Ludwigshafen faciası 1. yılında

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 9 Türk yurttaşının yaşamını yitirdiği yangının 1. yıldönümünde, Almanya ve Gaziantep'te anma törenleri düzenlenecek. Ludwigshafen'daki törene çok sayıda Alman yetkilinin katılması bekleniyor.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 09:52
Abone Ol google-news

Oturdukları apartmanda çıkan yangında hayatını kaybeden 9 kişi için Ludwigshafen kentinde anma etkinliği düzenlenecek. Bu törene, Belediye Başkanı Dr. Eva Lohse, Türkiye Berlin Büyükelçisi Ali Ahmet Acet, Uyum ve Göçmenlerden Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ve Rheinland-Pfalz Türk Toplumu Başkanı Cumhur Steinbrecher de katılacak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de törene katılmak için Almanya'ya gitti. 

Olayda hayatını kaybedenlerin Gaziantep'teki aileleri de Asri Mezarlık'ta buluşarak ölen yakınlarını anacak, onlar için dua edecek.

 

''Olay dün olmuş gibi"

Yangında kızı Hülya Kaplan ile torunları Dilara, Karanfil ve İlyas'ı kaybeden Karanfil Çalar, olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen acısının biraz olsun dinmediğini söyledi.
Karanfil Çalar, ''Kızımı ve 3 torunumu kaybedince büyük acı yaşamakla kalmadık, düzenimiz, sağlığımız da bozuldu. Ben kalp ameliyatı oldum, eşim de hasta. Olay dün olmuş gibi üzülüyoruz, içimiz hala kor gibi yanıyor'' dedi.

Olayın çabuk unutulmasından yakınan Çalar, şöyle devam etti: ''Almanya'nın ve bizim devletimiz yardımımıza koştu, cenazelerimiz Gaziantep'e getirildi ve toprağa verildi. Bu yapılanlar için teşekkür ediyoruz. Ancak cenazelerimizi toprağa verdikten sonra kapımızı çalan olmadı. Almanya'nın bize dünya kadar para yardımı yaptığına ilişkin söylentiler kulağımıza geliyor ve acımız bir kat daha artıyor. Kimseden yardım almadık, eşimin topladığı kağıtları satarak karnımızı güçlükle doyurabiliyoruz.''

 

''Yangının kasıtlı çıkarıldığına inanıyorum"

Baba Hannan Çalar da ''kızım ve torunlarımın hayatını kaybettiği yangının kasıtlı olarak çıkarıldığına inanıyorum'' dedi.

Olayın ardından başlatılan soruşturmanın kısa sürede tamamlandığını ifade eden Hannan Çalar, ''Soruşturmanın oldu bittiye getirildiği inancındayım. Bu nedenle rahatsızım'' diye konuştu.

Yangında hayatını kaybeden kızının yaptığı yardımlarla geçimlerini sağladıklarını, kızları ölünce zor durumda kaldıklarını ifade eden Çalar, şunları kaydetti: ''Allah kimsenin başına vermesin, yaşadığımız acıyı biz biliriz. Ateş düştüğü yeri yakar, biz yandık, kor olduk. Ciğerlerimizden parçalar koptu. Hastayım. Bana bu halimle yapabileceğim bir iş verilirse hiç olmazsa kalan kızıma ve eşime bakabilir, kimseye muhtaç olmam.''
Hannan Çalar, yarın yangının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, ''Sanki aradan bir yıl geçmemiş, bana olay dün olmuş gibi geliyor'' dedi.

 

Almanya'daki yangın

Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki apartmanda 3 Şubat 2008'de çıkan yangında Medine Kaplan (48), kızı Belma Özkaplı (22), torunu İlyas Çalar, hamile olan Hülya Kaplan (31), kızları Karanfil (4) ve Dilara Kaplan (11), Döne Kaplan (21) ile çocukları Kamil (3) ve Kenan Kaplan (2) hayatını kaybetmişti. Bu kişilerin cenazeleri, Gaziantep Asri Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

Almanya'da savcılık, olayın ardından başlattığı soruşturmayı, yangının aşırı sağcıların saldırısı olduğu yönünde ipucu bulunmadığı ve yangının kendiliğinden çıktığı yönünde açıklama yaparak, sonlandırmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler