KKTC Meclisi'nde gerginlik

KKTC Meclisi'nde, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş arasında gerginlik yaşandı. Avcı'nın, "30 yıl boyunca kimse kafa yormadı" açıklaması ile gerilen ortam 5-7 Şubat günleri arası Türkiye'ye gelecek olan Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu'nun çabalarıyla yatıştırıldı.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 12:52
Abone Ol google-news

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığındaki heyet, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın davetlisi olarak 5-7 Şubat günlerinde Ankara'yı ziyaret edecek.

Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısında, Başkanlık Divanı üyelerinin Ankara'ya gitmesine ilişkin karar onaylandı.

Buna göre, Ekenoğlu başkanlığındaki heyet, 5-7 Şubat günlerinde Ankara'da temaslarda bulunacak.

Meclis'te, Turgay Avcı- Serdar Denktaş gerginliği

Bu arada, meclisin bugünkü oturumunda, Dışişleri Dairesi'nin teşkilat yasasında değişiklikler öngören Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı da oy çokluğuyla kabul edildi.

Tasarının görüşülmesi sırasında meclis kürsüsünde konuşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'ya, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın laf atması kısa süreli gerginliğe yol açtı.

Tasarıyla ilgili söz alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, yasanın "akıllarda olan bir kısım kişileri atamak için yapıldığını" savunarak, dışişlerinde çalışmak için sadece yabancı dil bilmenin yetmediğini ifade etti.

Dış temsilcilerin cumhurbaşkanının da temsilcisi olduğuna işaret eden Serdar Denktaş, geçmişteki dış temsilcilik atamalarının cumhurbaşkanıyla istişare içinde yapıldığını anlattı. Londra ve Ankara'daki temsilciliklerin uzun süre boş kalmasına değinen Denktaş, cumhurbaşkanının kendi temsilcisi olacak kişileri belirleme hakkına sahip olduğunu, bunun için yasa gerekmediğini, basit bir etik kural olduğunu kaydetti.

Denktaş, son derece gereksiz ve uygulaması zaten yapılan bir olayın şimdi yasa diye gündeme getirildiğini, gereksiz zaman harcandığını söyledi.

 

Avcı "30 yıl kimse kafa yormadı" deyince...

Konuşmacıları yanıtlayan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, 30 yıl boyunca Dışişleri Bakanlığı'nın kapsamı, yetkileri, açılımları konusunda kafa yorulmadığını söyledi.

Bu sırada DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın yerinden, argo sayılan bir sözcükle Avcı'ya laf atması üzerine gerginlik yaşandı. Denktaş yerinden kalkıp kürsüye yürüdü. İdare amiri milletvekillerinin ve Meclis Başkanı Ekenoğlu'nun müdahalesiyle Denktaş sakinleştirildi ve dışarıya çıktı.

Turgay Avcı, Denktaş'a yönelik eleştirilerini sürdürdü ve daha sonra yasayla ilgili görüşlerini dile getirdi.

30 yıl boyunca yılda iki kez yurt dışı ziyareti yapılırken, şimdi cumhurbaşkanının, başbakanın, meclisin, yurt dışı temaslarının arttığını belirten Avcı, yurt dışındaki temsilciliklerin yükünün bu yüzden arttığını anlayamayanlar olduğunu söyledi ve bunları eleştirdi.

AB sürecinin başlamasıyla memurların Avrupa ülkelerine eğitime gittiğine işaret eden Avcı, dış açılımların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cesaretiyle sağlandığını, temsilciliklerin açılmasında Anavatan'ın desteğinin olduğunu, diğer yatırımlarda da bu desteğin bulunduğunu söyledi.

Turgay Avcı, dış temsilcilerin atanmasında cumhurbaşkanının onayını yasal zemine oturtmak için tasarıda düzenlemeye gittiklerini belirterek, Serdar Denktaş döneminde Londra'da eş temsilci atamasının hangi yasaya, etiğe, kurala göre yapıldığını sordu.
Daha sonra Dışişleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı madde madde görüşüldü ve oy çokluğuyla kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler