Balbay'ın sesi oldular

CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay için TÜYAP Kitap Fuarı'nda bir panel gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türkiye için özgürlük umudunu yaşatan aydın, yazar ve sanatçılar bir araya geldiler, Balbay'ın kitaplarını imzaladılar.

Yayınlanma: 25.11.2012 - 07:43
Abone Ol google-news

Cumhuriyet gazetesi Yaziişleri Müdürü Güray Öz’ün yönetimini üstlendiği panele, yazarlar, Ataol Behramoğlu, Orhan Bursalı, Şükran Soner, Deniz Kavukçuoğlu, Vatan gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, Silivri Cezaevi’nde Odatv davasından uzun süre tutuklu kalan gazeteciler Müyesser Yıldız, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, sanatçılar Gülriz Sururi, Feridun Düzağaç, Altan Gördüm, Nejat Yavaşoğulları, Ceyda Düvenci ve Güvenç Dağüstün katıldı.

Balbay’dan 30 Kasım çağrısı

Balbay’ın gönderdiği mektubu Barış Pehlivan okudu. Balbay mektubunda, kitap dostlarına “Bu demir parmaklıklar arkasında kendimi size ulaşabildiğim kadar özgür hissediyorum” diye seslenerek, şu ifadelere yer verdi: “Bu satırları kaleme alırken kendimi bütün ruhumla Kitap Fuarı’nda hissediyorum. Silivri’de aldığım 30 bin kadar mektubun birinde diktatörlükle ilgili şu söz yer alıyordu: ‘Diktatörlük bir zalimin milyonlarca insanın özgürlüğünü kısıtlayıp hükmetmesi değildir. Milyonlarca insanın bir kişinin zulmünü kabul etmesidir.’ İnsanın özgürlüğünü kimse elinden alamaz. Bedenleri tutsak edebilirsiniz ama beyinlere zincir vuramazsınız. Ben sizlere ulaşma duygusunun verdiği enerjiyle beynimi alabildiğime özgür tutuyorum.” Beyinlerin özgürlüğünün bedenlerin tutsaklığını yeneceğini ifade eden Balbay, o günlerin geleceğini ve okurlarına kavuşacağını vurguladı. Balbay’ın koğuş arkadaşı olan Pehlivan, Balbay’ın herkesi 30 Kasım Cuma günü Silivri’deki duruşmayı izlemeye çağırdığını ifade etti.

Gazeteci Barış Terkoğlu da, “Siz o mahkeme kürsüsünde bizleri yargılayamazsınız, biz tarih önünde eninde sonunda sizleri yargılayacağız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Faşizmin yükseldiği dönemlere damgasını vuran cezaevleri vardır. 12 Eylül Mamak’tır, Metris’tir. Bugünkü AKP faşizmine damgasını vuran da Silivri zindanları oldu. Gelecekte de Türkiye’nin özgürlük mücadelesine Silivri zindanları damgasını vuracak” dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Orhan Bursalı, “Mustafa kendini içeride tutsak sanıyor biz de kendimizi dışarıda özgür sanıyoruz” diyerek, beyinlerin özgürleşmesi ile bunun hızla maddi gerçeğe döndüğünü göreceğimizi ifade etti. Bursalı, “Bunun sonucunda bakmışsınız ki o Silivri’nin duvarları yıkılmış” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Ataol Behramoğlu ise “Türkiye’nin işgal altında” olduğuna dikkat çekerek, “Bütün Türkiye tarihinin en gerici unsurları iktidarı ele geçirmişlerdir. Bir sivil darbedir bu, bir darbe ortamını yaşamaktayız. Gericiliğin de ötesinde, Türkiye’nin bütün değerlerine karşı bir iktidar ülkemizin tepesinde oturmaktadır. Mücadelemiz bu siyasi iktidara karşıdır” dedi.

Gazeteci Müyesser Yıldız, “Galiba çok yan gelip yatmıştık, şimdi silkinmeye başladık. Silivri sayesinde bir araya geldik ve özgürlüğün, bağımsızlığın değerini bir kez daha anladık” dedi.

Deniz Kavukçuoğlu da, Polonya Marşı’ndan “Polonya ölmedi daha / Bizler yaşadıkça” sözlerini alıntılayarak, bu sözlerin Türkiye’ye uyarlanabileceğini söyledi.

Vatan gazetesi yazarı Mustafa Mutlu ise geçen hafta ziyaret ettikleri Balbay’ın salondakilerden çok daha pırıl pırıl baktığını ifade ederek, “Aydınlığın karanlığı yeneceğine olan inancınızı lütfen kaybetmeyin” diye konuştu.

Aydınlandım

Balbay’ın “O Mektubu Yazan Bendim” isimli son kitabında mektubu bulunan Elif Eskigöçmen de, Balbay’a mektup yazmaya ve duruşmaları izlemeye çağırdı. Eskigöçmen, “Her yere gidiyorsunuz, lütfen oraya da gidin, alışveriş merkezleri tıklım tıklım” dedi.

Sanatçılardan destek

Müzisyen Feridun Düzağaç 14 yaşındaki kızının, panele gideceğini öğrendiğinde, “Gitmesen olmaz mı senin de başına bir şey gelmesin?” diyebilecek kadar bu ülkenin insanı olduğunu söyledi. Müzisyen Nejat Yavaşoğulları ise tarihsel bir dönemden geçtiğimizi ifade ederken tiyatro oyuncusu Ceyda Düvenci, özgürce düşünmenin ve düşüncelerini dile getirmenin gerçek bir cesaret istediği dönemde olduğumuzu belirtti. Müzisyen Güvenç Dağüstün, sanatçılar Edip Akbayram, Yavuz Bingöl, Barbaros Şansal, Zuhal Olcay, Selçuk Yöntem’in gönderdiği mesajları okudu. Tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi “Bizleri, Balbay ve arkadaşlarının, aydınların, yazarların ve değerli komutanlarımızın içerde bulunmasından sorumlu tutuyorum. Geç de olsa birlikteyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler