniyetler çatışmasına işaret eden Erdoğan, çocukların ve sivil halkın katledilmesinin savunulamayacağını ve "tarihin, İsrail'in yaptıklarını hayırla yad etmeyeceğini" bildirdi.

Brüksel'de AB yetkilileriyle yapacağı görüşmelerde Gazze konusunu da gündeme getireceğini belirten Erdoğan, Gürcistan'daki çatışmalarda hemen devreye giren ve Karadeniz'e gemilerini gönderen Batı'nın, İsrail'in 3 haftadır devam eden Gazze saldırılarında çok farklı bir tutum belirlediğine dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan, insanların dinine göre ayrım yapmadıklarını ve mağdur olanın yardımına koştuklarını belirterek "Çünkü biz yaratılanı, Yaradandan ötürü severiz" dedi.

"Malesef Batı bu ayrımcılığı yapıyor" diyen Erdoğan, Batı Şeria ve Gazze'nin adeta bir "açık hava hapishanesi" ve "tecrit kampı" haline geldiğini belirtti.

İsrail'in Gazze'ye daha operasyonu başlatmadan elektrikleri kestiğini ve gıda yardımlarını engellemeye başladığını anlatan Erdoğan, hastaneler için gereken jeneratörlerin başka amaçlarla kullanılır gerekçesiyle Gazze'ye sokulmamasını "enteresan" bulduğunu söyledi.

Hamas'ın başka ad altında da olsa Filistin'deki son seçimleri büyük bir oy farkıyla kazandığını fakat dünya ve Avrupa tarafından köşeye sıkıştırılarak iktidarının elinden alındığını ifade eden Erdoğan, "Dünyada demokrasiyi savunanlar, bu yaptığınız ne? İkircikli demokrasi olmaz. Sen Filistin halkının iradesine saygı duymuyorsun" diye konuştu.

Bu tavrın sürdürülmesi halinde Filistin'deki yeni seçimlerin "dostlar alışverişte görsün" yaklaşımıyla gerçekleşeceğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin demokrasiyi savunmaya devam edeceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler