Kıdemi beşinci kendisi birinci

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Ergenekon yoğunluğu nedeniyle İstanbul Başsavcılığı'nda görevlendirdiği 3 savcıdan Rasim Işıkaltın "süresi belirsiz", diğer iki savcı ise en fazla 6 ay görev yapabilecek. Ergenekon soruşturmasını yürüten 6 savcı içinde Zekeriya Öz'ün beşinci sırada olduğu ancak başsavcı vekilliğinin görevlendirilmesiyle ilk sıradaki sorumlu olarak görev yaptığı anlaşıldı.

Yayınlanma: 29.01.2009 - 13:36
Abone Ol google-news

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) önceki günkü toplantısında İstanbul Başsavcılığı’nın Ergenekon soruşturmasındaki yoğunluk nedeniyle savcı istemi doğrultusunda 3 savcı görevlendirmişti. Hâkimler ve Savcılar Yasası’na göre geçici olarak görevlendirilen Rasim Işıkaltın’ın yargı çevresinin İstanbul Savcılığı olması nedeniyle görev süresinde herhangi bir kısıtlama olmayacak. Işıkaltın 4 ay görev yapabileceği gibi bu süre yıllarla da ifade edilebilecek. Ancak geçici olarak görevlendirilen savcı Kasım İlimoğlu ile Mustafa Çavuşoğlu en fazla 6 ay süreyle görev yapacaklar. Çünkü İlimoğlu ile Çavuşoğlu’nun yargı çevresi Bakırköy Savcılığı. Bu nedenle de en fazla HSYK kararıyla 4 ay artı 2 ay daha görev süreleri uzatılabilecek. Bu süre dolduğunda asıl görev yerlerine dönmek zorunda kalacaklar. Ancak HSYK’nin bu kişileri geçici görevlendirme yerine doğrudan atama yetkisi de bulunuyor. Bu yola gidilmesi halinde ise savcı İlimoğlu ve Çavuşoğlu’nun yargı çevresi İstanbul Savcılığı olacak.

Bu arada Ergenekon soruşturmasında uygulama, ifade alma yöntemi nedeniyle eleştirilen Zekariya Öz ile ilgili yeni bir durum ortaya çıktı. Buna göre, Zekeriya Öz’ün Ergenekon kapsamında görev yapan savcılar içerisinde kıdem bakımından “en kıdemsizden bir önceki savcı” olduğu öğrenildi. Ergenekon soruşturmasında 6 savcı görev yaparken, Öz’ün bunlar arasındaki kıdem sıralamasındaki yerinin 5. sıra olduğu bildirildi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin görevlendirmesiyle Zekeriya Öz’ün “sorumlu savcı” olarak ilk sırada yer aldığı anlaşıldı. HSYK önceki gün Bakırköy Hâkimi Tuncay Aslan’ı da İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinde çalışmak üzere geçici olarak görevlendirmişti. Aslan’ın geçici olarak görevlendirildiği mahkeme Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranması kararını veren mahkeme olarak biliniyor.

Geçici olarak görevlendirilen savcıların Ergenekon soruşturmasında görev alıp almayacaklarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği karar verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler