Dedektör satışlarında artış

İstanbul Dedektör Merkezi firmasının sahibi Engin Yılmaz, Ergenekon operasyonunda, toprağa gömülü silah ve mühimmatın tespiti için yapılan kazılarda define dedektörlerinin kullanılmasının, dedektörlere olan güveni artırdığını ifade etti.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 14:45
Abone Ol google-news

Define dedektörlerinin satışlarında yüzde 30-40'lık bir artış olduğunu açıklandı. Kış aylarında, özellikle çiftçilerin, işlerinin azalmasıyla değişik uğraşlara yöneldiklerini belirten Yılmaz, bu dönemlerde define dedektörü satışlarının yüzde 10-20 düzeyinde artmasının normal olduğunu ancak, dedektörlerin Ergenekon operasyonu kapsamında yapılan kazılarda kullanılmasının ve işe yaramasının, insanlara büyük güven vererek dedektör satın almaya yönelttiğini anlattı.

Yılmaz, dedektörleri, 800 ile 5 bin dolar arasında değişen fiyatlarla sattıklarını, aynı zamanda 7 gün için 30-450 YTL arasında değişen fiyatlarla kiraya verdiklerini dile getirdi. En çok satılan define dedektörü modelinin ''Garrett GTI-2500'' olduğunu bildiren Yılmaz, bu dedektörlerin, bulunması istenen metal tanıtılarak diğer metallerle karıştırılmadan sadece amaç doğrultusunda sinyal verdiğini, bu sebeple daha çok tercih edildiğini kaydetti.

Çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan dedektörler, hobi için kullanımının yanı sıra mayın arama gibi askeri operasyonlarda, mermi çekirdeği, mermi kovanı, ceset, uyuşturucu madde gibi yer altına gömülmüş suç unsurlarının arandığı balistik araştırmalarda, tüm inşaat alanı ve mühendislik çalışmalarında logar kapağı boru kablo yolları tespitinde ve zehirli atıkların tespiti gibi teknik araştırmalarda kullanılabiliyor.

Dedektörler, metallerin yaydığı frekanslara göre veya maddelerin yaydığı kızılötesi termal radyasyon enerjisine bağlı olarak hedeflediği maddelere ulaşabilirken, mikroişlemci kontrolü, çok sesli metal ayırımı, üç pozisyonlu hatalı sinyal önleme butonu, zemin balans ayarı, 70 saat kullanım sağlayan pil ömrü ve vücut hareketlerinden oluşabilecek parazitleri önleme gibi birçok özellikle maddeleri tespit edebiliyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler