Tacikistan'da enerji sıkıntısı

Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Şohrat Sultanov, Özbekistan'ın Türkmenistan'dan aldıkları elektriği kestiğini, bu yüzden ''büyük bir enerji krizi'' yaşadıklarını söyledi.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 13:15
Abone Ol google-news

Tacikistan'ın Ankara Büyükelçisi Şohrat Sultanov yaptığı açıklamada, Özbekistan'ın Türkmenistan'dan aldıkları elektriği kestiğini ve bu yüzden Tacikistan'ın enerji sıkıntısı içerisinde bulunduğunu açıkladı. Sultanov, ülkesinin elektrik ihtiyacının bir kısmını Özbekistan üzerinden Türkmenistan'dan aldığı elektrikle karşıladığını belirtti.

Türkmenistan ile aralarındaki anlaşmaya göre Ekim 2008-Nisan 2009 döneminde 1,2 milyar kilovat saat elektrik almaları gerektiğini ifade eden Sultanov, 24 Aralık 2008 tarihine kadar sadece 400 milyon kilovat saat elektrik aldıklarını, ''O tarihten itibaren de Özbekistan'ın elektriği kestiğini'' kaydetti.

Özbekistan'ın sınırdaki Karagöl enerji santralını ''tamirat'' nedeniyle kapattığını, onarımın birlikte yapılması teklifini de kabul etmediğini söyleyen Sultanov, ''Türkmenistan'dan Özbekistan üzerinden gelen elektrik 24 Aralık 2008 tarihinden beri kesik. Tacikistan'da da kışın en soğuk günleri yaşanıyor. Bu yüzden büyük bir enerji krizi ile karşı karşıyayız'' diye konuştu.

Büyükelçi Sultanov, kriz nedeniyle başkent Duşanbe'ye günlük 15 saat, diğer şehirlere de sadece 3-4 saat elektrik verilebildiğine dikkati çekerek, kesintinin ülkedeki hayatı olumsuz etkilediğini, okul ve hastanelerde büyük sıkıntılar yaşandığını belirtti.

 

"Enerji krizi tarım krizine dönüşecek"

Özbekistan üzerinden gelen elektriğin kesilmesi üzerine kendilerinin de Norak ve Karakum barajlarındaki suyu elektrik üretimi için kullanmaya başladıklarını ifade eden Sultanov, bunun da yaz aylarında Özbekistan ve Kazakistan'a su verememe durumunu ortaya çıkaracağını söyledi.

Söz konusu barajlardan su verilmemesinin bölge tarımını önemli derecede olumsuz etkileyeceğini belirten Sultanov, ''Bölgedeki pamuk ve tahıl üretimi büyük darbe yiyecek. Şimdiki enerji krizi, yazın da tarım krizine dönüşecek'' dedi.

Özbekistan'ın çözüm için alternatif yolları kabul etmediğini söyleyen Sultanov, durumu bir yazı ile Türkiye tarafına da bildirdiklerini kaydetti. Sultanov, geçmiş dönemlerde buna benzer sıkıntılarda Türkiye'nin kendilerine yardım ettiğini anımsatarak, Türkiye'nin krizin aşılmasında etkili olacağını ifade etti.

 

"Türk firmalarını bekliyoruz"

Tacikistan'da petrol ve doğal gaz olmadığını, ülkenin dağlarla kaplı olduğunu anlatan Sultanov, mevcut su kaynaklarını değerlendirmek için büyük hidrolik santrallar kurmak istediklerini, Özbekistan'ın da buna karşı çıktığını belirtti.

Büyükelçi Sultanov, Tacikistan'ın günlük 3,6 milyon kilovat saatlik Rogun hidrolik santral projesi bulunduğunu ifade ederek, ''elektrik kesintisinin altında yatan nedenin bu olabileceğini'' söyledi.

Rogun santralının 3,2 milyor dolarlık bir proje olduğunu ve Türk firmalarını ülkesindeki enerji projelerine katılmaya davet ettiklerini kaydeden Sultanvo, Türk firmalarından davetlerine olumlu yanıt vermelerini istedi.

Sultanov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu mayıs ayının sonunda büyük bir iş adamı heyetiyle Tacikistan'a gideceğini belirterek, özellikle enerji sektörü için Türk firmalarını beklediklerini ve Türkiye ile ''yakın işbirliğini'' sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler