"Silivri Guantanamo olmasın"

CHP lideri Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında konuştu. "Silivri Guantanamo olmasın" diyen Baykal'ın gündeminde Ergenekon soruşturması vardı. Baykal şok bir iddiada bulunarak, "Ergenekon soruşturmasında bazı sanıkların tehdit edildiğini biliyorum arkadaş" dedi.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 13:04
Abone Ol google-news

Deniz Baykal, CHP gurubunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baykal'ın hedefinde yine Ergenekon soruşturması var. İşte konuşmadan başlıklar:
 

Özbek neden alındı?

ART ve Mustafa Özbek'in gözaltına alınması bu davaya bir kez daha dikkat çekti. Özbek neden alındı? Ergenekon'a bir kasa arıyorlarmış. Acaba o finansör Özbek diye mi almışlar. Önce Kuddisi Öztürk alındı. Finansör dedikleri adamın kendi özel hayatını finanse edemeyecek haldeydi. Herkesin gözü önünde hayatını kaybetti, cenazesini Edirne belediyesi kaldırdı. Sonra Sinan Aygün'ü aldılar. Sinan Aygün'ün de olmadığı da ortaya çıktı. Baktılar iş adamı almayacak, bir işçiden finansör yaptılar.
 

AKP'nin Guantanamosu

İnsanlar tutuklanıyor kimi hemen tahliye ediliyor, kimi 11 ay sonra ediliyor. Birini tutuklamaya giderken, elinizde delil olmadan birinin kapısını çalma hakkını kendinizde nasıl buluyorsunuz. Giderken delil yok oradan delil bulma ümidiyle gidiyorsunuz. Delilden sanığa gidilir, sanıktan delile gidilmez. Birileri size söylemiş. Şunları alın.

Gidiyorsunuz alıyorsunuz, 11 ay tutuyorsunuz sonra bırakıyorsunuz. Neyle tutuklandığı hala blinmiyor. Böyle yargılama olabilir mi? Bu bir faciadır. Bir tas çorbaya muhtaç olduğunu çıktıktan sonra feryat ederek söylüyor. Bir adam suçlu olabilir. Ama onu bir tas çorbaya muhtaç etmek Türk adaletine yakışır mı. Bakın Obama geldi, Guantanamo'yu kapatıyor dedi. Silivri AKP'nin Guantanamosu olmamalıdır. Türk adaleti böyle bir adalet olabir mi?


Bazı sanıklar tehdit ediliyor

Bu soruşturma savcılardan polislere gelen talimatlarla değil, polislerden savcılara gelen talimatlarla yürütülüyorsa ortada daha vahim bir durum vardır. Bu incelensin, soruşturulsun. Yargıtay Cumhuriyet Onursal Başsavcısı bu tespitini ifade ediyor. İfadeleri onlar alıyor. Sanıkları onlar çağırıyor. "Şöyle ifade verirsen, böyle yaparız" diyor. Boş konuşmuyor. Böyle tehdidi almış sanıkları biliyorum arkadaş.

Bu davanın neyin davası olduğu açıklığa kavuşmadı. Ergenekon davası deniliyor. Bir defa bu nereden çıktı? Davaya isim koyma kimin hakkıdır. Tutanaktaki ismi konuşuyorum Tutanağa bu ismi kim koymuştur? Böyle bir örgüt var mıdır diye soru soruldu Genelkurmay'a, yanıt "yoktur". Genelkurmay eski Başkanı, yıllarca Milli Güvenlik Kurulu'nda görev yapan isim böyle bir örgütten haberdar olmadığını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü, böyle bir örgütten haberi olmadığını söyledi.

Genelkurmay bilmiyor, Emniyet bilmiyor. Böyle bir örgütün varlığını kim biliyor? Adını ne, kim koymuş, niye koymuş bilinmiyor. Bildiğini ispatlayan bir savcı var mı ortada?

Geçmişte gördüklerimizden farklı bir örgütün bulunduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Başı belli değil, sonu belli değil. Başını soruyorsun söyleyen yok. Sonu belli değil daha 11. dalgadayız.

Eğer darbe girişimine karşıysa bu dava, darbe girişiminde bulunanları sorgula. Üstüne git. Sorgulamazsan namertsin. Susurlukla mı ilgili bu dava? Susurluk'tan hesap sor. Yapmazsan namertsin.

Yalçın Küçük, İlhan Selçuk, Sabih Kanadoğlu, Merdan Yanardağ, Kemal Gürüz, Sisi, Nurseli İdiz, Tuncel Kılıç, Barış Dalan, Erhan Göksel, Mustafa Özbek, Ünal İnanç...

"Türkiye terörle mücadele konusunda, JİTEM kuruldu, hukuksuzluk yapıldı. Onun hesabını soracağım" diyorsan onu da sor. Ne oldu? Albayı tutukladın? Nedir bu? Susurluk'un hesa mı, darbe isteğinin hesabı mı, terörle mücadelenin hesabı mı? Bunların hiçbirisi değil.

Başbakanı'ın ağzının çalımına bakıyorum. Durup durup temizeller operasyonu diyor. Bu yapılan işin Türkiye'de temizeller operasyonu ile ilgisi var mı? Türkiye'ye temizeller operasyonu lazım doğru, Türkiye kirli ellerle yönetiliyor. Bunların ortaya çıkarılması lazım da, bunları kim ortaya çıkaracak? Yönetim ortaya çıkaracak. Yönetimin elleri kirliyse ne olacak? Başbakan "çocuklarınızın geleceği için bu temizeller operasyonu" diyor. Bir defa Başbakan hiç endişe etmesin. Onun çocukları güvence altında. Bizim düşündüğümüz ise Başbakan'ın çocuğu değil, iş bulamayan, hakkını alamayan, yoksul, boynu bükük çocuklar...

Temizeller operasyonu Başbakan'ın ağzına yakışıyor mu? Temizeller kim sen kim? İtalya'da temizeller yapıldı çünkü Başbakan'ın dokunulmazlıkları, milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı.

İnsaf etmez misiniz? Devlete zarar verdiği söylenenler arasında bir tane bile AKP'li yok. Olabilir mi? Bu davanın niteliği budur. Bu dava böyle bir davadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler