'3 meclis üyesinden bir tanesi kadın olacak'

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kadınların siyasetteki ağırlığının nüfus oranına paralel şekilde gelişmesini istediklerini vurgulayarak, ''Bu amaçla 29 Mart yerel seçimlerinde kendimiz için belirlediğimiz çıta çok daha yüksektedir. 3 meclis üyesinden bir tanesi kadın olacak'' dedi.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 21:38
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen ''Siyaset Kürsüsünde Ben De Varım'' hitabet yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu yarışmanın bir ilk olduğunu, bundan sonraki süreçte kadınların siyasette çok farklı bir şekilde etkili olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, yerel siyaset akademisi ile bir ilki başardıklarını, yarışmaya katılan kadınlarla çok daha bilimsel, çok daha aktif bir şeklide geleceği yakalayacaklarına inandıklarını ifade etti. AKP'nin 1 milyon 200 bin üyesiyle dünyanın en büyük kadın örgütlenmesine sahip partilerden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, siyaset kürsüsünde kadınları görmekten, temsil mekanizmalarında kadınların etkinliğine şahit olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

İl, ilçe ve beldelerdeki teşkilatlarında 28 bin kadının gönüllü olarak siyaset yaptığını anlatan Erdoğan, hemen her mahallede teşkilatlarının bulunduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, AKP'den önce kadınların siyasette çok da arzu edilecek konumda olmadığını, kadınlardan sadece ''iyi anne, iyi eş, iyi evlat yetiştirme ve iyi bir ev kadını'' olmalarının beklendiğini belirtti.

Kadınların bu rolleri üstlenmelerinin siyasetle uğraşmalarına engel olmadığını vurgulayan Erdoğan, 81 il, 850 ilçede kadın teşkilatlarını kurduklarını, kadınların katılımının AKP'yi güçlü kılan sebeplerin en önemlilerinden biri olduğunu vurguladı. Şu anda çeşitli kademelerde siyasette temsil edilen kadınlar arasında AK Partili kadınların önemli bir onanı oluşturduğuna işaret eden Erdoğan, TBMM'de kadın temsili konusunda da bir rekora imza attıklarını kaydetti.
 

 

'Bizde tecrübenin yaşı da ihtiyar'

TBMM'de Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulacağını anımsatan Erdoğan, bu komisyonla parlamentonun kadın haklarını çok daha yakın takibe alarak, süreci kovalayacağına inandığını söyledi. Erdoğan, sözlerini söyle sürdürdü: ''28 Temmuz seçimleri sonrasında Birinci TBMM'de görev yapan kadınların oranı aşılmış oldu. Birinci TBMM'de yüzde 4,6 olan kadın milletvekili oranı, şu anda yüzde 9'a yükselmiştir. Bunda, şu anda TBMM'ye yer alan kadınlar içerisinde yüzde 60'lık bir orana sahip olan AKP kadın milletvekillerinin payı çok büyüktür. Bu oranları yeterli bulmuyoruz, bundan sonraki sürece çok daha farklı bir şekilde hazırlanmanın altyapısını oluşturuyoruz. Kadınların siyasetteki ağırlığının nüfus oranına paralel bir şekilde gelişmesini istiyoruz. Bu amaçla 29 Mart yerel seçimlerinde kendimiz için belirlediğimiz çıta çok daha yüksektedir. 3 meclis üyesinden bir tanesi kadın olacak. Gençleri de unutmuyoruz. 4'ten bir tanesi de 25-30 yaş arası genç olacak. Ne kadar genç yetiştirirsen parlamentomuzdaki genç, dinamik yapı o kadar artacak ve tecrübenin yaşı gençleşecektir. Bizde şimdi tecrübenin yaşı da ihtiyar. Onu biraz daha gençleştirmemiz lazım. İnsan tecrübeyi olayların içerisinde kazınır. Bunu başarmamız lazım. Bunun için 25-26 yaşındaki gençleri niye sürmeyelim araziye, niye arazide bunlar yetişmesin, niye siyaset meydanında yetişmesin? İşi lafta bırakmamak için bu adımı attık ve teşkilatlarımızdan bunu istedik.''

 

'Kadına karşı cinsel ayrımcılık ırçılıktan bile kötüdür'

Erdoğan, ''Hiçbir töre, hiçbir gelenek cinsiyet ayrımcılığını meşru kılamaz. Hiçbir ayrımcılık bizim nazarımızda kabul edilemez. Özellikle kadına karşı cinsel ayrımcılık, ırkçılıktan bile kötüdür'' dedi.  Özellikle etnik milliyetçilik konusunda ülkede ne yazık ki çok ciddi bir sapma olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun bedelini ülkenin ağır bir şekilde ödemeye devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de irili ufaklı 30'u aşkın farklı etnik unsur bulunduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: ''Hepsi kendine belli bir rakam biçiyor. Bakıyorsunuz birisi çıkıyor diyor ki biz 25 milyonuz, birisi çıkıyor... Söylenen rakamları bir araya getirdiğinizde, herhalde biz matematikten anlamıyoruz diyoruz. Bunları topladığımız zaman Türkiye'nin nüfusu herhalde 200-250 milyonu bulacak, buraya geliyor. Ama nüfusumuz son sayım itibariyle 71,5 milyon oldu. Son sayı bu. Nasıl oluyor da böyle oluyor. Bizler bu rakamlarla uğraşmaktan çok, diyoruz ki gelin 'Sen Türklüğünle, sen Kürtlüğünle, sen Lazlığınla, sen Arnavutluğunla, Boşnaklığınla övün.' Hepsi senin hakkın. Bizim için de hepsi saygın. Çünkü biz yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz.''


'Ülkemde 40 bin kaçak Ermeni var'

''Mesela bu Ermenistan meselesi devamlı kaşınır durur. Hep bunu birileri kaşır'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz göreve geldik önce hava yolunu açtık, o kapıyı açtık. Erivan-İstanbul çalışıyor. Bir jest olsun dedik, tutuk Van Gölü içerisinde Akdamar Adası'ndaki Ermeni Ortadoks Kilisesi'nin restorasyonunu Hazinemizin parasıyla yaptık. Bizzat Kültür Bakanımız gitti ve kendilerine şifalar diliyorum Sayın Mutafyan ile oranın açılışı yapıldı. Biz bunu niye yaptık, jest olsun diye yaptık.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler