Dünyada 1 milyar kişi açlıkla mücadele ediyor

İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün başlayan, Birleşmiş Milletler'in (BM) ''Herkes İçin Gıda Güvenliği Üst Düzey'' toplantısında konuşan, BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jacques Diouf 2008 yılı itibariyle dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin açlık sorunu yaşadığını hatırlatarak, "Açlık sorununa karşı mücadelede sonuçlar dramatik" dedi.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 12:21
Abone Ol google-news

İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün başlayan ve Türkiye'yi Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in temsil ettiği, Birleşmiş Milletler'in (BM) ''Herkes İçin Gıda Güvenliği Üst Düzey'' Toplantısına 95 ülkeden temsilciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan FAO Genel Direktörü Jacques Diouf, mevcut küresel finans krizinin tarıma olan yatırımları azaltacağına işaret ederek, dünyada açlık ve gıda güvenliğiyle ilgili sorunların "daha da kötüleşme riskiyle karşı karşıya kaldığını" belirtti.

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos da konuşmasında, gelişmiş ülkelerden daha sorumlu davranmalarını ve verdikleri sözleri yerine getirmelerini istedi. Moratinos, gelişmiş ülkelerin 2012 yılında gayri resmi yurtiçi hasılalarının yüzde 0,7'sini açlığa karşı mücadele için işbirliğine vermelerinin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

 

963 milyon kişi açlık sorunu yaşıyor

Öte yandan FAO ve Dünya Gıda Programı'nın basına dağıttığı bilgi notlarında, 1996 yılında Dünya Gıda Zirvesi'nin yapıldığı dönemde dünyada 830 milyon kişinin açlık sorunu yaşadığı hatırlatılarak, bu zamana kadar verilen tüm vaatlere rağmen açlık sorunu yaşayan insanlarının sayısının azaltılamadığı bildirildi. İstatistiklere göre, 2007 yılında 923 milyon, 2008 yılında da 963 milyon kişinin dünyada açlık sorunu yaşadığı belirtildi.

2008 temmuz ayından bu yana gıda fiyatlarında düşüş başladığı belirtilmesine rağmen geçtiğimiz aralık ayındaki gıda fiyatlarının 2000'e göre yüzde 61, 2005'e göre de yüzde 28 daha yüksek olduğuna dikkati çekildi. FAO, dünyada 33 ülkede gıda sorununun kritik aşamada olduğunu açıklarken, açlığın en ciddi boyuta ulaştığı Afrika'nın güneyinde her 3 kişiden 1'inin "kronik açlık" yaşadığı vurgulandı. Kötü beslenme sorununun ise en fazla kalkınmakta olan ülkelerde görüldüğü, Hindistan, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Bangladeş, Endonezya, Pakistan ve Etiyopya'nın kötü beslenme sorunu yaşayan ülkelerin yüzde 65'ine karşılık geldiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler