Bakan Aydın kendini savundu

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, CHP'nin TRT yayınları ile ilgili kendisi hakkında verdiği gensoru önergesinin "Mahçup bir gensoru önergesi" olduğunu söyleyerek, hakkında verilen gensorunun abartılı olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 17:22
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin kendisi hakkında verdiği gensoru önergesinde yer alan iddialara yanıt verdi.  Aydın, ilk önce gensoru önergesinin teknik anlamda yetersiz olduğunu, eksik bilgilere dayanılarak hazırlandığı eleştirisini getirerek, iddiada olduğu gibi Tuncay Güney'in TRT'de 4-5 saat yayın yapmadığını, Tuncay Güney'in TRT'de 3 saat 45 dakika konuştuğunu tespit ittiğini söyledi.

Gensoruda yer alan iddialara yanıt veren Mehmet Aydın, "Bir kere Tuncay Güney'in TRT'de 5 saat falan konuşmadı. 3 saat 45 dakika konuştu. İddia da yer aldığı gibi sanki 5 saat boyunca; CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, işadamları ve Milli Güvenlik Kurulu, Genelkurmay Başkanı konuşulmuş. Ben seyretme imkanı bulamadım ama metnin üzerinde çalıştım. CHP Genel Başkanı hakkında konuşulan üç beş cümleden ibarettir. Bu bir tespittir" dedi.

Gensoru önergesinde yer alan "Tuncay Güney'in 2001 yılında polise verdiği ifadeler Ergenekon soruşturmasının ana eksenini oluşturuyor" söz ve gerekçeleri hatırlatan Bakan Aydın, "Ana eksen oluşturan bir adam konuşması ayrıdır, bir adamın konuşması ayrıdır. Kimi zaman iddia makamı Güney'den 'şüpheli' diye bahsediyor, 'bilirkişi' diye bahsediliyor. Uzmanların Güney hakkında ruh sağlığından kuşku duydukları iddiaları var. O zaman nasıl ciddiye alınıyor. Diyelim ki TRT bir hata yaptı siz niye bu hatayı yapıyorsunuz?" şeklinde konuştu.

 

'Pencereden aşağı atarım'

Böyle konularda yayın yapma kararının TRT'ye ait olduğunu belirten Aydın, TRT'de yayınların nasıl olduğu konusunda da teknik bilgi verdi.  Tuncay Güney'in 2001'de polise verdiği ifadelerin Türkiye'nin en büyük gazetelerinde çarşaf çarşaf yayınladığını ifade eden Aydın şöyle dedi;
"Basın yayına zaten intikal edeceği kadar etmiş. Bir ülkede bu konu bu kadar konuşuluyor, bir zat hakkında bu kadar yayın var, röportaj var. Bir adamın önemli bir davanın ekseni olduğu söyleniyor. Ve TRT bunu yayınlamayacak. Ben bir vatandaş olsam o TRT'nin çıktığı televizyonu pencereden aşağı atarım. Bu kadar önemli bir olay olacak, TRT yayın yapmayacak. Böyle TRT olur mu? Sonra da millet 'Bizim ne güzel yayın organımız var' diyecek öylemi?"

Bakan aydın kendisi hakkında ortaya atılan, "Siyasi komplonun planlayıcısı" suçlamalarına da sert tepki gösterdi.  Aydın, "Büyük bir siyasi komplonun planlayıcısı olmuşum... Bunun ne anlama geldiğini bilmek kolay değil. Günün adamı Mehmet Aydın'a gelelim. Ne yapmış bu Mehmet Aydın. Bu siyasi komplonun planlayıcı konumunda hareket etmişim. Dili benden iyi olan arkadaşlarımla bunu görüştüm. Görüştüğüm arkadaşlardan ikisi bu cümlenin 'planlayıcısıdır' anlamına geldiğini söyledi. Diğer ikisi de 'gensoru vermişler ama size kıyamıyorlar' dedi. Mahçup gensoru dememin gerekçesi bu" dedi.

Bakan Aydın hakkında ortaya atılan iddialara ise, "İddialarımın aksini söyleyen varsa dinlemeye hazırım. Görüşlerimin aksini söyleyen varsa 10 dakikada bakanlığı da, milletvekilliğimi de, siyaseti de anında bırakırım" diye konuştu. Aydın, Tuncay Güney'in TRT'ye çıkması konusunda kendisinden fikir alınmadığını, soru sorulmadığını, kendisine müracaat edilmediğini belirterek, "Benden bir katkı alınmamıştır. İyi ki alınmamıştır Çünkü o zaman suç işlemiş olurdum. Yayınlamayın deseydim; bırakın deseydim o zaman TRT'nin özerkliğine ve bağımsızlığına müdahale ettiğim için asıl o zaman kendimi siyaseten suçlu hissederdim" dedi.
 

Erdoğan ve Baykal izledi

Genel Kurul'da gensoru görüşmelerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da izledi. Bakan Aydın'ın konuşması sırasında CHP sıralarından sık sık laf atılırken, gensoru üzerinde CHP ve AKP arasında bu kez konuşmama krizi yaşandı. CHP adına sadece grup başkanvekili Hakkı Süha Okay önerge sahibi olarak 10 dakika konuştu. AKP'den ise hiç kimse söz almadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler