'Ortak hedefimiz tam üyelik'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti sırasında ortak hedefin tam üyelik olduğunu tüm muhataplarıyla birlikte bir kez daha teyit ettiklerini belirterek, ''Görüşmelerimizde ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği toplantılarda AB üyeliğinin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu ve bundan başka herhangi bir seçenekle ilgilenmediğimizi de ısrarla vurguladık'' dedi.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 17:03
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Hasselt'de büyükçe bir salonda yaklaşık 15 bin Türk vatandaşıyla bir araya geldiklerini, bunun coşku ve heyecan dolu anlamlı bir buluşma olduğunu söyledi. Geçen yıl birincisini yaptıkları bu buluşmanın ikincisini bu yıl Belçika'da yaptıklarını dile getiren Erdoğan, bundan sonraki yıllarda farklı ülkelerde de bu buluşmaları devam ettirmenin Avrupa'da yaşayan Türkler, hatta Avrupa dışında yaşayan Türklerle de bu tür buluşmaların anlamlı olacağına inandığını kaydetti. Erdoğan, Avustralya'ya varıncaya kadar böyle bir sürecin içinde olacakları bildirdi.

Başbakan Erdoğan, ziyaretiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: ''Ziyaret sırasında ortak hedefimizin tam üyelik olduğunu tüm muhataplarımızla birlikte bir kez daha teyit ettik. Görüşmelerimizde ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği toplantılarda AB üyeliğinin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu ve bundan başka herhangi bir seçenekle ilgilenmediğimizi de ısrarla vurguladık. AB üyelik hedefimizi ve ülkemizde bu alanda yapılan çalışmaları etraflıca muhataplarımıza izah ettik. Görüyoruz ki, muhataplarımız aslında olan bitenleri de tam manasıyla maalesef bilmiyor. Demek ki, belli merkezlerden alınan haberlerle yetiniliyor. Ancak yasalar noktasında yapılanları biliyorlar ama yasaların dışında yapılanları gayet iyi bir biçimde izleyemiyorlar.''
 

'Kıbrıs konusunu da ele aldık'


Başbakan Erdoğan, görüşmelerde her zamanki gibi Kıbrıs konusunu ele aldıkları ifade ederek, sorunun kapsamlı çözümüne yönelik müzakereler, adadaki iki halkın liderleri arasında geçen Eylül ayında başlatılan görüşmeler, gelinen nokta ve bundan sonraki sürecin nasıl devam edeceği konularını değerlendirdiklerini bildirdi.

Erdoğan, ''Yine bu süreci Türkiye'nin engellediğine yönelik saçma sapan bazı yapılan lobilerin, kulislerin olduğunu gördük. Buna yönelik olarak da... Türkiye bu sürecin yanındadır, arkasındadır. Biz garantör ülke olarak da bir an önce bir çözüme kavuşmanın ve kavuşturmanın savunucusuyuz. Bunu, biz Annan Planı sürecinde nasıl gösterdiysek, bundan sonraki süreçte de adil, kapsamlı, kalıcı bir çözümden yanayız. İki kurucu devlete dayalı bir ortak Kıbrıs. Bu bizim zaten başından itibaren iddiamızdır bunun arkasında olduğumuzu söyledik'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, AB üyesi ülkelerden nokta hassasiyet istediklerini belirtti.

Erdoğan, AB üyesi ülkelerin NABUCCO üzerinden doğalgaz ihtiyacını gidermesi gerektiğini belirterek, ''Biz bu arada, Yunanistan'a daha henüz bu gerçekleşmeden doğalgaz verir hale geldik. Şimdi İtalya ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hatta burada Arnavutluk'a da doğalgaz vermek için bir gayretin içindeyiz. Bunu da özellikle gündeme getirmem lazım'' dedi.

Erdoğan, görüşmelerde, bölgesinde önemli bir ülke ve G-20'nin aktif üyesi olan Türkiye'nin, ekonomik krizden hızlı bir sürede kurtulma, yeni bir uluslararası mali mimarinin oluşturulması yönündeki küresel çabaları desteklediğini ve bu çabalara katkıda bulunduğunu izah ettiklerini söyledi. AB'nin gündeminde olan en önemli konunun ''enerji'' olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, ''Bu konuda Türkiye'nin hassasiyetini, NABUCCO ile ilgili attığı adımları ve bundan sonraki süreçte atacağı adımları ama enerji faslını tamamen dışlanmasını veya Güney Kıbrıs'ın yaklaşımı nedeniyle bunun gündem dışı tutulmasını doğru bulmadığımızı ilettik'' dedi.


'Entegrasyondan yanayız'


Görüşmelerde terörle mücadele konusunun da önemli yer tuttuğunu belirten Erdoğan, ''Bunun da detaylarına varıncaya kadar özellikle de Sayın Solana ile bu konuları çok daha detay olarak görüştük. Gazze'deki durum başta olmak üzere Orta Doğu barış süreci, Kafkaslarda işbirliği çabaları ve diğer bölgesel konular üzerinde durduk. Onlar da bu çalışmalarda yardımcı olmamız hususunu bizlere ifade ettiler. Temaslarımızda özellikle AB Parlamentosu Başkanı ve AP Siyasi grup başkanlarıyla da bir araya geldik. AP Başkanı Sayın Pöttering de bunu çok açık, net ifade ettiler. Özellikle, Orta Doğu'daki son dönemde attığımız adımların, yaptığımız çalışmaların önemini kendileri de vurguladılar'' diye konuştu.


'İstanbul Center kuruldu'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Brüksel'de ''İstanbul Center'' adlı bir merkez kurduğunu belirten Erdoğan, merkezin resim sergileriyle, toplantılarıyla çeşitli aktivitelerde bulunduğunu söyledi. Resim sergisini gezdiğini belirten Erdoğan, İstanbul Center'in kuruluşunda katkısı olanları kutladı.
 

'Kırca'ya rahmet diliyorum'

Erdoğan, ''Ülkemizde maalesef yargısız infaz yapmaya alışmış bazı kurum ve kuruluşlar olduğu gibi, bazı şahıslar hatta köşe yazarları da var. Medya grupları da bu tür şeyleri yapıyorlar. Bunu hiçbir kurumun yapmaması gerekir, siyasetçilerin de yapmaması gerekir'' dedi.

Erdoğan, ''Hukuk kuralları içinde devam etmekte olan soruşturma ve soruşturmayı yürütmekte olan savcı üzerindeki tasarrufları, savcıya yönelik baskıları, hukuka en çok saygı göstermesi gereken hukukçuların bu saygıyı göstermemesini kınadığını'' da söyledi.

Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''Ergenekon soruşturması devam ediyor. Bu kapsamda adı geçen bir albay intihar etti. Bu konuyla ilgili Genelkurmay bir açıklama yaptı. Açıklamada yargısız infaz yapılmamalı yönündeki ifadeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Erdoğan, şu karşılığı verdi:
''Ben öncelikle Kırca'ya rahmet diliyorum. Ben ta başından beri bir şey söylüyorum; yargı sürecine kimsenin müdahale etmemesi gerekir. Hukuka saygı duyulması gerekir ve yargı süreci bitmeden kimseyi suçlu ilan etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Herkesin bunu böyle bilmesi lazım. Fakat ülkemizde maalesef yargısız infaz yapmaya alışmış bazı kurum ve kuruluşlar olduğu gibi, bazı şahıslar hatta köşe yazarları da var. Medya grupları da bu tür şeyleri yapıyorlar. bunu hiçbir kurumun yapmaması gerekir, siyasetçilerin de yapmaması gerekir, kimsenin yapmaması gerekir. Hiçbir şeyi istisna etmiyorum. Biliyorsunuz, suç sabit olmadıkça kimseyi suçlu ilan edemezsiniz ve adalet onun için adalettir, hukuk onun için önemlidir. Bu bakımdan burada biz kalkıp da suçludur, şöyledir böyledir deme hakkına sahip değiliz, bu hakkımız yok. Şu anda bir yargı süreci vardır. Bu yargı sürecine herkesin saygı duymasının gereğine inanıyorum ve ben şu anda hukuk kuralları içinde devam etmekte olan soruşturma ve soruşturmayı yürütmekte olan savcı üzerindeki tasarrufları da kınıyorum, savcıya yönelik baskıları kınıyorum ve hukuka en çok saygı göstermesi gereken hukukçuların bu saygıyı göstermemesini de kınıyorum.''


'Obama sessiz yığınların sesi'

Erdoğan, ABD'nin yeni Başkanı Obama ile yakın zamanda teması olup olmayacağı ve ABD'nin yeni yönetiminden öncelikli beklentisiyle ilgili soru üzerine, ''Burada fazla detaya girmeye vaktimiz yok, ama şunu ifade edeyim; beklentiler çok yüksek, aşırı derecede yüksek. Sayın Obama'nın önünde öncelikle küresel finans krizi var, Orta Doğu ortada, böyle bir şey söz konusu. Ama bana 'Sayın Obama'dan ne bekliyorsunuz' diyorsanız, Ben; kimsesizlerin kimsesi, sessiz yığınların sesi olmasını bekliyorum'' diye konuştu.

Diyarbakır başta olmak üzere geri kalan illerin belediye başkan adaylarının ne zaman açıklanacağıyla ilgili soru üzerine, bu aralardaki yoğun programları nedeniyle bu çalışmaların aksadığını belirten Erdoğan, ''Gerçi arkadaşlarım büyük ölçüde işi çözmüş vaziyetteler, fakat ben de şöyle gelip son olarak bir daha beraberce gözden geçirelim istedim. Çalışmaları gözden geçirip bu hafta sonuna kadar bitirebilirsek, bu hafta sonuna kadar bitirmeye çalışacağız. Zaten çok fazla bir şey kalmadı'' dedi. Bir gazetecinin ''Diyarbakır adayınızı Diyarbakır'da açıklayacağınız yönünde haberler vardı? Doğru mu?'' sorusuna Erdoğan, ''Diyarbakır da mı açıklayacağız, Ankara'da mı açıklayacağız, böyle belirlenmiş bir şey yok. Gerekirse orada da açıklarız, mani bir hal yok'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler