Dünya 'Davos Zirvesi'ni konuşuyor

''Son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi'' olarak nitelendirilen 39. Dünya Ekonomi Forumu toplantısı bugün İsviçre'nin Davos kasabasında başladı. Zirveye katılan liderler, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve üst düzey yöneticiler, kriz sonrası dünyayı biçimlendirmeye çalışıyor.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 07:48
Abone Ol google-news

İsviçre'nin Davos kasabasında her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve ''Davos Zirvesi'' olarak da isimlendirilen 39. Dünya Ekonomi Forumu toplantısı bugün başladı. Davos Zirvesi'nde bu yıl, ''Kriz Sonrası Dünyasının Biçimlendirilmesi'' konusu ele alınıyor.

28 Ocak- 1 Şubat 2009 arasında İsviçre'nin Davos kasabasında yapılacak olan ve ''son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi'' olarak nitelendirilen Forumda Türkiye'yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyet temsil ediyor.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da toplantılara katılıyor.

Ayrıca, Coca Cola Başkanı Muhtar Kent'in yanı sıra çok sayıda Türk işadamı, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de Davos Zirvesi'nde yer alıyor.

Bu arada, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Lipsky ile bir görüşme yapması bekleniyor.

 

Rekor düzeyde devlet başkanı katılacak

96 ülkeden 2 bin 500 katılımcının yer alacağı Davos Zirvesi'ne, ilk kez rekor düzey olarak kabul edilen 41 devlet ve hükümet başkanı katılıyor.

Dünya ekonomisinin en büyük ikinci ekonomik krizinin yaşandığı bu dönemde, dünyanın önde gelen ekonomist, işadamı, medya temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu yetkilisi, krizden çıkış ve kriz sonrası dünya konusunda ortak akıl arayışı gerçekleştiriyor.

Zirveye katılacak liderlerden bazıları ise şöyle:
''Rusya Başbakanı Vladimir Putin, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ABD'nin eski Başkanlarından Bill Clinton, Japonya Başbakanı Taro Aso, Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih ve İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki''

 

Krizden çıkış için ele alınacak konular

Mevcut küresel ekonomik krizden nasıl çıkılabileceği ve yeni ekonomik düzenin ne olması gerektiğinin ana konu olarak yer alacağı zirvede, küresel mali sistemin yeniden istikrara kavuşturulması ve ekonomik büyümenin yeniden canlandırılması konusu da ayrıntılı olarak tartışılacak.

Zirvede, kriz sonrası dünyasının yeni değerleri ve liderlik biçimleri ile bilim, teknoloji ve yenilikçi gelecek dalga ekonomik büyüme modelleri de ele alınacak. Zirvede ''Davos Ruhu'' çerçevesinde, küresel ve bölgesel siyasi sorunlara ve çatışmalara da çözüm aranması bekleniyor.

 

Krize karşı işbirliği

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, içinde bulunduğumuz dönemde hâlâ krizin sebeplerinin analiz edilmeye ve kısa vadeli etkilerinin azaltılmaya çalışıldığını belirtti.

Davos Zirvesi'nde bu yıl küresel krizi tartışacaklarını belirten Schwab, küresel krizin çözümünün küresel işbirliğinden geçtiğini vurguladı.

Schwab, Türkiye'nin geçmişte önemli yapısal reformlar uyguladığını bu nedenle krizden ''daha güçlenmiş olarak çıkma'' olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin laik ve çoğunluğu Müslüman nüfuslu bir ülke olarak, hem batıyla hem de doğuyla ilişkiler kurabildiğini, jeostratejik açıdan da bir köprü durumunda olduğunu kaydeden Schwab, bu nitelikleri ile etkin bir ülke olduğunu ifade etti.

 

YouTube Davos zirvesinde

Bu yılki zirvenin bir yeniliği ise internet dünyasının en tanınmış video kanallarından YouTube ve MySpace'in yer alacak olması. Bu internet kanalları, katılımcılara interaktif tartışma imkanı sağlayacak.


Erdoğan, Putin ile bir araya gelecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile ikili bir görüşme yapacak. Erdoğan, bugün Davos'taki temaslarına Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende görüşerek başlayacak. Polonya Başbakanı ile de görüşecek olan Başbakan Erdoğan, 18.30'da Putin'in konuşma yapacağı açılış oturumuna katılacak.
Erdoğan, açılış töreninin ardından Putin ile bir araya gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler