Elektrik zammını asgari ücretle savundu

Hükümet, doğalgazda yüzde 17 indirime giderken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğe peşpeşe yapılan zamları asgari ücretle kıyaslayarak savundu. 1 Ocak 2002 ile 1 Temmuz 2008 tarihleri arasında asgari ücretteki toplam artışın yüzde 208 olduğunu belirten Bakan Güler, elektrik fiyatındaki toplam artışın ise aynı dönemde yüzde 53 olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 01.02.2009 - 07:18
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru'nun elektrik zamlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Türkiye'de elektrik enerjisinin önemli bir kısmının doğalgaz, fuel-oil ve kömüre dayalı termik santrallerinden üretildiğini ifade eden Bakan Güler, son 8 yılda varil başına petrol fiyatının yüzde bin 58 artarken kilovatsaat başına elektrik fiyatının yüzde 378 artış gösterdiğini kaydetti.

Bakan Güler, "Bu dönemde, elektrik enerjisi üretiminde kullanılan diğer girdilerde meydana gelen fiyat artışları da göz önüne alındığında elektrik fiyatındaki artış oranının asgari düzeyde gerçekleştiği ve esasen reel anlamda bir artıştan söz edilemeyeceği görülecektir" dedi.


"Asgari ücret yüzde 208 elektrik yüzde 53 arttı"

Bakan Güler, elektrik üretim maliyetlerindeki artışların özellikle dar gelirli yurttaşların mağduriyetine yol açmaması için hükümet politikaları uygulandığını belirtirken elektriğe yapılan zamları da asgari ücret artışıyla kıyasladı.

Bakan Güler, 1 Ocak 2002-1 Temmuz 2008 tarihleri arasında asgari ücretteki toplam artışın yüzde 208 olduğunu, aynı dönemde kilovatsaat başına elektrik fiyatındaki toplam artışın ise yüzde 53 olduğunu bildirdi. Güler, 200 kilovatsaat elektrik tükettiği varsayılan asgari ücretli bir ailenin toplam elektrik tüketim tutarındaki artışın da yüzde 38 olduğunu kaydetti. Güler şunları söyledi: "2002 yılında aylık 200 kilovatsaat elektrik tüketen asgari ücretli bir aile toplam gelirinin yüzde 20'sini elektrik tüketimine ayırırken Temmuz 2008 itibariyle yüzde 9'unu ayırmaktadır. 1 Ocak 2000 tarihi baz alınarak oluşturulmuş olan asgari ücrete göre elektrik fiyat endeksi, 2002 yılında en yüksek değerine ulaştıktan sonra 6 yıl devam eden bir azalma eğilimi içerisine girmiş sadece 2008 yılında kısmı bir artış göstermiştir. Elektrik üretim maliyetlerinin artması sonucu elektrik fiyatlarının yükselmesine rağmen, halkımızın elektrik zamlarıyla mağdur edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir."


Botaş 583 milyon 15 bin lira faiz ödedi

Bakan Güler, önergede yer alan bir soru üzerine BOTAŞ ve EÜAŞ'nin banka kredileri nedeniyle ödedikleri faiz miktarlarını da açıkladı. Güler, EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nün kullandığı banka kredisi ile ilgili ödediği faizin 4 milyon 468 bin 95 lira, BOTAŞ'ın ise ödediği faiz miktarının da 583 milyon 15 bin 948 lira olduğunu bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler