Uçan zürafalar

65 milyon yıl kadar önce soyları tükenen uçan sürüngenler, kuşlardan çok zürafalar gibi hareket ediyordu! Dört ayak üzerinde yürüyen bu ilkel sürüngenlerin beden yapıları ve boyları da zürafaya benziyordu.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 13:54
Abone Ol google-news

John-Hopkins Üniversitesi anatomi uzmanı Micheal Habib bu sonuca uçma yetisine sahip gelmiş geçmiş en büyük canlıların bilgisayar simülasyonlarıyla ulaştı. Pterozor’a ait ilk kalıntıların bulunuşundan beri, bu sürüngenlerin kuşlar gibi ayak üzerinde yürüdükleri sanılıyordu. Habib, kanat açıklığı 12 m’ye ulaşan bu hayvanların ne şekilde havalandıklarını bulmak için, 155 kuşun verilerini bir araya getirdi, kemiklerin kuvvetini hesapladı. Bunlar da üç Pterozor türünden elde edilen verilerle karşılaştırıldı.

Araştırmacı uçan ilkel sürüngen modelini sadece arka ayakları üzerinde yürütmeye çalıştıysa da başarılı olamamış. İki ayak üzerinde yürüyebilmek için bacakların çok kuvvetli olması gerekiyor ki bu da uçmak için hiç elverişli olmaz diyor Habib. Oysa Pterozor dört ayak üzerinde çok rahat hareket ediyor ve bir saniye içinde havalanabiliyordu. Bilgisayar simülasyonuna göre Pterozor’un uzun ön bacakları ve arkaya doğru eğimli bedeni ile zürafaya benziyordu; iki ayak üzerinde yürüyen kuşa benzer sürüngen modeli, bu araştırma doğruysa, artık geçersiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler