"Nabucco projesine siyasi konular karıştırılmamalı"

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Schwarzenberg, Türkiye'nin Nabucco projesi açısından taşıdığı önemi vurgularken Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin olarak "Doğalgaz sevkiyatının siyasi konulara karıştırılmaması lazım. Türkiye'nin, boru hattının kendi çıkarlarına da hizmet edeceğini bilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 12:30
Abone Ol google-news

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Dönem Başkanlığı'nın üç haftasını Avusturya'da yayımlanan Die Presse gazetesine özetlerken Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

AB Haber'e göre, Nabucco projesine de değinen Bakan, Türkiye'nin Nabucco projesinde oynayabileceği role ilişkin olarak da "Türkiye çok önemli bir ortak ve çok önemli bölgesel bir güç. Kuşkusuz ki projede söz sahibi olacak bir ülke" dedi.

Gazetenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AB'nin Türkiye'nin katılım sürecini hızlandırması gerektiği, aksi takdirde Türkiye'nin, projeye engel çıkarabileceği yolunda bir sinyal verdiğini söylemesi üzerine Schwarzenberg, "Doğalgaz sevkiyatının siyasi konulara karıştırılmaması lazım. Türkiye'nin boru hattının kendi çıkarlarına da hizmet edeceğini bilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
 

"Kıbrıs anlaşmazlığının çözümlenmesinde ısrarlıyız"

Die Presse'nin, "AB geçmişteki frenleme girişimlerinin ardından artık Türkiye'ye daha dostça mı davranacak?" sorusunu da yanıtlayan Schwarzenberg, "Biz Türkiye karşısında zaten dostça bir tutum içindeyiz" dedi. Çek Bakanı şöyle devam etti:
"Ancak Türkiye'nin katılımı gerçekleştirebilmesi için bazı kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu da geçen yıl maalesef biraz yavaş ilerleyen reformlara ağırlık verilmesi anlamına geliyor. Ayrıca Kıbrıs ile arasındaki anlaşmazlıkları da mümkün olduğunca çabuk bir çözüme kavuşturmalı. Bu konuda ısrar etmek zorundayız, çünkü aksi takdirde bu AB kurallarına aykırı bir davranış olur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler