"İsrail geçişleri hemen açmalı"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işler sorumlusu John Holmes, İsrail'in Gazze'ye geçişleri hemen açması gerektiğini belirtti. Holmes BM'nin 2 Şubat'ta Gazze için uluslararası yardım talebinde bulunacağını da bildirdi.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 07:52
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işler sorumlusu John Holmes ve Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu'nun (UNRWA) üst düzey yetkilisi Karen Abuzeyd, Güvenlik Konseyi'ne Gazze'deki insani durumla ilgili bilgi verdiler.

Gazze'den yeni dönen Holmes, İsrail'in, Gazze'ye insani yardım ve inşaat malzemelerinin ulaştırılması için geçişleri tamamen açması gerektiğini kaydetti. Holmes, Gazze'de İsrail saldırılarında 1300 kişinin öldüğünü, 5300'den fazla insanın yaralandığını ve bu rakamların yaklaşık üçte birini çocukların oluşturduğunu söyledi.

Gazze'de 21 bin evin yıkıldığını ya da ciddi hasar gördüğünü de belirten Holmes, 50 bin Filistinlinin BM binalarına sığındığını bildirdi.

Holmes, hem İsrail'in hem de Hamas'ın 3 hafta süren çatışmalar sırasında sivillere zarar verdiğini ve uluslararası insani hukuk kurallarını çiğnediklerini kaydederek, iki tarafın da yaptıklarından sorumlu tutulmaları ve hesap vermeleri gerektiğini ima etti.

Gazze'deki 1.5 milyon nüfusun 1.3 milyonunun acil gıda yardımına gereksinim duyduğunu anlatan Holmes, BM'nin 2 Şubat'ta Gazze için uluslararası yardım talebinde bulunacağını bildirdi. Holmes, Gazze'deki Filistinlilerin yaşam koşullarının kesinlikle iyileşmesi gerektiğini ifade ederek, Gazzelilerin uluslararası toplumdan izole edilmelerinin aşırı uçları da güçlendireceği uyarısında bulundu.

UNRWA yetkilisi Karen Abuzeyd de Gazze'de BM binalarına yapılan saldırılar başta olmak üzere İsrail'in uluslararası hukuka aykırı davranışlarının soruşturulması gerektiğini söyledi.

Abuzeyd, Gazze'de okulların, üniversitelerin, konutların, fabrikaların, dükkanların ve çiftliklerin sistematik olarak yıkıma uğradığını da vurguladı.

Holmes, toplantının ardından gazetecilerin soruları üzerine ise İsrail tarafından BM binalarına yapılan saldırılarla ilgili halen yanıt beklediklerini belirtti.

 

"Saldırılar hükümetin Müslümanların radikalleşmesini önlemeye yönelik çabalarına darbe vurdu"

İngiltere İçişleri Bakanının terör ve güvenlikten sorumlu yardımcısı Lord West, İsrail'in Gazze saldırılarının, hükümetin Müslümanların radikalleşmesini önlemeye yönelik çabalarına darbe vurduğunu söyledi.

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in "izlenen dış politikanın İngiltere'nin karşı karşıya kaldığı terör tehdidini artırmadığına" ilişkin sözlerini de dolaylı olarak yanıtlayan Lord West, "Biliyorsunuz biz asla izlediğimiz dış politikanın terörizm üzerinde bir etkisi olduğunu kabul etmeye yanaşmazdık ama anlaşıldı ki bu saçmalığın daniskası. Biliyorsunuz eski hükümetler, uyguladıkları politikanın Müslüman halkın radikalleşmesinde nasıl bir etkisi olduğunu tartışmayı bile kabul etmiyorlardı" dedi.

Teröristler gruplar hakkında söylediği ağır sözlerle de tanınan Lord West, İsrail'in saldırgan tutumunun Müslüman halk arasındaki, İsrail ile batı arasında bir "bağlantı" bulunduğuna dair ön yargıyı yeniden güçlendirdiğini de belirtti. Lord West, İçişleri Bakanlığının ülkedeki Müslüman toplum içindeki muhbirlerinin de Ortadoğu'daki çatışmaların İngiltere'de taraftar ve militan kazanmaya çalışan El Kaide'nin amacına hizmet ettiğine dair somut bilgi verdiklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler