2 komutan daha saf değiştirdi

Suriye'nin başkenti Şam'da Talas ailesinden 2 komutanın daha muhaliflerin safına geçtiği iddia edildi.

Yayınlanma: 30.07.2012 - 08:59
Abone Ol google-news

Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta Şarkiyye banliyösünde 10. Tümen 51. Tank Tugayı komutanları Suheyr Talas ve Rami Talas muhaliflerin safına geçtiklerini açıkladı.

Daha önce de aynı aileye mensup Cumhuriyet Muhafızları komutanlarından General Menaf Talas ve Komutan Abdurrezzak Talas Esed yönetiminden ayrıldığını ilan etmişti.

Talas ailesi Suriye'deki nüfuzlu aileler arasında yer alıyor.

 

2 günde 200 bin göç

Birleşmiş Milletler'in son açıklamasına göre Halep'ten son iki günde 200 bin kişi göç etti.

BBC'de yer alan habere göre, BM İnsani Yardım Şefi Baroness valerie Amos şehirde kalanların da acilen yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Halep'ten giden yaşlı bir kadın "Burada açlık ve susuzluk çeken çok sayıda zavallı insan var. Çoğu yatağa aç gidiyor" dedi.


Muhalifler, İdlib'deki askeri üssü ele geçirdi

Bu arada Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib'in Anadan beldesi girişinde Esad yönetimine bağlı ordu üssünü ele geçirdiği iddia edildi.

ÖSO'dan yapılan açıklamada, içerisinde çok sayıda mühimmatın ve 3 tankın bulunduğu Anadan askeri üsse yaptıkları saldırı sonucu bölgeyi ele geçirdikleri saldırıdan sonra kaçan Esad güçlerini takip eden ÖSO milislerinin, güvenlik güçlerini üsse yakın bir binada abluka altına alındığı ifade edildi.

Açıklamada resmi ordunun helikopterle ablukayı delmeye çalıştığı öne sürüldü.

Görgü tanıkları Esad yönetimine bağlı ordunun söz konusu üsten beldeyi bombaladığı ve giriş-çıkışları engellendiğini, muhaliflerin üssü ele geçirerek stratejik bir mevzi kazandıklarını iddia ettiler.

 

22 Suriyeli sığınmacı yaralandı

Öte yandan, Ürdün sınırını geçmek isteyen 22 Suriyeli sığınmacının Esad güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralandığı iddia edildi.

Suriye'de yaşanan şiddetli çatışmalar dolayısıyla evlerini terk etmek zorunda kalarak Ürdün'e gelen sığınmacıların sayısı 140 bine yaklaşırken, Ürdün'ün daha fazla mülteci akınında ekonomik sıkıntıya düşeceği ifade ediliyor.

 

Esad'ın Londra temsilcisi istifa etti

Suriye’nin Londra maskahatgüzarı Halid el Eyyubi, görevinden istifa ettiğini açıkladı.   
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Eyyubi’nin kendi halkına karşı acımasızca şiddet uygulayan Beşşar Esad rejimini temsil edemeyeceğini, bu yüzden görevini sürdürmesinin mümkün olmadığını belirttiği” ifade edildi.

El Eyyubi, Esad rejiminin Londra’daki en üst düzey diplomatıydı. Eyyubi’nin istifası, Esad rejimine diplomatik alanda bir sarbe daha vururken, rejimin hem Suriye içinde hem de dışında gördüğü desteğin giderek azaldığını gösteren bir işaret olarak kabul edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “Beşşar Esad’ın, Eyyubini’nin yolunu izlemesini istiyoruz” açıklaması yaptı. Esad, Londra büyükelçisini Mart ayında çekmişti.

Ordu hava gücü kullanıyor

Esad diplomatik arenada giderek yalnız kalırken, Suriye ordusunun Halep’te üçüncü gününe giren operasyonlarına savaş uçaklarının da destek verdiği belirtildi.

Esad rejimine bağlı güçlerin, bugün Halep’in güneybatısında bulunan ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) en önemli direniş noktası olarak kabul edilen Selahaddin mahallesine girdiği belirtilmişti. Görgü tanıkları, havan topları ve tanklarla devam eden operasyona, bir uçak savaş uçağının da destek verdiği söyledi.

Kentte 20 Temmuz’da patlak veren şiddetli çatışmalardan bu yana yaralı sayısı giderek artarken, hastanelerin ve mahallelerde kurulan kliniklerin dolduğu belirtildi. Sivillerin kendi çabalarıyla kurduğu kliniklerden birinde görevli olan genç bir doktor, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Günde 30-40 yaralı geliyor. Birkaç gün önce 30 yaralı ve 20 ceset geldi. Ancak cesetler parçalanmış halde olduğu için kimliklerini tespit etmek mümkün değildi” dedi.

Suriye İnsan Haklaerı Gözlemevi örgütü, dün Halep’teki çatışmalarda 18 kişinin öldüğünü, aynı sayının Suriye genelinde 150 olduğunu belirtti. Örgüt, Pazar günü ölenlerin üçte ikisini sivillerin oluşturduğunu ifade etti. 

 

Yaralanan El-Cezire muhabiri Haşram, Gaziantep'te tedavi altına alındı

Suriye'nin Halep kentindeki çatışmalarda yaralanan El-Cezire televizyonunun Ankara muhabiri Ömer Haşram, Gaziantep'te tedavi altına alındı. Yaralı olarak Halep'ten Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen Haşram, buradaki ilk müdahalenin ardından Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'ne sevk edildi. Ambulansla Gaziantep'e getirilen Haşram'ın yapılan ilk muayenesinde vücudunda 4 şarapnel parçası bulunduğu tespit edildi. Şarapnel parçalarından 3'ünün ameliyatla alındığı, son parçanın çıkarılması için operasyonun devam ettiği öğrenildi.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, cerrahi yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilen Ömer Haşram'ın hayati tehlikesinin sürdüğünü söyledi. Yıldırım, Haşram'ın bilincinin açık olduğunu ve soruları yanıtlayabildiğini ifade etti.

 

Halep'te ayağından vurulan Sinan Gül, tedavi altına alındı

Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaları izlerken yaralanan Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Sinan Gül, Şifa Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Suriye'deki olayları izlemek üzere Halep'te bulunan AA ekibinden Gül, Şaar bölgesindeki çatışmaları izlerken ayağından vurulmuştu. Gül, Halep'teki Şifa Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

 

Ölü sayısı 98'e yükseldi

Suriye nizami ordu birliklerinin muhaliflerin yoğun olduğu kentlerde ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 98'e yükseldiği bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, sabahtan bu yana Şan'ın birçok banliyösünde hava ve tank destekli olarak düzenlenen operasyonlarda açılan ateşte 35, Halep'te 20, Dera'da 18, Humus'ta 13, İdlib'te 8, Deyru'z Zor'da 3 ve Hama'da 1 olmak üzere ülke genelinde güvenlik güçlerince gerçekleşen operasyonlarda ölü sayısının 98'e çıktığını kaydetti.

Öte yandan, başkent Şam'daki Kasyun Dağı'ndan bilinmeyen bir bölgeye dört defa tank ateşi gerçekleşti. Tank ateşi başkentin tüm kesimlerinde duyulurken, halkın açılan ateş nedeniyle panik yaşadığı görüldü.

Öte yanda, Halep'in Salahaddin, Hamidiye, Sukkeri ve Bab Hadid'te nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli sokak çatışmalarının yaşandığına dikkati çeken Suriye Genel Devrim Konseyi, kentin Cemiyetu Zehra bölgesinde güvenlik güçlerinin 10 kişiyi askeri hava istihbarat biriminden çıkartıp kurşuna dizmesine birçok vatandaşın şahit olduğunu dile getirdi.

Konsey, Şam'ın Seyyide Zeyneb bölgesinde kimliği belirsiz 12 kişinin cesedinin sokakta olduğunu ve keskin nişancıların ateşinden dolayı cesetlere ulaşılmadığını duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler