Davos Zirvesi'nin perde arkası

Haaretz Gazetesi, üst düzey bir İsrailli "siyasi kaynağa" dayanarak Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Peres arasında Davos'taki olaylı panel öncesi yapılması planlanan ikili görüşmenin Türk tarafının talebi üzerine son dakika iptal edildiğini iddia etti.

Yayınlanma: 01.02.2009 - 11:21
Abone Ol google-news

İsrail hükümeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze saldırısına ilişkin sert eleştirileri ve son olarak Davos'da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaşanan olaya yönelik tepkilerini İsrail basınının aracılığıyla duyurmayı sürdürüyor.

Son olarak da Haaretz Gazetesi, üst düzey bir İsrailli "siyasi kaynağa" dayanarak Davos'taki olaylı panel öncesi Erdoğan ile Peres arasında yapılması planlanan görüşmenin Türk tarafının talebi üzerine son dakika iptal edildiğini iddia etti.

Ülkenin büyük gazetelerinden Haaretz, "İsrail: Erdoğan'ın Davos'taki davranışı, Türkiye'nin AB şansını mahvedebilir" başlıklı haberinde Davos'ta Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında gözlerin önünde yaşanan "konfrontasyon"un, hafta sonunda sahne arkasında sürdüğünü yazdı.

İsrail'de "üst düzey bir siyasi kaynağın" Peres ile Erdoğan arasında Davos'ta panel öncesi yapılması planlanan bir görüşmenin Türk tarafının talebi üzerine son dakika iptal edildiğini öne süren gazete, "Aynı kaynağın, görüşmenin büyük bir olasılılıkla Türk Başbakanının İsrail ile ilişkilerin normal olduğu izlemini vermek istemediği için iptal edildiğini söylediği"ni kaydetti.

Haaretz, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, üst düzey AB diplomatlarının, Erdoğan'ın Gazze operasyonlarına yönelik eleştirileri ve Hamas'a verdiği desteği "çok eleştirdiği"ni öğrendiğini belirtirken de "Üst düzey AB yetkilileri, 'Erdoğan, Avrupa Birliği'nin bir parçası olmak istiyor ancak şimdi bunu unutabilir' dediler" diye yazdı.


Özrün yalanlanması Türkiye'de büyük memnuniyetsizlik yarattı

İsrail Cumhurbaşkanlığı Bürosu'nun Peres'in Erdoğan'dan özür dilediği haberlerini yalanladığı kaydedilen haberde şöyle devam edildi:
"Haaretz, Cumhurbaşkanlığı Bürosu'nun özrü yalanlamasının Erdoğan'ın çevresinde büyük bir memnuniyetsizliği yarattığını öğrendi. Türkler, görülmemiş bir yöntem ile yanıt vererek iki lider arasındaki konuşmanın tümü Türk resmi haber ajansına aktardı."


Türk diplomatlarına verilen talimat

Yine bir "İsrailli kaynağa" dayanarak Haaretz, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nda son bir hafta yaşanan olayların nedeniyle ciddi bir hayal kırıklığının yaşanıyor. İki ülke arasındaki gerginliğinin sona ereceği umulmuştu ancak Peres-Erdoğan tartışması durumun daha da kötüleşmesine neden oldu" diye yazdı. Gazete şu iddialara da yer verdi:
"Türk diplomatlarına, başta Birleşmiş Milletler'de olmak üzere, İsrail ve Yahudi muhatapları ile temas kurmaları ve İsrail ile Türkiye arasındaki krizin geçici olduğunu vurgulamaları için talimat verildi. Kıdemli bir İsrail büyükelçisi de, Kudüs'e gönderdiği mesajda, Türk mevkidaşının, Erdoğan'ı çok eleştirdiğini aktardı. Türk Büyükelçisi, 'Bu maskaralığa son vermeliyiz' dedi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler