"Numara taşınabilirliği pazar payını değiştirecek"

AVEA Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, mobil numara taşınabilirliği ile ilgili rekabet konusunda bekledikleri ilgiyi bulduklarını belirterek, pazar paylarında farklılık olacağını düşündüğünü söyledi.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 14:10
Abone Ol google-news

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ''Telekomünikasyon Sektörü'nde Yaşanan Son Gelişmeler ve Sektörün Geleceği'' konulu zirvede konuşan AVEA Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, dünyada gelecek 4 yıl içerisinde sektörün yüzde 19 oranında gelişerek 162 milyar dolar daha büyüyeceğini ifade etti.

Türktan, ''Bunun 1,8 milyar doları da Türkiye'de gerçekleşecek. Yani 4 yıl içerisinde Avrupa pazarının büyümesinden daha büyük bir hızla yüzde 21 artışla 10,5 milyar dolarlık bir sektör bekliyoruz. Veri gelirlerinin toplamı da hızlı bir şekilde büyüyecek. 4 yıl içinde yüzde 18'lerden yüzde 30'lara yükselecek'' diye konuştu.

Numara taşınabilirliğinin sektör ve rekabet için çok önemli olduğunu vurgulayan Türktan, numara taşınabilirliğinin gerçekleşmesiyle 3G'nin daha hazır bir hale geldiğini ve daha hızlı bir şekilde gelişeceğini, 3G'ye doğru zamanda yatırım yaptıklarını, 3 yıllık bir programlarının olduğunu, dünya piyasalarında altyapı fiyatlarının düştüğünü, finansman yapılarının yükseldiğini ve cihazların bollaşıp ucuzladığını anlattı.

''3G diye başlıyoruz ama 3,5G'ye geçmek daha kolay, hız açısından… Daha ilerisi, 4G dediğimiz var'' diyen Türktan, vergilerin büyük önem taşıdığını, internet vergilerinin düşmesi konusunda bir beklentileri bulunduğunu, vergilerin düşmesiyle 3G yatırımlarının hızlı bir şekilde ilerleyeceğini, tüketicilerin bugünkü vergilerle 3G'yi lüks olarak görebileceklerini ifade etti.

Türktan, mobil numara taşınabilirliği ile ilgili bir soru üzerine, rekabet konusunda beklediklerini bulduklarını, önümüzdeki yılın sonunda numara taşınabilirliği ile ilgili pazar paylarında farklılık olacağını düşündüğünü ifade etti.

''Sıkı rekabet içindeyiz"

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe de 8 ülkede 60 milyonu aşan abone kitlesine hitap ettiklerini belirterek, en son Balkanlar'da Makedonya'da bir operatöre teklif verdiklerini ve Kosova ile ilgilendiklerini bildirdi.

Çataltepe, mobilde abone sayısının arttığını, sabitte ise azaldığını ifade ederek, ''Sabitin kullanımı doğal olarak birazcık azalacaktır. Bu, sektörün azaldığı, küçüldüğü veya yanlış işler yaptığına dair bir şey değildir. Mobil alanda 3 oyuncu var. Sıkı rekabet içindeyiz. Bunun sonucu olarak müşteri, Türkiye kazanıyor'' şeklinde konuştu.

Çataltepe, bir soru üzerine, Turkcell mağazalarının cep telefonu mağazası olmaktan çıkacağını, bunun yakında görüleceğini ifade etti. Bu yıl 1,2 milyar dolarlık yatırım planladıklarını belirten Çataltepe, bir soru üzerine, ''3G servislerini kullanabilmek için cihaz uyumluluğu dışında hiçbir şey gerekmediğinin karara bağlanması lazım'' dedi.
 

''Vitamin'i ABD'ye taşıyacağız"

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ise Türkiye'de yatırımlarını durdurmayı düşünmediklerini ifade etti. Doany, ADSL hizmetlerinin paylaşılması konusunda bir teklif sunduklarını hatırlatarak, ''En iyi şekilde pozitif ayrımcılık yapıyoruz, yeni operatörlere...'' dedi.

Vitamin ürününün önemine değinen Doany, öğrenci ve öğretmenlere eğitim yazılımları sunduklarını dile getirdi. Vitamin ürününün sadece TTNet'in değil, bütün servis sağlayıcıların sunduğu bir ürün olduğunu belirten Doany, ABD'nin fen ve matematik alanında çok başarısız olduğunu, bu programı ABD'ye de taşıyacaklarını bildirdi.
Paul Doany, bir soru üzerine, web televizyon üzerinde çalıştıklarını da söyledi.
 

''Sektörün büyüme trendinin devam edeceğini bekliyoruz"

Vodafone Üst Yöneticisi (CEO) Serpil Timuray da dünyada iletişim sektörünün çok önemli aşamalardan geçtiğini ve hızlı büyüdüğünü belirterek, Türkiye'yi de zorlu bir ekonomik sürecin beklemesine karşın bu sektörde yine büyüme trendinin devam etmesini beklediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler