Suriye'de ateşkese rağmen ölü sayısı 116

Suriye'de Esad güçleri ile muhalifler arasında Kurban Bayramı boyunca ateşkes kararı alınmasına rağmen ülke genelinde ölenlerin sayısı 116'ya yükseldi.

Yayınlanma: 27.10.2012 - 10:28
Abone Ol google-news

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar El-İbrahimi'nin bayramda ateşkes önerisine taraflardan olumlu yanıt gelmesine rağmen ülkede çatışmalar devam etti. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye ordusunun ülke genelindeki operasyonlarında ve Şam'da bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 4'ü çocuk, 9'u kadın 116 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

SNHR, Şam ve banliyölerinde 48, Halep'te 33, İdlib'te 10, Deyr-i Zor'da 8, Dera'da 7, Humus'ta 6, Hama'da 3 ve Haseke kentinde 1 kişi olmak üzere ülke genelindeki şiddet olaylarında ölü sayısının 116'ya yükseldiğini duyurdu. SNHR, hayatını kaybeden sivillerin çoğunun görüntü dosyalarını internet üzerinden yayınladı.

Öte yandan Şam Haber Ağı (SNN), ordu birlikleriyle Özgür Suriye ordusu arasındaki çatışmaların Şam banliyöleri ve Dera'da gece boyu devam ettiğini aktardı. SNN, ordu birliklerinin Şam'daki Asali ve Hacer Esved bölgelerini tank ateşine tuttuğunu, bu bölgelerde çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu ifade etti.

Öte yandan Suriye rejimi ve Özgür Suriye ordusu (ÖSO) ateşkes ihlali ve Şam'daki bomba yüklü aracın patlatılması konularında karşı tarafı suçladı. Bomba yüklü aracın patlatıldığı Def Eş-Şevk bölgesinde, patlama sonrası yönetim karşıtı protesto gösterisi düzenlendi.

 

Suriye'de 9 kişi daha hayatını kaybetti

Ateşkes sonrası nispi bir barışın hakim olduğu Suriye'de 9 kişi daha hayatını kaybetti. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), ülkede seyrek de olsa çatışmaların yaşandığını, Şam ve Deyr-i Zor'da 4'er ve Dera'da 1 kişi olmak üzere 9 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Şam Haber Ağı (SNN) ise Dera ve Humus'ta Esad güçlerinin göstericilere ateş açtığını iddia etti. SNN, Halep'in Eşrefiye ve Bustan Başa mahalleleri ile İdlib'in Maaret'ul Harame beldesinde çatışmaların yaşandığını belirtti.

Halep'te bulunan Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Abdulcabbar el-Ukeydi, ateşkes kararının bir ''hata'' olduğunu, ateşkese uymayan Esad güçlerinin dünya kamuoyunda prim kazanmak ve yeniden toparlanamk için ateşkes kararını kullandığını ileri sürdü.
Öte yandan Suriye devlet televizyonu Nusret cephesinin Deyr-i Zor'da bomba yüklü araçla saldırı düzenlediğini duyurdu.

Esad yönetimine bağlı Suriye ordusu, cumayı cumartesiye bağlayan geceden itibaren Pazartesi gününe kadar askeri operasyonların durdurulacağını ancak saldırı olursa cevap verileceğini açıklamış, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) da ateşkese aynı şartlarla uyacağını ilan etmişti. Nusret Cephesi, Ensar el İslam ve Suriye Devrim Konseyi gibi ÖSO'dan bağımsız gruplar ise ateşkes kararının ''zaman kazanma'' olduğunu belirterek reddetmişlerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler