SKY TV de BBC'ye uydu

Gazze'ye yardım amacıyla düzenlenen kampanyaların kliplerini yayımlamayacağını açıklayan, bu sebeple, İngiltere'de ve dünyada büyük tepki gören İngiliz televizyon kanalı BBC'nin ardından SKY TV'de aynı kararı aldı. SKY News'in Başkanı John Ryley, klipleri 'objektiflik' adına yayımlamadıklarını ileri sürdü.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 11:38
Abone Ol google-news

İngiliz yayın kuruluşu BBC'den sonra ülkenin en büyük haber kanallarından biri olan SKY TV de Gazze'ye yardım amacıyla yürütülen kampanya çerçevesinde hazırlanan ve diğer bazı TV'lerde program aralarında izlenime sunulan klipleri yayımlamayacağını açıkladı.

Çeşitli yardım kuruluş ve vakıflarının oluşturduğu "Felaketlere Acil Müdahale Komitesi" adlı şemsiye kuruluşun düzenlediği kampanyada yer almama kararına ilişkin açıklamayı yapan SKY News'in Başkanı John Ryley, gazeteci olarak sorumluluklarının objektiflikten ödün vermeksizin olayı bütün yönleriyle izleyicilerine duyurmak olduğunu söyledi.

BBC Genel Müdürü Mark Thompson'ın bu sabah yardım kuruluşları tarafından hazırlanan klibi yayımlamama yolundaki kararlılıklarını yeniden teyit etmesinin ardından SKY TV'den gelen aynı yöndeki açıklama tepkilerin büyümesine yol açtı.

Lordlar Kamarası Vakıflar Komisyonu başkanı Leydi Suzi Leather, Gazze'nin umutsuzca yardım beklediğine dikkati çekerken, yardım kampanyalarının parti ya da dünya siyasetinden bağımsız olarak düzenlendiğini vurguladı.

Leather, yayın kuruluşları, bankalar ve diğer organizasyonların bu kampanyalara kendi imkanları doğrultusunda destek olmalarının önemine de işaret etti ve bunun insani bir sorumluluk olduğunu kaydetti. Leather, BBC'ye, kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.


BBC'ye kendi çalışanları da tepki gösteriyor

İngiliz Yayın Kurumu BBC'nin, Gazze'ye yardım kampanyasına ilişkin tanıtım filmini yayımlamama kararı, bu konudaki fikirlerini beyan etmemeleri konusunda uyarılan kurum çalışanları tarafından da tepkiyle karşılandı.

Guardian gazetesinin internet sitesinde verilen haberde, BBC'nin Gazze'ye yardım kampanyalarıyla ilgili tutumunun, kurumun kendi içindeki haber merkezlerinde rahatsızlık yarattığı, BBC'nin, büyüyen bir başkaldırı tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Haberde, BBC çalışanlarının, konuyla ilgili açıklama yapmamaları, aksi takdirde işten kovulma riskiyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyarıldıkları ifade edildi. Bu konuda Ulusal Gazeteciler Sendikası'na başvuru yapılmasının gündemde olduğu kaydedildi.

Kimliği açıklanmayan kaynakların ifadesine dayandırılan haberde, BBC sabah haberleri servisinin bu sabah yapılan toplantısının gergin bir havada geçtiği, editörlerin, yardım kampanyalarına ilişkin karar alınırken kendilerine danışılmamasından rahatsızlık duyduğu belirtildi.

BBC'nin eski savaş muhabirlerinden Martin Bell de, Guardian gazetesinde yayımlanan yazısında aldığı karardan dolayı BBC'yi eleştirdi. Bell, BBC'nin aldığı bu kararın savunulacak bir yanı olmadığını, daha büyük bir rahatsızlığın işaretini verdiğini belirtti.

BBC'nin en büyük tepkiyi, diğer yayın kuruluşlarından değil, içeriden gördüğünü ifade eden Bell, kampanya yayını yapmama kararının kuruma büyük zarar verdiğini, kurumu yalnız bıraktığını ve kıdemli BBC muhabirlerini ihanete uğradıkları düşüncesine ittiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler