İşsiz kalan araştırma görevlilerinden eylem

YÖK Yasası'nın 50d maddesi uyarınca sözleşmeli olan ve lisansüstü eğitimlerini tamamladıkları için görevlerine son verilen İstanbul Üniversiteli araştırma görevlileri, işsiz kalmalarına neden olan uygulamayı protesto etti. Araştırma görevlileri, görevine bugün başlayan İstanbul Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet'le görüşerek, sorunun çözüleceği sözünü aldılar.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 15:16
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde bugün öğleden sonra toplanan araştırma görevlilerini Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi üyeleri de destek verdi. Öğrencilikleri süresince çalıştıkları araştırma görevlisi kadrosundan lisansüstü eğitimlerini tamamladıkları için sözleşme gereği ayrılmak zorunda kalan araştırma görevlileri, maaşlarının kesilmesiyle mağdur olduklarını söylediler.

Araştırma Görevlileri Temsilcileri Kurulu adına bir açıklama yapan Cemil Ozansü, “Bizlerin üniversiteden uzaklaştırılması, hem kamu kaynaklarının israfı, hem de Türkiye bilim dünyasının kısırlaştırılması demek olacaktır” diye konuştu.

Araştırma görevlilerinin özlük haklarının güvence altına alınmasının en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Ozansü, bu sorun aşılmadığı sürece üniversitede huzurlu bir çalışma yaşamının sağlanmasının olanaksız olduğunu savundu.

Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de araştırma görevlilerine destek verdikleri eylemde, “Araştırma görevlileri olmadan bilim yapamayız. YÖK Yürütme Kurulu’nun 26 Kasım’da aldığı karar, bilim insanlarını sokağa bırakıyor” dedi.

“Ferman YÖK’ün üniversiteler bizimdir”, “Asistan kıyımına son” şeklinde slıgan ve pankartlarla Rektörlük binasına yürüyen araştırma görevlileri, Rektör Söylet’le görüşmek istedi.

 Bir süre sonra binanın girişine gelen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, araştırma görevlilerinin sorununu dinledi. Söylet, YÖK’le görüşerek sorunu çözeceklerini vurgulayarak, “Görev gelirken bu sorunla karşılaşacağımı biliyordum. Elimden geleni yapmaya çalışacağım. Ancak zorlamamız gereken mevki ve makamlar var” diye konuştu.


Öğrencilerden eski ve yeni rektöre protesto

İstanbul Üniversitesi’nde rektörlük devir-teslim töreni sırasında bir grup öğrenci eski ve yeni rektörü eylem yaparak protesto etti.

İstanbul Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in Prof. Dr. Mesut Parlak'ı uğurladığı sırada 20 kişilik öğrenci grubu hem eski, hem de yeni rektörü eleştiren sloganlı, maskeli ve tabutlu protesto gösterisi yaptı.

Yüzlerine Prof. Dr. Parlak ve Prof. Dr. Söylet'in maskelerini takan ve üzerinde ''Hamdolsun bilimi de gömüyoruz'' yazısı bulunan bir siyah tabut taşıyan 2 öğrenci, tabutu rektörlük binası önüne koyarak, kısa bir tiyatro gösterisi sundu.

Bu sırada bir başka öğrenci de üniversitede öğrencilerin sesinin kısılmak istendiğini ileri sürdü.

Rektörlük binasına girmek isteyen, ancak buna izin verilmeyen öğrenciler, daha sonra kendiliğinden dağıldı. (İÜHA)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler