Motosiklet sektörü kriz mağduru

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Kadir Kutluay, ''2008'in ilk on ayında 185 bin adet motosiklet satışı yapan sektörün, küresel mali krizin etkisiyle 2009 yılı beklentisinin 70-80 bin civarında olduğunu'' bildirdi.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 10:17
Abone Ol google-news

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Kadir Kutluay, geçen yıl 2007'ye göre yüzde 3 büyüme kaydeden sektörün, dünya geneline hakim olan küresel mali kriz nedeniyle 2009 yılı beklentilerini düşürdüğünü belirtti.

Geçen yılın ilk 10 ayında 185 bin adet satış yaptıklarını, bu yıl ise bu rakamın yaklaşık 70-80 bine düşmesini beklediklerini ifade ederek, ''Üç yıl önce Çin'den Türkiye'ye gelen yaklaşık 700 bin motosiklet ucuz olması nedeniyle pazarı büyüttü ancak, kalitesiz olması tüketiciyi motosikletten soğuttu. Ayrıca, Çin ürünlerinin bayi ağının geniş olmaması, vatandaşların satış sonrası hizmette sıkıntı yaşaması sektörün genelini olumsuz etkiledi'' dedi.

Kutluay, Çin'den üç yıl önce gelen motosikletlerden halen 80 bin kadarının piyasaya sürülmediğini tahmin ettiklerini, taleplerdeki daralma nedeniyle de Çin'den ithalatın kesildiğini ifade ederek, motosiklet severlerin Çin malını dikkate almamalarının, hem sürüş keyfi, hem de kalite açısından kendi menfaatlerine olacağını kaydetti.

Önce Çin'in, ardından da dünya genelindeki ekonomik krizin olumsuz etkilerini yaşadıklarını ifade eden Kutluay, bu olumsuzlukları bertaraf etmenin yanı sıra, motosiklet sevgisini yaratmada yol gösterici olması amacıyla Türkiye genelini kapsayan araştırmalar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: ''Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'nin yüzde 35'i motosiklet karşıtı, yüzde 23'ü sevmiyor, yüzde 36'sı seviyor, yüzde 6'sı ise görüş belirtmiyor. Sevmeyen grubun gerekçesi kullanmak istememelerinden kaynaklanıyor. Motosiklet karşıtları ise kullanmadıkları gibi kullanmak isteyenlere de engel oluyor. Onlara göre motosiklet tehlikeli ve kaza yapma riski yüksek bir araç. Oysa, 2006 yılında Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre mevcut arabaların yüzde 12'si kazaya karışırken, motosikletlerin ise sadece yüzde 1,5'i kaza yapmış. Karşıt olanların ve sevmeyenlerin oranlarını azaltmak için akademisyenler ile ortak çalışma yapmayı planlıyoruz.''


Motoplus fuarı

Kutluay, 5-8 Şubat 2008 tarihlerinde CNR Dünya Fuar Merkezi'nde düzenlenecek ''MotoPlus Fuarı''nda sektör olarak krize rağmen pazarı büyütmek istediklerinin mesajını vereceklerini kaydetti.

Firmaların yeni ürünlerini sergileyecekleri fuara katılımın yoğun olmasını beklediklerini ifade eden Kutluay, ''Yatırıma devam edeceğiz. Amacımız piyasayı hareketlendirerek ülkenin krizi aşmasına katkıda bulunmak'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler