Sarkozy'den Obama'ya Guantanamo desteği

ABD Başkanı Barack Obama, dün aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin de bulunduğu bir dizi yabancı ülke lideriyle telefon görüşmesinde bulundu. Sarkozy, Obama'ya Guantanamo üssünün kapatılması konusunda yardım sözü verdi.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 07:56
Abone Ol google-news

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile birer telefon görüşmesinde bulunduğunu belirtti. Sözcü, telefon görüşmelerinin içeriği ile ilgili açıklama yapmadı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanlığı bürosundan yapılan açıklamada, Obama ile Sarkozy arasında yarım saat kadar süren görüşme sırasında aralarında küresel ekonomik kriz ve Orta Doğu'da barış çabaları da dahil olmak üzere bir dizi sorunun gündeme geldiği belirtildi.

Sarkozy'nin, Obama göreve geldikten sonra attığı cesur adımları, özellikle de Guantanamo üssünü kapatma kararını memnuniyetle karşıladığının dile getirildiği açıklamada, ''Bu tedbirler, Avrupa'nın güçlü beklentilerini karşılamıştır ve Fransa, bunların hayata geçirilmesinde ABD'ye yardım etmeye hazırdır'' ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, Obama'nın, NATO öncülüğündeki güçlerin Taliban militanlarıyla çatıştığı Afganistan'da yeni bir strateji oluşturulması yönündeki çağrısından duyulan memnuniyet, iki liderin küresel kriz konusunda kararlı adımlar atılmasına ihtiyaç olduğu hususunda hemfikir oldukları ve Londra'da yapılacak G-20 zirvesinden önce ''birlikte yakın bir çalışma içine girecekleri'' bildirildi.
 

Rusya ve ABD ilişkileri ilerletmek istiyor

Kremlin'den yapılan açıklamada da Medvedev ve Obama'nın telefonda iki ülke ilişkilerinin bütün potansiyelinin kullanılması ve sorunları yapıcı şekilde çözebilmek için her türlü çabayı harcama konusunda görüş birliğine vardıkları belirtildi.

Açıklamada, iki liderin çok kısa süre içinde görüşme kararı aldığı ifade edildi ancak tarih verilmedi. Obama ve Medvedev'in küresel mali krizin üstesinden gelmek, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi ve terörizmle mücadele gibi konularda birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladıkları belirtilen açıklamada, ''İki lider Orta Doğu ve Afganistan'da da işbirliği yapmaları gerektiğinin altını çizdiler'' denildi.

Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler özellikle Washington'ın doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı ve ardından Gürcistan çatışması ile gerilirken, Medvedev ve Rus yetkililer Obama ile ilişkilerin düzeleceğini ümit ettiklerini açıklamışlardı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler