Avrupa İstikrar Mekanizması faaliyete geçti

Avro Bölgesi maliye bakanları, 500 milyar avroluk daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) faaliyetine yeşil ışık yaktı.

Yayınlanma: 08.10.2012 - 20:35
Abone Ol google-news

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in kurtarılmasında kullanılan Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun (EFSF) yerini alacak olan ESM, hükümetlere doğrudan kredi verebilecek, tahvil piyasalarına müdahalede bulunabilecek ve bankalara doğrudan sermaye enjekte edebilecek. 2013 ortasına kadar birlikte faaliyet gösterecek olan EFSF ve ESM, bu tarihten itibaren ESM'de birleşecek.

440 milyar avroluk sermayeye sahip EFSF, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in kurtarılmasında 192 milyar avro harcadı. Geçici fonun kalan sermayesinin gelecek yıl ESM tarafından devralınması öngörülüyor.

Avro Bölgesi maliye bakanlarının kontrolü altındaki ESM, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, 200 milyarı rezerv kalmak üzere 700 milyar avroluk sermaye gücüne sahip olacak. 80 milyar avro ödenmiş sermayesi bulunan ESM, kalan sermaye ihtiyacını tahvil satarak karşılayacak.

Öte yandan Fitch, ESM'ye not veren ilk uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu oldu. Fitch, Avro Bölgesi'nin desteğine sahip ESM'ye en yüksek notu AAA'yı layık gördü. Alman Klaus Regling tarafından yönetilen ESM'ye ilk başvurunun Madrid'den gelmesi beklenirken İspanyol bankalarına sermaye takviyesi için 40 milyar avronun kasım ayında serbest bırakılması öngörülüyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler