AKPM genel kurulu başladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Lluis Maria de Puig, ABD'nin yeni Başkanı Obama'nın, Guantanamo'daki askeri cezaevinin kapatılması ve Washington yönetiminin, BM'nin savaş suçluları ile ilgili olarak Cenevre sözleşmesine uyma kararını memnunlukla karşıladıklarını söyledi.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 17:43
Abone Ol google-news

AKPM genel kurulu kış dönemi çalışmaları bugün Stasbourg'da başladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Lluis Maria de Puig,, düzenlediği basın toplantısındaki açıklamasında, Obama'nın, Guantanamo'daki askeri cezaevi kapatma kararının, ''Avrupa ve ABD'nin uluslararası hukukun standartlarının yükseltilmesi konusunda birlikte çalışması konusunda büyük umutlar verdiğini'' belirtti.
AKPM Başkanı, Guantanamo'da gözaltına alınan ancak daha sonra suçlu bulunmayan kişilerin, ülkelerine geri döndüklerinde hayati tehlike ile karşılaşmaları halinde, Avrupa Konseyi ülkelerinin bu kişilere sığınma hakkı vermeleri çağrısında bulundu.
AKPM'nin beş gün sürecek genel kurul toplantılarının ana gündem maddelerini, Gazze'deki durum, Rusya ile Gürcistan arasındaki gerginlik ve küresel mali kriz oluşturuyor.

Ermenistan'daki insan haklarının son durumuyla ilgili gelişmeler de tartışılacak konular arasında yer alıyor.

AKPM üyeleri, insan hakları ihlalleri nedeniyle Ermenistan'daki parlamenterlerinin oy haklarının askıya alınmasını öngören bir teklifi yarın genel kurulda tartışarak oylayacak.
İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos de Çarşamba günü genel kurula hitap edecek ve ülkesinin dönem başkanlığıyla ilgili bilgi verecek.

 

Arnavutkul'un oyu bloke edildi

Avrupa Konseyi Parlamento Meclisi (AKPM) kararıyla, Arnavutluk heyetinin oyu belirsiz bir süre için bloke edildi.

Bu kararın, Arnavutluk Halk Meclisi Başkanı Yozefina Topalli'nin, Avrupa Konseyi'ne gönderdiği mektup nedeniyle alındığı belirtildi.

Topalli, mektubunda Avrupa Konseyi'nde Arnavutluk heyetine başkanlık eden milletvekili Aleksander Biberay'ın bu görevden uzaklaştırıldığını ve yerine milletvekili İlir Rusmayli'nin getirildiğini bildirmişti. Topalli, Biberay'ı Arnavutluk Meclisi fonlarını kötüye kullanmakla suçladı.

İktidardaki Demokratik Parti'nin milletvekili olan Biberay ise suçlamaları kabul etmedi ve görevden uzaklaştırılması kararını ancak Arnavutluk Halk Meclisi'nin verebileceğini savundu.

Arnavutluk muhalefeti de Topalli'nin bu davranışının ülkenin imajına büyük zarar verdiğini iddia etti.

Demokratik Parti milletvekili ve eski dışişleri bakanı Besnik Mustafay da Halk Meclisi Başkanı Topalli'nin Arnavutluk Meclisi kurallarını çiğnediğini ileri sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler