İsrail Büyükelçisi: Sakinleşmemiz lazım

İsrail Büyükelçisi Gabby Levy, Türkiye ile İsrail arasında daha önce de görüş ayrılıklarının meydana geldiğini ancak ilişkilerin sürmesinin "cesaret verici" olduğunu belirtti. Levy, "Belirli bir süre içinde ilişkilerimizin normal hale geleceğine güveniyorum" dedi. Levy, her iki ülkenin sakinleşmesi gereğini de vurguladı.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 13:58
Abone Ol google-news

 İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Büyükelçilik konutunda yaptığı açıklamalarda medyanın yoğun sorularının karşısında bir açıklama yapmaya karar verdiğini belirterek, "Türkiye ve İsrail gibi dünyanın en yakın ve en dost ülkeleri arasında bile zaman zaman yanlış anlamalar ve görüş ayrılıkları medyana geliyor. Bunun, o vakalardan biri olduğunu düşünüyorum" dedi.
 

"İlişkiler ortak çıkarlara dayanıyor"

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin çok dostane ve çok yakın olduğunu vurgulayan Levy, "İlişkilerin iki ülke arasındaki tarihi, siyasi, ticari ve stratejik çıkarlara sağlam bir biçimde dayandığı"nı belirterek şöyle devam etti: "Zaman zaman aramızda siyasi konular ve meselelerde görüş ayrılıklarının ortaya çıktığı bir sır değil. Örneğin, Hamas konusunda farklı görüşlerimiz olduğu bir sır değil. İran'a ilişkin politikalar konusunda görüş ayrılıklarımızın olduğu da bir sır değil. Ama bu ilişkilerde cesaret verici unsur da, bu ilişkilerin ayakta kalıyor olması"
 

"İlişkilerimiz zor bir dönemden geçiyor"

Bu iki ülkenin belirli bir konuya ilişkin olarak farklı düşünmede de mutabık kalabildiğine işaret eden büyükelçi, "Bu, iki ülkemiz için çok cesaret vericidir. Son üç haftadır ilişkilerimiz zor bir dönemden geçiyor. Ancak bu tür anlaşmazlıkları daha önce de yaşadık. Son olarak 2006 yılındaki Lübnan savaşı. O krizin üstesinden geldik. Bu nedenle belirli bir süre içinde ilişkilerimizin normal hale geleceğine güveniyorum" dedi.
 

"Peres duygularını Erdoğan ile paylaşmak istedi"

Büyükelçi Levy, Cumhurbaşkanı Peres ile Başbakan Erdoğan arasındaki soruna ilişkin olarak da sabah, Peres'in en yakın danışmanlarından biriyle konuştuğunu belirterek, Peres'in Erdoğan'ı dün akşam Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schawd ile düzenlediği ortak basın toplantısını odasından izledikten sonra telefonla aradığını kaydetti. Büyükelçi söyle devam etti: "Başbakan Erdoğan'ın protestosunun Sayın Peres veya İsrail'e değil, daha çok moderatöre yönelik olduğunu söylediği duyunca Peres, Sayın Erdoğan'ı aramaya ve onunla duygularını paylaşmaya mecbur hissetti. Peres, Erdoğan'a dedi ki 'Sayın Başbakan sizin duygularınızı paylaşıyorum ve söylediklerim hiç bir zaman size veya Türkiye'ye karşı değildi.' Sayın Peres, ayrıca, Sayın Erdoğan'a saygı duyduğunu ve hiç bir zaman buna ilişkin düşüncelerini değiştirmediğini ve iki ülke arasındaki ilişkilere önem vermeyi sürdüreceğini ekledi."
 

"Peres Özür diledi mi?"

Bir gazetecinin "O zaman özür dilemedi mi?" sorusu üzerine, "Sayın Peres'in söylediklerini adeta kelime kelime aktardım. Ancak onlar birkaç dakika konuştular ve ben ise, sadece 30 saniye. Ve bunu her iki tarafın yorumuna bırakıyorum" karşılığını verdi.

İsrail Büyükelçisi, Davos'daki olayın ardından Türk Dışişleri Bakanlığı ile temas olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de hem Ankara'da, hem de İsrail'de adeta günlük olarak temas içerisinde olduklarını kaydetti.

Geçen hafta Çarşamba günü Ankara'da, Ortadoğu'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu dahil olmak üzere, Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu Dairesi'nin adeta tüm yetkilileriyle birlikte öğle yemeğinde bir araya geldiklerini de ifade eden Levy, yemekte görüş alışverisinde bulunduklarını, aynı şeyin Türk Büyükelçisi Namık Tan ile İsrail'de yapıldığını kaydetti.

Böylece Türkiye ile İsrail arasındaki temasların sürdüğüne ve bunun iki bakanlığın çıkarına olduğuna işaret eden Levy, "Her iki ülkenin de biraz sakinleşmesine çalışılmaya başlanmalı" ifadesini de kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler