"Türkiye teşhis ve tedavide geçikti"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, Türkiye'nin ekonomik krize ilişkin tedbirlerini eleştirdi. Özgen, kriz nedeniyle ülkelerin önlem aldığını, ancak Türkiye'nin gerekli önlemleri zamanında almadığı için zor durumda kaldığını belirterek, ''Türkiye teşhis ve tedavide gecikti, ekonomi küresel kriz virüsü ile hasta düştü'' dedi.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 12:15
Abone Ol google-news

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ocak ayı Olağan Meclis toplantısı yapıldı. ATSO Başkanı Kemal Özgen, yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini söyledi. Ekim ayından bu yana kredi miktarının azaldığını, bir çok sektörde üretimin düştüğünü, işsizliğin hızla arttığını, vergi tahsilatının azaldığını kaydeden Özgen, Merkez Bankası'nın faizleri 2 puan düşürmesinin alkışlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Oysa durgunluk nedeniyle enflasyon zaten düşüyor. Bu faiz indirimi de piyasadaki faize tam yansımıyor. Türkiye teşhiste ve tedavide gecikti, ekonomi küresel virüsü ile hasta düştü. Piyasada iyi haber yok. Hepimiz Hükümetin alacağı önlemleri bekliyoruz.
Küresel kriz başladığında herkes Türkiye'nin krizi hafif atlatacağına inanıyordu. Çünkü birçok ülkede banka iflasları, banka kurtarmaları yaşanırken, bizim banka sistemimiz krize daha sağlam girdi. Bir de bütçe disiplinimiz konusunda şüpheler oluşmaya başladı. Öyle görünüyor ki, belediyelerin harcamaları nedeniyle bütçe dengesi bir miktar bozulmuş durumda. Bu nedenle IMF ile anlaşma da uzamıştır.''

Son günlerde 2B arazileri dahil çeşitli konularda adımlar atılacağının söylendiğini ifade eden Özgen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın otomotive destek dahil bir kaç önlemden, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da turizm sektörüne destek vereceğinden söz ettiğini anımsattı. Tüm söylemlere karşın ekonomik önlemler konusunda somut eylemin olmadığını savunan Özgen, şöyle devam etti:
''Gelinen noktada, iç pazar canlanmadan sorun çözülmez. İç pazar da önce güven veren bir programla sonra da ya faiz indirimi ile ya da vergilerin düşmesi ile canlanır. İnşaat sektörü canlanmadan iç piyasada yeterli canlanma olmaz. Bu tür önlemler alınmaz ise 2009 yılını kaybederiz.
Dolayısıyla artık birkaç gün veya birkaç hafta içinde bu tür bir ekonomik programın çıkacağını temenni ediyoruz. Ancak eğer yine zaman kaybedilirse, bir de yerel seçimler nedeniyle bir erteleme söz konusu olursa çok yazık olur. Reel sektör bu duruma birkaç ay daha dayanamaz.''

 

"Güç birliğine, ortak hareket etmeye ihtiyacımız var"

Antalya'da şirket açılışlarına, son günlerdeki turist girişlerine, protestolu senetlere, vergi tahsilatı, icra dosyalarına bakıldığında rakamların olumsuz olduğuna dikkati çeken Özgen, Antalya olarak birlik ve güç birliği oluşturmaları ve ortak hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.

Özgen, ''Antalya'da şu anda özellikle ticaret sektörü, konut sektörü ve turizm sektörü üzerinde durmamız gereklidir. Sanayimiz ve ticaret sektörü büyük ölçüde turizme ve inşaata bağımlıdır. Bu nedenle turizme dönük önlemleri acilen bekliyoruz. Ayrıca turizmin yanında, konut sektöründe de mutlaka talep artırıcı destek gereklidir. Özellikle yabancılara dönük yoğun bir reklam ve tanıtım kampanyası yapılmalıdır'' dedi.

 

Yerel seçimler önemli

Özgen, 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimleri de hatırlatarak, ATSO olarak tarafsızlıklarını koruduklarını kaydetti. Yerel seçimlerin, ülkenin ve Antalya'nın sorunlarının konuşulması için bir fırsat olduğunu vurgulayan Özgen, belediye başkan adaylarından, ticaret, turizm, inşaat sektörlerinin, esnafın, sanayi sitelerinin sorunlarına çözümler konusunda yeni düşünceler geliştirmelerini istedi.

Özgen, ''Antalya'nın turizm potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi, şehir merkezine canlılık kazandırılması, konut yatırımlarının disiplin altına alınması, ticari alanların planlanması, iş yeri ve alışveriş merkezleri enflasyonuna son verilmesi, iş yeri açılışlarında odaların görüşlerinin dikkate alınması, betonlaşmaya yol açacak bir yapılaşmadan kaçınılmasını temenni ediyoruz. Antalya'nın siluetine önem verilmesini, bina yüksekliklerinin uyumlu olmasını, yeni cadde ve bulvarlar açılması gibi konularda, özel sektörün, ticaret kesiminin ve esnafının beklentilerine cevap verecek programlar bekliyoruz'' diye konuştu.

 

"Atso'ya yeniden adayım"

Şubat ayı içinde ATSO seçimlerinin yapılacağını hatırlatan Özgen, yeniden başkanlık için aday olacağını bildirdi. Özgen, ''Bu konuda gelen istekler nedeniyle, buruda ve TOBB'da kazandığım tecrübeyle bu şekilde bırakırsam, yarım bırakmış olacağımı düşünüyorum. Antalya'ya borçlu kalmış olacağıma inanıyorum. ATSO'ya yeniden adayım'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler