İspanya'da memurlar "kesintilere hayır" diyor

İspanya'da memurlar kamu sektöründe uygulanan yeni kesintilere karşı protesto eylemleri düzenliyor.

Yayınlanma: 13.07.2012 - 11:44
Abone Ol google-news

Başbakan Mariano Rajoy'un daha önce açıkladığı ve bugünkü Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen kararlar içinde en çok, memurların Noel ikramiyelerinin kesilmesi ve Katma Değer Vergisi'ne yapılan artış tepki alırken, başta başkent Madrid olmak üzere İspanya'nın birçok kentinde memurlar sokağa çıkarak protesto eylemleri düzenliyor.

Son 3 gündür meclis, iktidardaki Halk Partisi veya bazı bakanlıkların binalarının önünde toplanan, yolları kesen memurlar, bugün de Sol Medyanı'nda bulunan Madrid özerk yönetimi binası önündeki gösterilerinde "kesintilere hayır" dedi. Ellerinde pankartları, ağızlarında düdükleri ile seslerini duyurmaya çalışan memurlar, "Hırsızlar", "Hükümet paramızı bankalara veriyor", "İstifa" şeklinde sloganlar attı.

Son 3 yıldır sürekli kesintilere maruz kaldıklarından yakınan memurlar, bu şekilde daha fazla devam edemeyeceklerini söyleyerek, hükümeti "zenginden değil fakirden kesinti yapmakla" suçladı.


Protestolar devam edecek

Kesintilerle ilgi tepkilerini görüşlerini belirten eylemciler, yaşam şartlarının giderek zorlaştığını vurguladı.

Özürlü bir çocuğu olduğunu ve ona bakma koşullarının her geçen gün daha zorlaştığını anlatan Marisa, "Maaşımızı azalttılar, ikramiyelerimizi kestiler, daha fazla çalışmak zorundayız. Böyle daha fazla yaşayamayız. Zenginler için bir şey değişmedi ama fakirler ekonomik olarak çok daha zor durumda. Ben kötümserim. Daha yapılacak çok kesinti olacağını düşünüyorum" dedi.

Angela ise, "Noel ikramiyesinden aldığım parayla arabanın sigortasını ödeyip, kızımın evinin ipoteğine yardımcı oluyorum. Ay sonunu getirebilmek için iki daldaki uzmanlığımı kullanıyorum ve daha çok çalışıyorum. Ama bu kesintilerle iki uzmanlık da bir işe yaramıyor" şeklinde konuştu.

Bu arada İspanya'daki işçi sendikaları, 2015 yılına kadar yapılacak 65 milyar Avro'luk tasarruf için getirilen yeni kesintileri protesto etmek için 19 Temmuz'da büyük bir eylem yapılacağını duyurdu.

Madrid Belediyesi'nden alınan bilgilere göre, ülkedeki ekonomik krize karşı alınan kararları protesto etmek için geçtiğimiz ocak ayından bu yana Madrid'de irili ufaklı bin 150'den fazla eylem gerçekleştirildi.

Fotoğraf: AFP
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler