Toprak suya doydu, barajlar aç kaldı

Sonbahar ve kış aylarında iyi yağış düşmesine rağmen Konya'daki baraj ve göller, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 ile 53 arasında değişen oranlarda daha az su tutuyor. Barajlardaki doluluk oranları yüzde 50'yi geçmiyor.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 08:47
Abone Ol google-news

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, son yıllarda kuraklık nedeniyle zor dönemlerden geçen Konya, bu yıl oldukça iyi yağış aldı.

Zaman zaman mevsim normallerinin üzerine çıkan yağış, özellikle bölge çiftçisini çok sevindirdi. Yağışla birlikte toprak suya doydu ama baraj ve göller şu ana kadar yağıştan aynı oranda yararlanamadı.

Konya'daki baraj ve göller 1 Şubat itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 ile 53 arasında değişen oranlarda daha az su tutuyor. Beyşehir Gölü'ndeki su miktarı geçen yıl 2 milyar 919 milyon metreküp iken bu yılki rakam 2 milyar 756 milyon metreküpte kaldı (yüzde 5,5 daha az).

Geçen yıl 11 milyon 700 bin metreküp suyun bulunduğu Altınapa Barajı'ndaki su miktarı bu yıl 5 milyon 500 bin metreküpü henüz geçemedi (yüzde 53 az).

Çavuşcu Gölü'nde şu anda 21 milyon 900 metreküp (geçen yıl 38 milyon 600 bin metreküp), Sille Barajı'nda 500 bin metreküp (geçen yıl 700 bin metreküp), İvriz Barajı'nda 21 milyon 800 bin metreküp (geçen yıl 23 milyon 600 bin metreküp), Suğla Depolaması'nda ise 116 milyon metreküp (geçen yıl 136 milyon metreküp) su bulunuyor.

Buna göre, Çavuşcu Gölü geçen yıla göre yüzde 43, Sille Barajı yüzde 28, Apa Barajı yüzde 15, Suğla Depolaması yüzde 14,5 ve Sille Barajı da yüzde 7,6 daha az su tutuyor.

Sadece Apa Barajı'ndaki su miktarında artış oldu. Barajdaki su seviyesi, 32 milyon 500 bin metreküpe ulaştı. Buradaki su miktarının artmasında, Bozkır'dan başlayan ve baraja kadar ulaşan Çarşamba Kanalı'nda biriken suların gelmesi etkili oldu.


Doluluk oranı yüzde 12'ye kadar düştü

Baraj ve göller, şu andaki durumlarıyla mevcut kapasitelerinin çok altında su tutuyor. Çavuşcu Gölü, kapasitesinin yüzde 12'si kadar su barındırırken, Altınapa Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 17, Sille Barajı'nda yüzde 20,8, Apa Barajı'nda yüzde 22, İvriz Barajı'nda yüzde 27, Suğla Depolaması'nda yüzde 45 ve Beyşehir Gölü'nde ise yüzde 50 olarak gerçekleşti.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, yağışlara rağmen baraj ve göllerde beklenen su seviyesine ulaşılamadığını söyledi.

Yine de 15 gün öncesine kadar iyi durumda olduklarını belirten Pınarkara, şunları kaydetti:
''Beyşehir Gölü'nün kapaklarını henüz açamadık çünkü sınır kotaya ulaşamadık. 15 gündür baraj ve göllere yavaş yavaş su ulaşmaya başladı. 15 Ocak'ta, birbiriyle bağlantılı olan Beyşehir, Suğla ve Apa üçlüsünde geçen yıla göre toplam 298 milyon metreküp eksiğimiz vardı. Şimdi ise bu eksik 177 milyon metreküpe indi. Böyle giderse bu eksiği kapatır hatta üzerine çıkarız. Konya'da yağışlar şiddetli olmadı. Bu yüzden de yıllardır suya aç toprak kendi ihtiyacını giderdi. Toprak suya doydu. Bundan sonraki yağışlar baraj ve göllere yarayacak. Toprak artık, suyu fazla tutmayacak ve barajlara akacak.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler