"IMF, Türkiye şartlarında değerlendirilmeli"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. IMF ile ilgili olarak "IMF, Türkiye'nin kendi şartları içerisinde değerlendirilmeli" diyen Erdoğan, Türkiye'nin dünya gözündeki konumunu tartışmalı hale getiren tiyatrocu Atilla Olgaç'ın açıklamalarına ilişkin olarak konuşmadı.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 11:16
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Davos'a hereket etti. Erdoğan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, IMF Başkan Yardımcısı Lipsky ile Davos'ta görüşebileceğini açıkladı. Erdoğan, bir gazetecinin "Sayın Şimşek dışında siz de IMF Başkan Yardımcısı Lipsky ile bir araya gelmeyi planlıyor musunuz?" sorusuna "Planlıyorum" diye yanıt verdi. Erdoğan, görüşmenin netleşip netleşmediğine yönelik soruyu da "Oradaki duruma göre" diyerek cevapladı.

Bakan Mehmet Şimşek'in teknik boyutta bir görüşme yapabileceğini kaydeden Erdoğan, kendisinin görüşmelerde ileri noktaya ve ne gibi gelişimlerin olduğuna yönelik katılım yapabileceğini söyledi.

Erdoğan, bir gazetecinin "IMF ile ilgili görüşmelerde bazı hassasiyetlerinizin hala devam ettiğini, aşılamadığını ifade ettiniz, bunlar neler?" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"IMF ile olan gelişmelerde her geçen gün yeni yeni bazı maddeler önümüze gelirse onlarda her türlü hassasiyet oluşturur. Çünkü bu yola çıkarken bu anlaşmanın içeriğinde neler varsa bunlar bellidir. Geçen Mayıs'tan bu yana sürekli olarak bazı değişiklikler önümüze gelirse ve bunları biz bir kısmını cevaplamışken hala bunların değiştirilerek tekrar önümüze gelmesi bu noktada bizim tabii ki olaylara daha hassas bakmamızı gerektirir. Bizim her zaman söylediğimiz şey şudur; bir defa IMF bizim de ortağı olduğumuz bir kuruluştur. Kriz dönemlerinde bu krizlerin aşılmasına yönelik projeler üretmesi gereken bir kuruluştur ama bundan çıkarsa çok daha farklı yaklaşımlar ortaya koyarsa, Türkiye'yi dünyadaki çok farklı ülkelerle aynı düzeyde ele almaya kalkarsa, Türkiye'yi kendi şartları içerisinde değerlendirmezse o zaman bizim hassasiyetimiz artar."

 

"Ermenistan Cumhurbaşkanı ile görüşebilirim"

Erdoğan, "Ermenistan Cumhurbaşkanı da DAVOS'ta. 24 Nisan yaklaşırken, böyle bir görüşme olabilir mi? Ermenistan Türkiye açılıma yaklaşıldığını düşünüyor musunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Görüşme yapmamıza mani bir hal yok. Yapabiliriz. Ama 24 Nisan'da kıyamet kopmuyor. Biz her türlü bu noktadaki samimiyetimizi ortaya koyduk. Her zaman söylüyorum. Türkiye olarak işin başından itibaren bizler Ermenistan'a yönelik hava kapılarını açtık. Bunun yanında ülkemizde şu anda pasaportsuz dolaşan kırk bine yakın Ermeni var. Bunlar ülkelerindeki yokluk sebebiyle buraya gelmiş insanlar.
Van Gölü'nde Akdamar adasında Ermeni Ortodoks kilisesini yapmış bir ülkeyiz. Jest yaptık. Ama bunun yanında Ermeni diasporası çalışıyor. Ama burada bir nemalanma çalışması olduğunu görüyoruz. Fakat ben Ermenistan yönetiminin bunları paylaşmadığını da görüyorum. Cumhurbaşkanının Ermenistan'daki milli maç ziyareti sebebiyle açılan bu kapıda, yapılan bu görüşmelerde özellikle Kafkasya İstikrar Forumu'nda attığımız adımlarla zaten görüşmelerimizi yapacağız."

Erdoğan, "İsrail Cumhurbaşkanı Perez ile ikili bir görüşme planınız var mıdır?" sorusuna da, "Böyle bir organize edilmiş görüşme yok. Ama arkadaşlarımın bana verdiği bilgi, aynı panelde görüşlerimizi ortaya koyacağız. Bunlarda uzun paneller değil yaklaşık 1 saat süren bir panel. Bu panelde 5 yada 6 konuşmacı olacak. Buna moderatörü de katarsanız, bir de soru cevap faslı oluyor. Bize düşecek süre 10 dakika. Biz de düşüncelerimizi anlatma fırsatı yakalayacağız."

 

Tiyatro sanatçısı Olgaç'ın sözleri

Başbakan Erdoğan, Tiyatro Sanatçısı Atilla Olgaç'ın Yunanistan ve Kıbrıs rum kesiminde ses getiren açıklamalarıyla ilgili olarak bir soruyu cevaplandırırken, Olgaç'ın daha sonra bu sözlerinin bir senoryo olduğunu ifade ettiğini belirterek, bu konuda söyleyeceği bir şeyi olmadığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler