İsrail Gazze'yi bombaladı

Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine yapılan roket saldırısında 3 İsrailli yaralandı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in cevabının sert ve orantısız olacağı uyarısında bulundu. Bu açıklamadan bir kaç saat sonra İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'ndeki bir Hamas güvenlik merkezini bombaladığı bildirildi.

Yayınlanma: 01.02.2009 - 16:57
Abone Ol google-news

İsrail Gazze'yi bombaladı. Saldırıda ölen-yaralanan olmadığını bildiren görgü tanıkları, bombalanan hedefin muhtemelen, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri silah bulunan her binayı boşaltmaları yolunda uyarması üzerine önceden terkedilmiş olduğunu belirtti.

Gazzeli militanlar bugün İsrail'e roket saldırısında bulunmuştu. Öğleden sonra atılan havan mermileri de Gazze'ye yakın bir İsrail köyüne düşmüş, Saldırıda ikisi asker, biri sivil 3 İsrailli yaralanmıştı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Bakanlar Kurulunda yaptığı konuşmasında, ülkesinin güneyinde yaşayanlara yapılan saldırılara İsrail'in cevabının sert ve orantısız olacağını söylemişti.

 

"İsrail asla Hamas'la anlaşma imzalamayacak"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkesinin, Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile asla bir anlaşma imzalamayacağını söyledi.

İsrail kabinesinin toplantısında Mısır’ın arabuluculuğunda Hamas’la bir yıllık ateşkese gidilmesi yolundaki önerinin değerlendirildiği, Barak’ın kabine üyelerine “Hamas’la hiçbir zaman bir anlaşma imzalamayacağız” dediği bildirildi.

Barak, hükümetin, Ortadoğu’nun sorunlarını daha gerçekçi ele almasını gerektiğini belirterek, “Basitçe şunu öneriyorum: Daha gerçekçi bir biçimde konuşmaya başlayalım. Bu, kafalarımızda canlandırdığımız gerçekler yerine Orta Doğu’nun gerçek sorunlarıyla uğraşmamızda bize yardımcı olacaktır” dedi.

Barak ile Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin, sabahki kabine toplantısında, Mısır’ın “Hamas’ın kabul ettiği bildirilen” ateşkes önerisi konusunda tartışmalar yaşadığı belirtildi.

Toplantıda Barak’a yüklenen ve Barak’ı Hamas’a karşı uzlaşmacı tavırla yaklaşmakla eleştiren Livni’nin “Bir anlaşmaya varmanın Hamas’a meşruiyet kazandıracağını ve böylece Hamas’a karşı dünyanın tavrında bir değişikliğe neden olacağını” söylediği de bildirildi.

Bu arada, Hamas’ın, önümüzdeki haftadan başlayarak, Mısır’ın bir yıllık bir ateşkes yapılması konusundaki önerisini kabul ettiği belirtiliyor.

Haberi veren El Arabiya televizyonu, anlaşmanın bir parçası olarak Perşembe gününden itibaren Gazze Şeridi’nin güneyindeki Mısır sınırındaki Refah geçişinin açılacağını ve yarın bir Hamas heyetinin Kahire’ye giderek Mısır’ın önerisiyle ilgili örgütün kesin tavrını netleştireceğini duyurmuştu.
 

Livni: Şalit hariç Hamas'la görüşme olmayacak

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Livni, Ber Şeva’da, Ben Gurion üniversitesinde yaptığı bir konuşmada, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması hariç, Hamas’la bir görüşme olmayacağını söyledi.

Livni, İsrail’e yönelen roket ve havan saldırıları konusunda ise “Yanıtımız, sert ve derhal olacak” diye konuştu. İsrail tarafına Gazze Şeridi’ndeki militanlarca bugün 8 roket ve 4 havan saldırısı düzenlenmişti.

El Aksa Şehitleri Tugayı, roket saldırılarından birini üstlendiğini duyurdu.

İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, hükümeti roket saldırılarına hemen karşılık vermeye çağırdı, “Hemen ve ciddi biçimde karşılık vermemiz gerekir. Hamas bunun cezasını ödemeli” dedi.

Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Bunu küçük bir grubun yaptığı şeklinde bir mazeret olmaz” diye konuştu.

İsrail’in, Hamas’ın roket saldırılarını gerekçe göstererek başlattığı ve 3 hafta süren gazze saldırılarında çoğu sivil 1300 Filistinli yaşamını yitirmiş, kulanılan orantısız güç uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler