Oturarak çalışmak o kadar da cazip değil

Günümüzde birçok iş sürekli bilgisayar karşısında olmayı gerektiriyor. Sürekli oturarak çalışmak kimilerine cazip gibi görünse de aslına bakarsanız hiçte öyle değil. Çünkü yanlış bir oturuş bel ağrılarına, sürekli klavye kullanmakta bilek ağrılarına neden oluyor.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 13:10
Abone Ol google-news

Günümüzün çalışma şartları birçok iş alanında ağırlıklı olarak ekran başında olmayı gerektiriyor. Ancak bazen yanlış bir oturuş, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, yaptığı açıklamada, bilgisayar başında çalışanlarda en çok rastlanılan şikayetlerin başında boyun, sırt , aktif olarak kullanılan kol ve buna bağlı olarak da omuz, dirsek ve el bileğinde görülen ağrıların geldiğini söyledi.

Türkmen, laptop kullananların hep önlerine doğru baktıklarını belirterek, "Çoğu kişi dizlerinin üzerine koyup öyle çalışıyor. Bu fizyolojik bir duruş değil. Ekran karşımızda durmalı. Bu nedenle ofiste çalışanların ekranlarının göz seviyesinde durmasını sağlayabilir. Bu kafayı dik tutmak içindir. Önünüze bakarsanız boynunuz sonra da sırtınız ağrır" dedi.

İnsan vücudunda taşıyıcı sistemin, iskelet sistemi ve ona yardımcı kas sistemi olduğunu belirten Türkmen, şunları kaydetti: "Eğer kas sistemi çok zayıfsa, vücudun bütün ağırlığı iskelet sistemine biner. Bunun yanı sıra yerçekimi etkisiyle şekilsel bozukluklar meydana gelebilir, kişi giderek öne doğru eğilip, kamburlaşabilir. Bu şekilsel bozukluğa görüş açımızda oluşan değişiklik eşlik eder. Çünkü bir yandan eğilerek duruşumuzu değiştirirken bir yandan da ekrana bakıyoruz. Farkında olmadan vücudumuzu birtakım zorlayıcı şekillere sokuyoruz. Bu nedenle önce omurgayı düzgün pozisyonda tutmayı sağlamak lazım"

Ofiste çalışırken, arkalıklı sandalyede oturulacaksa sırtı dik, kalça geriye dayanmış şeklinde oturmalı gerektiğini vurgulayan Türkmen, "Özellikle müdür koltuğu denilen koltukta oturmak anatomik olarak mümkün değil. Bu koltukta ister istemez önde oturmak gerekir, fakat bu yanlış. Bu konumda dizinizi kıvırıp, ayağınızı sandalyeye dayayacak bir pozisyonda oturursanız belinizi koruyabilirsiniz. Oturduğunuz ortopedik iskemleyi kullanmayı da bilmeniz gerekiyor. İskemleyi ayağınız yere değecek şekilde bacak boyuna göre ayarlamalısınız. Doğal oturuş şekli ayağınız yere değdiğinde dizinizin kıvrıldığı şekildir. Masayla olan ilişkinizde ise öne doğru fazla eğilmemeniz gerekiyor" dedi.


"Uzun süre hareketsiz oturmak kan dolaşımı problemine de neden oluyor"

Uzun süre hareketsiz oturmanın sadece boyun, sırt ağrısı değil, kan dolaşımı problemlerine de neden olduğunu kaydeden Türkmen, "Kanın kalbe rahat gitmesi için bacakların çalışması gerekir. Aksi takdirde bacakta, bilekte ödem, varisler başlar ve hatta hemoroide neden olur. Su içmeniz ve tuvalete gitmek bahanesiyle sık sık yerinizden kalkmanız, oturduğunuz yerde egzersizler yapmanız gerekir. En az iki saatte bir kalkıp dolaşmanız lazım" dedi. Türkmen ekran başında oturanlar için, yüzmenin en uygun spor olduğunu da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler