Asil- Çelik'te grev

Birleşmiş Metal- İş Sendikası, toplu iş sözleşmesi sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, 750 işçinin çalıştığı fabrikada grev başladı. İşverene karşı işçilerin 15 günlük bir grev gerçekleştirdikleri kaydedildi.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 12:19
Abone Ol google-news

Otomotiv ana ve yan sanayi ile makine sektörüne çelik üreten Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş'de, işçiler greve başladı.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde kurulu fabrika önünde toplanan işçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Asil Çelik'teki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 8 Ağustos 2008 tarihinde başladığını,19 Eylül 2008'de uyuşmazlıkla sonuçlandığını hatırlattı.

İşverenin, görüşmelerin başlangıcından bu yana sendikanın teklifine gösterdiği olumsuz yaklaşımın, ara bulucu aşamasında ve grev kararının alınmasından sonra da sürdüğünü belirten Serdaroğlu, ücretlere ''sıfır zam'' önerisinde bulunan işverenin, yıllık belirlenen sosyal haklara da yüzde 3 ile 9 oranlarında artış teklif ettiğini kaydetti.

Ekonomik krizi gerekçe göstererek, işçileri açlığa ve sefalete sürüklemek isteyen sermaye çevrelerine, şimdi de Asil Çelik işvereninin eklendiğini ileri süren Serdaroğlu, şöyle konuştu:
''Bir süredir işçilerin toplu sözleşmeden beklentilerini baskı altına almak amacıyla ücretsiz izin uygulaması yapan Asil Çelik işvereni, krizi bir bahane olarak kullanmakta ve bu gerekçeyle şimdi de işçilerin insanca yaşamak için ücret artışı taleplerine karşılık (sıfır zam) dayatmaktadır. Oysa Asil Çelik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının, Bursa'daki 250 Büyük Firma Araştırmasına göre, makine metal sektörü içerisinde Bursa üçüncüsüdür. Daha düne kadar işçilerin sırtından, işçilerin çok yoğun çalışmasıyla yüksek oranlarda verimlilik ve büyük kar elde eden işveren, bugün kriz gerekçesiyle işçilerin en temel taleplerini görmezden geliyor. İşçilerin bu yoğun çalışmaları sayesinde her geçen gün büyüyen Asil Çelik işvereni, şimdi krizin faturasını işçilere, çalışanlara kesmeye çalışıyor.''

Bu büyük kar oranlarının, 1400 santigrat derecede, adeta cehennem ateşinin karşısında, fedakarca çalışan Asil Çelik işçilerinin emekleriyle yaratıldığını ifade eden Serdaroğlu, ağır ve çok zor koşullarda, ölümle burun buruna gelme pahasına, gece gündüz çalışıp evlerine ekmek götürmeye çalışan işçilerin haklarına sahip çıkma kararlılığında olduklarını söyledi. Asil Çelik işvereninin, işçilerin haklarına sahip çıkma kararlılıklarını 4 yıl öncesinden bildiğini anımsatan Serdaroğlu, o dönemde de benzer tutum içinde bulunan işverene karşı işçilerin 15 günlük bir grev gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Asil Çelik işçilerinin, ''Artık yeter'' dediğini ifade eden Serdaroğlu, ''Bıçak kemiğe dayandı, geri adım atacak yerimiz kalmadı. Haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz. Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, ekmeğimiz ve onurumuz için sonuna kadar mücadele edeceğiz'' dedi. Daha sonra, 750 işçi adına fabrikanın önüne ''Bu iş yerinde grev var'' pankartı asıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler